Αρχική » Προεκλογικά παιχνίδια με τη διάσωση της ΕΒΖ

Προεκλογικά παιχνίδια με τη διάσωση της ΕΒΖ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ενα ακόμα επεισόδιο προστίθεται στο… (προεκλογικό) σίριαλ για τη σωτηρία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Από τη μια η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο ως υποψήφιο επενδυτή το αμερικανικό fund Innovation Brain, το οποίο δύο φορές στο παρελθόν «υπαναχώρησε» από την προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας. Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς, ως βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση υπαγωγής στα άρθρα 106 β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα σε μια προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρίας.

Το σχέδιο, όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό, προβλέπει τη δημιουργία οκτώ εταιριών ειδικού σκοπού (SPVs), όπου θα μεταβιβαστούν στοιχεία ενεργητικού της ΕΒΖ, ώστε να γίνει πιο εύκολη η πώλησή τους. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνει τη διαγραφή χρεών ύψους 149 εκατ. ευρώ σε σύνολο 253,2 εκατ. ευρώ, αλλά και τη μετατροπή της από παραγωγική σε εμπορική εταιρία. Η συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου, εκτός αν στο μεταξύ βρεθεί επενδυτής.

Στο μεταξύ, την περασμένη Κυριακή 31 Μαρτίου κι ενώ τα εργοστάσια της ΕΒΖ απειλούνταν με λουκέτο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, παρουσίασε τον επενδυτή που η κυβέρνηση… αναζητούσε τόσο καιρό. 0 «από μηχανής θεός» λοιπόν, που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να καταθέσει ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας και θα τη βγάλει από το αδιέξοδο, δεν είναι άλλος από την Innovation Brain. Πρόκειται για το αμερικανικό fund που -εκπροσωπούμενο από τον Λούκας Φέκερ- δύο φορές στο παρελθόν έχει εμφανιστεί έτοιμο να σώσει τη βιομηχανία και τελικά έχει υποχωρήσει.

Αυτή τη φορά όμως στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχει με ποσοστό 20% και η Hellenic Farmer Company, που έχει ιδρυθεί από έξι αγρότες.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πιτσιόρλας, το νέο σχήμα έχει πάρει καταρχάς το πράσινο φως από την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο κύριος πιστωτής της ΕΒΖ, και μόλις ολοκληρωθεί το due diligence, που σύμφωνα με τον υπουργό είναι τυπικό, θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση θα κατατεθεί στο δικαστήριο. «Είναι σημαντική ημέρα, έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα με την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου με την ευθύνη των υποψήφιων επενδυτών, που αναλαμβάνουν το ρίσκο. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει ήδη θετικό σήμα και η τελική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αλλαγή στην πρόταση που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, στο πλαίσιο της κατάθεσης της πρότασης εξυγίανσης των υποψήφιων επενδυτών.

Ωστόσο, η Innovation Brain για το μόνο που έχει δεσμευτεί είναι να τρέξει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και να αναλάβει την υπογραφή συμβολαίων με τους αγρότες.

Στόχος είναι οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν να φθάσουν τα 26.000 στρέμματα, διπλάσια δηλαδή από την περυσινή (το 2017 σπάρθηκαν 64.000 στρέμματα τεύτλων). Από την πλευρά τους πάντως, εκπρόσωποι των αγροτών σημειώνουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και να αφήσει την… καυτή πατάτα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης ώστε να χρεωθεί αυτή το κλείσιμο του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο στόχος των 26.000 στρεμμάτων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο -που η έναρξή της έχει καθυστερήσει κατά πολύ- είναι ανέφικτος, καθώς οι παραγωγοί βλέπουν επιφυλακτικά τις νέες υποσχέσεις για τη διάσωση της ΕΒΖ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Innovation Brain, Λουκάς Φέκερ, έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα και είπε ότι ξεκινάει η παραγωγή σε Ορεστιάδα και Πλατύ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ΕΒΖ ‘διαθέτει για την παραγωγή ζάχαρης τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα) και δύο στη Σερβία. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση μέσω τροπολογιών τον περασμένο Δεκέμβριο έχει φροντίσει είτε να μετατάξει μέρος των 217 υπαλλήλων της ΕΒΖ σε κενές θέσεις του Δημοσίου είτε να τους εντάξει σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα. »

Πηγή εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας