Αρχική » Στόχος των S-400 η Ελλάδα

Στόχος των S-400 η Ελλάδα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Καταστροφή για την Ελλάδα οι τουρκικοί πύραυλοι S-400

Στο μικροσκόπιο των επιτελών του Πενταγώνου οι κινήσετε ms AyKupas, που με το αντιαεροπορικό σύστημα θα απειλεί από τον Εβρο και τα νησιά μέχρι την ηπειρωτική χώρα Από τον Ανδρέα Κούτρα akoutras@dimokratianews.gr Η Τουρκία «κλειδώνει» το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με tous S-400 που δηλώνει έτοιμη να παραλάβει από τη Ρωσία Στο ελληνικό Πεντάγωνο υπάρχει προβληματισμός, καθώς το αντιαεροπορικό σύστημα είναι μεγάλη απειλή και ανατρέπει ns ισορροπίες στο Αρχιπέλαγος, οπότε γίνονται συσκέψεις και σχεδιασμοί για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του. Επικρατεί επίσης και ανησυχία για το «τζαρτζάρισμα» μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας, αφού κανείς δεν γνωρίζει πού και πώς θα καταλήγει, αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα σε μία κρίσιμη καμπή που έχει να κάνει και με τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δύο από τις τέσσερις συστοιχίες που έχει παραγγείλει θα τοποθετηθούν στις μικρασιατικές ακτές και συγκεκριμένα απέναντι από Αιγαίο και Κύπρο. Η Αγκυρα θέλει να ελέγχει το Αρχιπέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο για την προώθηση των συμφερόντων της, σε μία χρονική συγκυρία που οι εξελίξεις στις έρευνες και στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ραγδαίες. Επιθυμεί επίσης -κι αυτό φέρεται ότι είναι απαίτηση και των Ρώσων- να ασκεί τον πλήρη έλεγχο των Στενών. Οι Αμερικανοί θέλουν να αυξήσουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα Κάτι τέτοιο χωρίς έλεγχο στα Δαρδανέλια δεν μπορεί να γίνει. Αυτός είναι και ο λόγος αύξησης της παρουσίας τους στη βόρεια Ελλάδα. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν και θεωρούν ευκαιρία να κλείσουν το «deal» με την Τουρκία και να βάλουν S-400 σε ένα στρατηγικό σημείο.

Ενδεχόμενο

Στα ακριβή σημεία που θα αναπτύξουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα οι Τούρκοι εστιάζουν την προσοχή τους οι Ελληνες επιτελείς.

Αν και τα τελευταία 24ωρα παίζει το σενάριο η Άγκυρα να παραλάβει μεν τους S-400, αλλά να τους αναπτύξει στο Αζερμπαϊτζάν ή στη Συρία, αυτό θεωρείται δύσκολο και στόχο έχει, όπως εκτιμάται, να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και να αποφύγει ns αμερικανικές κυρώσεις. Όπως και να έχει, οι S-400 είναι αυτοκινούμενοι και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφερθούν οπουδήποτε σε μία πιθανή κρίση. Πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μία από ns συστοιχίες πυραύλων θα αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Άγκυρα, εκεί όπου θα μεταφερθεί και η τεχνογνωσία από τους Ρώσους για την τεχνική συντήρηση των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Στην Κωνσταντινούπολη

Φέρεται ωστόσο πιθανό να αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή ms Κωνσταντινούπολης ή και στη Ραιδεστό (ανατολική Θράκη). Δημοσίευμα ms «Μιλιέτ» αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στα παράλια του Αιγαίου, δηλαδή στα Δαρδανέλια, στη Σμύρνη ή στη Μούγλα, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα «προβαίνει πολύ συχνά σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου». Το σενάριο της Κωνσταντινούπολης «παίζει πολύ δυνατά», αφού η Τουρκία θα μπορούσε να προστατεύσει παράλληλα και κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις που διατηρεί το τουρκικό ναυτικό am θάλασσα του Μαρμαρά, όπως και ns αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και ms Μπαρντίμα.

Όσον αφορά τη δεύτερη συστοιχία, αυτή, σύμφωνα με όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος, μπορεί να αναπτυχθεί είτε στη Μερσίνη είτε στα Αδανα ή στο Χατάι (Ανηόχεια). Εδώ ο λόγος είναι προφανής. Ο έλεγχος ms ανατολικής Μεσογείου, όπου οι Τούρκοι ήδη απλώνουν το… φιτίλι για να βάλουν φωτιά αξιώνοντας μέρος ms ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ms κυπριακής ΑΩΖ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η τοποθέτηση πυραύλων S-400 στο Χατάι ήτο Γκαζιάντεπ θα κάλυπτε και τη βόρεια περιοχή της Συρίας.

Το βεληνεκές των 128 πυραύλων που θα παραλάβουν οι Τούρκοι είναι επίσης ένα βασικό ζητούμενο. Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι φέρεται ότι έχουν αποδεσμεύσει βλήματα με εμβέλεια τα 40, τα 120 και τα 250 χιλιόμετρα. Αν παραλάβουν και τα βλήματα 40Ν6Ε, που έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την Ελλάδα και την αεράμυνα της χώρας. Κι αυτό γιατί από την Κωνσταντινούπολη θα μπορούν να χτυπήσουν στόχο στον Εβρο και μέχρι την… Καβάλα και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από τη Σαμοθράκη και τον Aη Στράτη μέχρι τη Λέσβο και τη Χίο. Από τη Σμύρνη, οι S-400 θα μπορούσαν να καταρρίψουν στόχο πέραν του κεντρικού Αιγαίου σε ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τέλος, αν τοποθετήσουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα απέναντι από την Κύπρο, θα έχουν εικόνα (αφού με το ισχυρό ραντάρ μπορεί να «βλέπει» στόχους σε απόσταση μέχρι και 600 χιλιομέτρων) και θα είναι σε θέση βολής μέχρι και την περιοχή του Καστελόριζου που αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Πώς θα του αντιμετωπίσουμε

Τα Ρώσικα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 είναι αναμφισβήτητα απειλή για την Ελλάδα. Ιδίως από τη στιγμή που θα βρίσκονται στα χέρια ενός ηγέτη και μιας χώρας η οποία ενεργεί και συμπεριφέρεται εκτός συμμαχικών πλαισίων. Η Ελλάδα παρέλαβε τους S-300, όπως συχνά πυκνά λέει ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά για πολλά χρόνια ούτε εκπαιδευτική βολή δεν τόλμησε να κάνει. Δεν σημαίνει όμως ότι και η Ελλάδα δεν έχει όπλα να αντιμετωπίσει τους S-400 ή δεν μπορεί να αποκτήσει από ns ΗΠΑ, οι οποίες, σε περίπτωση που τελικά παραλάβει η Τουρκία τα ρωσικά συστήματα, θα είναι στα «κάγκελα».

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τα βλήματα SCALP-EG και AGM-154, που φέρονται επί μαχητικών, ενώ θα μπορούσε να αιτηθεί από τους Αμερικανούς το όπλο AGM-158 JASSM με εμβέλεια 370 χιλιόμετρα ή τον διάδοχό του, το AGM-158B JASSM-ER, η εμβέλεια του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 χιλιόμετρα.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο σενάριο. Αυτό ms πώλησης στην Ελλάδα των μαχητικών 5ns γενιάς F-35, avri ms Τουρκίας, ή ms ανάπτυξης στο Αιγαίο πλοίων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, όπως είναι τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke ή οι γαλλικές φρεγάτες Fremm. Οι δύο αυτοί τύποι πλοίων έχουν απασχολήσει τους επιτελείς του Πενταγώνου όσον αφορά την ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο, ενώ πρόσφατα βρέθηκαν ταυτόχρονα πλοία και των δύο τύπων στον Πειραιά.

Πηγή εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας