Αρχική » Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

«Τροχοδρομεί» το mega project του FSRU

Μετά το Πάσχα η δεσμευτική φάση του Market Test

Σε φάση «τροχοδρομησης» έχει μπει πλέον το mega project του FSRU, που μαζί με άλλα έργα φέρνει την Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη στην ακριτική πόλη συζητήθηκαν με τους τοπικούς παράγοντες όλες οι κινήσεις που την φέρνουν στο προσκήνιο. Ήδη η Αλεξανδρούπολη έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων στην Τραϊανούπολη, ενώ το μεγάλο στοίχημα έχει δομών φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο υπό κατασκευή μεγάλος αγωγός TAP θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία έχοντας ήδη διανύσει περισσότερα από 1.850 χλμ στα εδάφη της Τουρκίας πριν φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους.

Στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης ετοιμάζεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος θα τροφοδοτείται από το ελληνικό σύστημα και θα μεταφέρει έως και 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως προς τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια.

Η εγκατάσταση που ξεχωρίζει και αποτελεί ήδη κερδηθεί με την ανάπτυξη το νέο landmark στην περιοχή είναι η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) η οποία πρόκειται να αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης αποτελώντας τη νέα πύλη για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω υποδομών μαζί με το υφιστάμενο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θέτουν τα θεμέλια για τη δημιουργία του ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, με την εγκατάσταση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη οι απομονωμένες χώρες των Βαλκανίων θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν αέριο από εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω του αγωγού IGB σπάζοντας το μονοπώλιο και κατακτώντας την ενεργειακή τους ανεξαρτησία.

Μέσω του FSRU, το παραγόμενο φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ) θα μπορεί να φθάσει στις αγορές της Ευρώπης με τον γρηγορότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Η δυνατότητα αυτή έγκειται στην μεταφορά του με πλοία LNG που θα χρειάζεται να διανύσουν μικρή απόσταση στα ευνοϊκά νερά του Αιγαίου αποφεύγοντας το ρίσκο των μακρινών ταξιδιών και των υποθαλάσσιων αγωγών χιλιάδων χιλιομέτρων σε τεράστια βάθη. Η υγροποίηση του αερίου από τα πεδία αυτά στα υφιστάμενα τερματικά της Αιγύπτου είναι μια λύση οικονομική και ασφαλής με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να έχουν υπογράψει ήδη τη σχετική συμφωνία.

Η υλοποίηση ενός ενεργειακού κόμβου στην Αλεξανδρούπολη θα δίνει νέα δυναμική στην Ελλάδα βάζοντάς τη στο ίδιο επίπεδο με τις προηγμένες αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης όπου τα hubs λειτουργούν εδώ και χρόνια διαμορφώνοντας καλύτερες τιμές προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός hub είναι η προμήθεια αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές, ώστε να επιτυγχάνεται ο ανταγωνισμός και η σύγκλιση των τιμών. Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αφού ήδη κατά την πρώτη φάση του Market Test που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, 20 εταιρίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να δεσμεύσουν δυναμικότητα για να προμηθεύσουν με φυσικό αέριο τόσο την Ελλάδα όσο και τις αγορές της Βουλγαρίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, αλλά μέχρι και της Ουκρανίας.

Μετά το Πάσχα προγραμματίζεται το επόμενο σημαντικό βήμα, που είναι η δεύτερη και δεσμευτική φάση του Market Test για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κ.μ./έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης. Παράλληλα, προχωρούν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το τεχνικό σκέλος (προμήθεια πλωτού σταθμού κ.α.). Έτσι η λειτουργία του έργου αναμένεται το 2021.

To FSRU Αλεξανδρούπολης αναπτύσσεται από την Gastrade, με βασικό μέτοχο τον Όμιλο Κοπελούζου και την Gaslog του Πήτερ Λιβανού.

Πηγή: DEAL NEWS



Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας