Αρχική » Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή θα το επισκεφθεί Αμερικανός στρατηγός, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις οι οποίεες θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά εξοπλισμού, οχημάτων και ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού. Παράλληλα αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα της εγκατάστασης της μονάδας FSRU ανοιχτά του λιμανιού, αφού το επόμενο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα έχει αναδειχθεί ανάδοχος προκειμένου η κατασκευή του έργου να αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη επιχείρηση του αμερικανικού στρατού θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μάΐου και θα διαρκέσει περίπου 15-20 ημέρες.

Ο εξοπλισμός, τα οχήματα και τα ελικόπτερα θα φτάσουν στο λιμάνι με πλοία και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε βάσεις στη Ρουμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του λιμανιού θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τώρα αν δεν μεσολαβούσε η αποστρατεία του στρατηγού Σαπίρο που είχε αναλάβει το έργο. Την επιχείρηση είχε προαναγγείλει άλλωστε στις 5 Μαρτίου ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, με δηλώσεις του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Βήματα προόδου όμως αναμένονται το επόμενο διάστημα και στο μεγάλο έργο της δημιουργίας σταθμού υγροποιημένου αερίου στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για την κατασκευή και τη λειτουργία του πρώτου πλωτού σταθμού αποθήκευσης, αεροποίησης και μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). «Οι εξελίξεις είναι θετικές. Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα έχουμε ανάδοχο. Μπορεί να δούμε το έργο να αρχίζει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ, Χρήστος Δούκας. Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Δούκας μαζί με τον νομικό σύμβουλο του οργανισμού, Απόστολο Κυριακίδη, και τον ιδιοκτήτη ρυμουλκών πλοίων με έδρα την Αλεξανδρούπολη, Γαβριήλ Χατζηγαβριήλ, βρέθηκαν στο Λιβόρνο της Ιταλίας προκειμένου να δουν τον αντίστοιχο πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Δούκας, τα αποτελέσματα των συναντήσεων ήταν εντυπωσιακά και έδειξαν πως το έργο του πλωτού τερματικού σταθμού είναι περιβαλλοντικά ασφαλές. «Είναι χαρακτηριστικό πως όλη η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura, είναι από τους κορυφαίους τουρισπκούς προορισμούς της Ιταλίας, ενώ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της πλωτής εξέδρας και των χερσαίων εγκαταστάσεων υπάρχει ένα καταπληκτικό θαλάσσιο πάρκο» δήλωσε ο κ. Δούκας.

To LNG θα αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και θα μεταφέρεται στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς, ο οποίος ακολουθώντας μια διαδρομή 24 χλμ. θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, με βόρεια πορεία 4 χλμ. θα καταλήγει στο νέο μετρητικό και ρυθμιστικό σταθμό στην Αμφιτρίτη. Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο 17,6 χλμ. ΝΔ από το λιμάνι και 10 χλμ. από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Η εμπορική λειτουργία του σταθμού αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2020.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας