Αρχική » Επένδυση 350 εκατ. ευρώ ευρώ για μονάδα φυσικού αερίου

Επένδυση 350 εκατ. ευρώ ευρώ για μονάδα φυσικού αερίου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Νέα ενεργειακή επένδυση, ύψους 300-350 εκαι. ευρώ, σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελουζου, με την εγκατάσταση στη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης ήλεκτρο παραγωγικού σταθμού φυσικού αερίου, ονομαστικής ισχύος 622 MW.

Στόχος είναι η κατασκευή να ξεκινήσει στις αρχές του 2020, καθώς ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία με απόφαση που έλαβε στις 8 Μαρτίου και δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, ενέκρινε την αίτηση που είχε υποβάλει τον περασμένο Δεκέμβριο η Damco Energy, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, για χορήγηση της σχετικής άδειας παραγωγής.

Ο σταθμός θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, η οποία εξασφαλίζει υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα 450 MW και μία ατμοστροβιλική 212 MW, ενώ η καθαρή ισχύς της θα ανέρχεται σε 650 MW.

Επίσης, για έναν σταθμό ίδιας τεχνολογίας και ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή, έχει υποβάλει αίτηση για άδεια παραγωγής η ΓΕΚΤέρνα, με σκοπό να ξεκινήσει την κατασκευή εντός του 2020

Η επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου κινείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής τάσης για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου γέφυρα» στην ηλεκτροπαραγωγή, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας τροφοδοσίας και της ευστάθειας του συστήματος, καθώς οι ΑΠΕ θα αυξάνουν ολοένα περισσότερο τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα. Σύμφωνα με τον όμιλο, το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να παίζει για 10 και πλέον ακόμη χρόνια τον ρόλο του βασικού «αντίβαρου» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, καθώς θα χρειαστεί ακόμη ένα σημαντικό διάστημα, μέχρι να βρουν ευρεία εφαρμογή τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προορίζεται να εγκατασταθεί μία πλωτή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade (συμμετέχει ο Όμιλος Κοπελούζου), ώστε να αποτελέσει την τέταρτη «πύλη» εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Επομένως, ένα ερώτημα είναι αν η γεωγραφική εγγύτητα με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό σημαίνει ότι το FSRU προορίζεται να λειτουργήσει και ως «πύλη» ανεφοδιασμού του. Κύκλοι πάντως του ομίλου επισημαίνουν ότι τα δύο πρότζεκτ είναι εντελώς αυτόνομα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να αποκλειστούν συνέργειες ανάμεσα στα δύο έργα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΡΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας