Αρχική » Κ. Γαβρόγλου: «Όλα ανοιχτά, αλλά με διάλογο για τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων»

Κ. Γαβρόγλου: «Όλα ανοιχτά, αλλά με διάλογο για τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Παράθυρο διαλόγου για τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων άφησε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αποφεύγοντας ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά των κυβερνητικών προθέσεων και επιχειρώντας να τοποθετήσει σε μελλοντικό χρόνο τις όποιες αποφάσεις. «Να μπούμε σε μία συζήτηση με όλα τα κόμματα, με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία και χωρίς δαιμονοποιήσεις να δούμε την επόμενη μέρα» ανέφερε στο News 24/7 και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να λέμε ότι η επόμενη μέρα είναι το Α ή το Β. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κατοχυρώσουμε το κάθε βήμα να είναι στέρεο και δημοκρατικό»

Ο υπουργός περιορίστηκε να πει πως «η επόμενη μέρα ως ένα βαθμό θα καθοριστεί και από τα προβλήματα που θα έχουμε να λύσουμε με βάση τη νέα κατάσταση», όπως θα διαμορφωθεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, που εκδόθηκε προ εβδομάδων.«Είναι ένα πράγμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, αλλά δεν πρέπει να το έχει ως άμεσο στόχο» υπήρξε η χαρακτηριστική αναφορά του για τον τρόπο εκλογής μουφτήδων με καθολική εκλογή. «Αν δεν είναι αποτέλεσμα ώριμων συζητήσεων, δεν πρόκειται να εδραιωθεί οτιδήποτε επιχειρηθεί» δήλωσ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Γαβρόγλου και για το θέμα των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων, σημειώνοντας πως παρατάθηκε για ένα χρόνο η θητεία των ίδιων επιτροπών, ώστε να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με όλους και με στόχο να υπάρξει μία διακομματική συμφωνία.

Αντιθέτως, υπήρξε πιο σαφής ως προς τη δημιουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων, όπου ουσιαστικά ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός, παραπέμποντας στην απόφαση διορισμού διευκολυντών στα ελληνικά νηπιαγωγεία, όπου μαζί με τους νηπιαγωγούς προωθούν την εκμάθηση των ελληνικών. «Τα νηπιαγωγεία με τους διευκολυντές έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ξέρουν ελληνικά με έναν τρόπο ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο δημοτικό, αλλά και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη μητρική τους γλώσσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε πάντως ο κ. Γαβρόγλου στις προβλέψεις του νέου θεσμικού πλαισίου βάσει του οποίου μετατράπηκε η υποχρεωτική σαρία σε προαιρετική, ορίστηκε το 67ο έτος για τη συνταξιοδότηση των μουφτήδων, ενώ υπάρχουν διατάξεις για τη συγκρότηση και ορθολογική λειτουργία των μουφτείων, που κατά τον υπουργό «ήταν στον αέρα». Σύμφωνα με το νέο καθεστώς στις Μουφτείες Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης συστήνονται Διευθύνσεις Υποθέσεων Δικαιοδοσίας, οι οποίες θα συνδράμουν τους μουφτήδες στην άσκηση των καθηκόντων τους. Προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού, τρεις θέσεις μετακλητών και τρεις θέσεις ειδικών συνεργατών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας