Αρχική » Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο γεωθερμικό έργο

Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο γεωθερμικό έργο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μεγάλος στόχος του δήμου είναι η τηλεθέρμανση έξι οικισμών της περιοχής. «Το έργο αυτό θα είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε μία τριετία» τόνισε ο Γιάννης Φαλέκας

” Τρέχουν» οι εργασίες στο γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο της Αλεξανδρούπολης. Μετά τις τελευταίες αντλήσεις το νερό έχει φτάσει σχεδόν στους 97 βαθμούς Κελσίου, σημαντικό στοιχείο που ανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές για την εκμετάλλευση του πεδίου.Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα, που «τρέχει» το πρότζεκτ από το 2012, αυτή η θερμοκρασία δίνει πλέον τη δυνατότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να προχωρήσει και σε ηλεκτροπαραγωγή, εκτός από αστική και αγροτική θέρμανση.

«Το υπουργείο Ενέργειας μας έκανε ένα μεγάλο δώρο στην πραγματικότητα αποδεχόμενο το αίτημα για την αλλαγή του πλαισίου για τα γεωθερμικά πεδία και την αύξηση της θερμοκρασίας από το όριο των 90 βαθμών Κελσίου στους 99 βαθμούς. Οι τελευταίες μετρήσεις που έχουμε από την τελευταία γεώτρηση μας έχει δώσει νερό περίπου 97 βαθμών Κελσίου, πράγμα που ανοίγει νέες προοπτικές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» είπε στην «Ημερήσια» ο κ. Φαλέκας και προσέθεσε πως «είναι ένα ιστορικό γεγονός που δίνει πρόσθετη μεγάλη αξία και στο δικό μας γεωθερμικό πεδίο. Καλύπτει τους Δήμους (Αλεξανδρούπολης-Νέσχου-Παγγαίου) που έχουν γεωθερμικά πεδία, ενώ δεν θα ισχύσει για άλλα γεωθερμικά πεδία στο μέλλον». Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης θα υλοποιηθεί το πρώτο γεωθερμικό έργο χαμηλής ενθαλπίας (το θερμοδυναμική μέγεθος που αντιπροσωπεύει το συνολικό ποσό θερμότητας που περιέχεται σε ένα πεδίο) στη χώρα μας μέσω ΕΣΠΑ, αξίας 6,5 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι αυτή της αστικής τηλεθέρμανσης, η οποία θα θερμάνει 22 δημόσια κτίρια και το Παιδικό Χωριό SOS, και της αγροτικής τηλεθέρμανσης, για παραγωγικές επενδύσεις και θερμοκήπια. Η δεύτερη κατεύθυνση του προγράμματος έχει να κάνει με την ηλεκτροπαραγωγή, που τώρα πλέον μπορεί να μπει σε νέα βάση.

Το έργο της αστικής και της αγροτικής τηλεθέρμανσης στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης του δήμου θα έπρεπε να εκτελείται από τον Σεπτέμβριο του 2018, ωστόσο οι απανωτές ενστάσεις που κατατέθηκαν από εργολάβους προκάλεσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου. Το θέμα, έπειτα από δύο δικαστήρια, σήμερα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικράτειας, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέχρι τις 6 Μαΐου. «Από το σημείο αυτό και μετά, το έργο της τηλεθέρμανσης θα “τρέξει” και θα υλοποιηθεί άμεσα» είπε ο κ. Φαλέκας. Τα 22 δημόσια κτίρια που θα συνδεθούν στο δίκτυο θα είναι σχολεία, δημοτικά κτίρια και εκκλησίες.

Σε ό,τι αφορά την αγροτική τηλεθέρμανση, ήδη έχουν κατατεθεί συνολικά πέντε προτάσεις από καλλιεργητές της περιοχής αλλά και άλλους επενδυτές για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων. Αρχικά η χρήση γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα κινητοποίησε τρεις παραγωγούς, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για 45 από τα συνολικά 70 στρέμματα που μπορούν να εξυπηρετηθούν με φθηνή ενέργεια. Ήδη στήθηκε το πρώτο θερμοκήπιο τριών στρεμμάτων με κηπευτικά στην Ανθεια, από αγρότη που διαθέτει συνολική έκταση 15 στρεμμάτων και αναμένει να ολοκληρωθεί το έργο για να συνδεθεί με τη γεωθερμία. Ακόμη ένας παραγωγός θα στήσει θερμοκήπιο, ενώ μια ομάδα επιστημόνων επενδύει στη σπηρουλίνα σε έκταση 15 στρεμμάτων. Το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί άλλες δύο προτάσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενδιαφερομένων σε πέντε.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, στόχος του δήμου είναι να στήσει στις κεφαλές των παραγωγικών αντλήσεων ηλεκτροπαραγωγή ζεύγη για την παραγωγή ενέργειας 200 MW. Αρχικά αυτό θα γίνει σε δύο γεωτρήσεις, ενώ θα ακολουθήσει και μία τρίτη, όπως είπε ο κ. Φαλέκας.Ο επόμενος μεγάλος στόχος του δήμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, είναι η τηλεθέρμανση έξι οικισμών της περιοχής. «Το έργο αυτό θα είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε μία τριετία» τόνισε ο κ. Φαλέκας.

Στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης υπάρχει βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας έκτασης 20.000 στρεμμάτων και ο δήμος το έχει εκμισθώσει από το ελληνικό Δημόσιο. Η προσπάθεια για τη διεκδίκηση και εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου ξεκίνησε το 2012, από τον νυν αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξανδρούπολης Γιάννη Φαλέκα και τον αείμνηστο μηχανικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Καβαρατζή.

Το συγκεκριμένο πεδίο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαίτερο. «Εχουμε την τύχη στο πεδίο αυτό να μην έχουμε μεγάλες πιέσεις από το έδαφος. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα με σχετικά εύκολο τρόπο να εκμεταλλευτούμε τη γεωθερμική ενέργεια» προσέθεσε ο κ. Φαλέκας. «Ο δήμος έγινε κάτοχος του σπάνιου γεωθερμικού πεδίου καθώς πέρασε στην ιδιοκτησία του, ενώ τα υπόλοιπα γεωθερμικά πεδία στη χώρα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Για τα επόμενα 70 χρόνια ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα είναι κάτοχος του γεωθερμικού πεδίου και ένας από τους σπάνιους στην Ελλάδα που θα έχει ιδιοκτησία σε ορυκτό πλούτο» τόνισε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας