Αρχική » Έβρος: Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο των µυδιών»

Έβρος: Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο των µυδιών»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με ένα νέο επεισόδιο συνεχίστηκε ο «πόλεμος των μυδιών» που μαίνεται στον Εβρο. Μια βάρκα με μύδια κατέσχεσαν οι ελληνικές Αρχές σε θερμό επεισόδιο με Τούρκους ψαράδες, με τους τελευταίους να καταγγέλλουν πως δέχτηκαν πυροβολισμούς και πως το σκάφος τους κατασχέθηκε παράνομα μέσα στα τουρκικά ύδατα, γεγονός που αμφισβητεί η ελληνική πλευρά.Το περιστατικό έγινε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων ψαράδων, πριν από 4-5 μέρες, αλλά οι τουρκικές Αρχές το δημοσιοποίησαν μόλις χθες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής ιστοσελίδας, οι Τούρκοι ψαράδες κατήγγειλαν στο τουρκικό αστυνομικό τμήμα της παραποτάμιας του Εβρου πόλης Ενέζ πως δέχτηκαν σφοδρά πυρά από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ή -κατ’ άλλες πηγές- συνοριοφύλακες, στη θαλάσσια περιοχή του ποταμού. Η ομάδα των τριών Τούρκων ψαράδων που προσέφυγαν στην αστυνομία της τουρκικής πόλης ΕΒΙ υποστήριξαν πως Ελληνες στρατιωτικοί κατάσχεσαν το σκάφος τους έπειτα από καταδίωξή τους κατά τη διάρκεια μεταφοράς μυδιών στην Τουρκία.

Οι Β.Α, Α. και D.F. παραδέχθηκαν πως έκαναν παράνομη μεταφορά μυδιών από τον Εβρο, αλλά δέχτηκαν πυρά από τους Ελληνες στρατιωτικούς ή τους συνοριοφύλακες. «Δεχόμασταν πυρά κατά τη διάρκεια της καταδίωξης και αναγκαστήκαμε να ρίξουμε το σκάφος σε αμμουδιά» κατέθεσαν. Οι Τούρκοι ψαράδες κατήγγειλαν πως παρότι βρίσκονταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, οι ελληνικές Αρχές κατέσχεσαν το σκάφος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές, υπήρξε καταδίωξη των Τούρκων ψαράδων χωρίς πυρά και αυτοί ήταν που εγκατέλειψαν το σκάφος τους μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πίσω από το περιστατικό πάντως βρίσκονται τα κυκλώματα που διακινούν παράνομα μεγάλες ποσότητες μυδιών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Δέλτα του Εβρου.

Κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες μυδιών που είναι ακατάλληλα για κατανάλωση, αφού δεν έχουν περάσει από κανέναν έλεγχο, μεταφέρονται λαθραία μέσα σε ξύλινες βάρκες μέσω του Δέλτα. Μόνο μέσα στον Μάρτιο, σε τρεις επιχειρήσεις τους, άνδρες του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης κατέσχεσαν συνολικά 5.109 κιλά οστρακοειδή, άγνωστης προέλευσης και χωρίς κανένα πιστοποιητικό ελέγχου, που είχαν περάσει από το ποτάμι και είχαν φορτωθεί σε IX για να μεταφερθούν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, κατά παράβαση κάθε διάταξης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν κατασχεθεί συνολικά περισσότερα από 120.000 κιλά παράνομα και ακατάλληλα όστρακα. Πέρα από τον κίνδυνο που εγκυμονούν μέσα στον Μάρτιο, άνδρες του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολη εντόπισαν συνολικά 5.109 κιλά οστράκων. Το παράνομο εμπόριο οστρακοειδών αποτελεί και ένα διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό μέγεθος, αποφέροντας στα κυκλώματα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με δεδομένο πως πρόκειται για αλιεύματα που πωλούνται στην αγορά σε τιμές που φτάνουν ως και τα 5 ευρώ το κιλό.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας