Αρχική » Τα fake news «φέρνουν» τους πρόσφυγες στον Εβρο

Τα fake news «φέρνουν» τους πρόσφυγες στον Εβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Έπειτα από την εκκένωση της «μικρής Ειδομένης» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και την αποτροπή της υποκινούμενης μαζικής πορείας προσφύγων και μεταναστών προς τα βόρεια σύνορα, η στροφή των διωκτικών Αρχών στρέφεται ανατολικά. Στην Τουρκία, από όπου ξεκίνησαν τα fake news για δήθεν επικείμενο άνοιγμα των συνόρων, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες στους δύο βασικούς οδικούς άξονες που οδηγούν από την Κωνσταντινούπολη προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην περιοχή της Αδριανούπολης, απέναντι από τη μεθοριακή διάβαση των Καστανεών, στον Βόρειο Εβρο, δυνάμεις της τουρκικής Αστυνομίας και της Σιρατοχωροφυλακής (Jandarma) συνέλαβαν το Σαββατοκύριακο περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που σκόπευαν να επιχειρήσουν πέρασμα npos την Ελλάδα, με τουρκικά ΜΜΕ να ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 1.300.

Στο ίδιο διάστημα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Demiroren, οι Αρχές της γειτονικής χώρας μπλόκαραν στη Ραιδεστό (Τεκιρντάκ) άλλους 700, αποτρέποντας τη μετακίνησή τους npos το νότιο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου και τον σταθμό των Κήπων.

«Η Τουρκία θα ανοίξει τις συνοριακές διαβάσεις. Συγκεντρωθείτε στην Αδριανούπολη. Μόλις δείτε αστυνομικούς, δώστε τους λουλούδια» έγραφε ένα από τα παραπλανητικά μηνύματα των διοργανωτών του λεγάμενου «Καραβανιού της Ελπίδας», με τα οποία «αλληλέγγυοι» και μέλη ΜΚΟ επιχείρησαν να ξεσηκώσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης και να τους κατευθύνουν προς την Ελλάδα και από εκεί στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η «εισαγωγή» του συγκεκριμένου εμπορίου ελπίδας στην Ελλάδα οδήγησε στις δύο αποτυχημένες απόπειρες ομάδων προσφύγων να κινηθούν τις τελευταίες δέκα ημέρες προς τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας μέσω Ιωαννίνων και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας μέσω Θεσσαλονίκης

Τα μηνύματα τα οποία διακινήθηκαν μέσω διαδικτυακών διαύλων επικοινωνίας σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν πριν από έναν μήνα σε γνώση των τουρκικών Αρχών, οι οποίες ενημέρωσαν την ΕΕ, τη Europol, τη Frontex, αλλά και τις ελληνικές Αρχές. Χρησιμοποιώντας τους ίδιους διαύλους, οι Τούρκοι αστυνομικοί έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους αποδέκτες των fake news, με το οποίο τους ενημέρωσαν ότι τα σύνορα είναι κλειστά και τους προειδοποίησαν ότι η παράνομη διάσχισή τους επισύρει ποινικές ευθύνες, καθώς και απώλεια δικαιωμάτων για τους ίδιους, όπως η παροχή ασύλου. Παράλληλα, προχώρησαν σε ταυτοποιήσεις και συλλήψεις διακινητών. Στην ελληνική πλευρά των συνόρων, οι αστυνομικές Αρχές έχουν αυξήσει τις περιπολίες κατά μήκος της όχθης του Εβρου, καθώς και τις πλωτές περιπολίες στην κοίτη του ποταμού

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τους 1.453 ανθρώπους που συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα τον Μάρτιο, οι 1.200 ήταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα και οι 34 διακινητές τους.Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών Αρχών, που επικαλείται η εφημερίδα «Sabah», το τελευταίο τρίμηνο συνελήφθησαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 άτομα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, Page: 15 at 09/04/2019

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας