Αρχική » Λιμένας Αλεξανδρούπολης: Πύλη συνδυασμένων μεταφορών και ενεργειακός κόμβος

Λιμένας Αλεξανδρούπολης: Πύλη συνδυασμένων μεταφορών και ενεργειακός κόμβος

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ο Νόμος 4597/2019 που ψηφίσθηκε στο τέλος του Φεβρουάριου από την Ελληνική Βουλή – καρπός επίπονου και ουσιαστικού διαλόγου της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων φορέων – έδωσε ένα τέλος και μία αρχή. Σηματοδοτεί το τέλος των διαφόρων φημολογιών για το σύστημα Λιμενικής Διακυβέρνησης με την κατοχύρωση αφενός μεν του δημόσιου χαρακτήρα Φορέα Διαχείρισης των λιμένων και αφετέρου τη δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στους λιμένες της χώρας με το σύστημα LANDLORD, δηλ. τη δυνατότητα υπο-παραχωρήσεων (μακροχρόνιων μισθώσεων) λιμενικών υποδομών, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξης σε ενδιαφερομένους επενδυτές. Παράλληλα, και την αρχή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την υλοποίηση αυτής της αναπτυξιακής πολιτικής,

Επιλογή της Κυβέρνησης που αποτυπώνεται και στις Εθνικές Στρατηγικές (Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, Εφόδιασακής, Ενεργειακά) αποτελεί η ανάδειξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε Κόμβο Συνδυασμένων Μεταφορών και Ενεργειακό Κόμβο.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, σε εξαιρετική γεωγραφική θέση, σταυροδρόμι οριζόντιων και κάθετων εμπορικών διαδρόμων, σημείο εμπορικής διασύνδεσης δύο θαλασσών (Μεσόγειος και Μαύρη θάλασσα) και τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία και Αφρική), και σε μία περιοχή που υλοποιούνται πολλά projects στον ενεργειακό τομέα, καλείται να παίξει τον ιστορικό του ρόλο με ης διαδικασίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Ο Οργανισμός Λιμένα αλλά και όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας ένα κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο προς όφελος της τοπικής -αλλά και της εθνικής- οικονομίας και επιχειρηματικότητας, με τη βεβαιότητα ότι το 2019 θα είναι η χρονιά που θα δοθεί μία ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης.

Η βελτίωση των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών στον λιμένα, η υλοποίηση δικτύων που στηρίζουν αυτή την επιλογή, όπως είναι η οδική σύνδεση του λιμένα με την Εγνατία Οδό και η δημιουργία του Χερσαίου Ελλησπόντου, η αναβάθμιση δηλ. του σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Μαύρης θάλασσας με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, δίνουν τη βεβαιότητα ότι έφθασε η ώρα για να υλοποιηθούν οι προσδοκίες δεκαετιών για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης.

Τα συμπεράσματα από τις μέχρι σήμερα επαφές, συνεργασίες που είχε ο Οργανισμός Λιμένα αλλά και το επιδειχθέν ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές καταδείχνουν ότι ο επικείμενος διεθνής διαγωνισμός θα συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει ένα δυνατό και ελκυστικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη των λιμένων, στους τομείς των Συνδυασμένων Μεταφορών και της Ενέργειας.

Πηγή εφημερίδα ” ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ “

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας