Αρχική » Τι φούντωσε τη γρίπη στην Ελλάδα

Τι φούντωσε τη γρίπη στην Ελλάδα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στο ελληνικό παράδοξο βρήκε εύφορο έδαφος η έξαρση του ιού Η1Ν1 εφέτος – Ελλιπής ενημέρωση, ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και των ευπαθών ομάδων

Κάθε χρόνο στην «καρδιά» του χειμώνα χτυπά η γρίπη. Όμως η χώρα ανταποκρίνεται στο εποχικό φαινόμενο ωσάν ένα απορρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα που διέγραψε από την ανοσολογική του μνήμη τον ιό, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζεται εκ νέου από το απειλητικό κύμα που παραδοσιακά φουντώνει κάθε Ιανουάριο.

Με την ίδια συνέπεια – όπως η εποχική γρίπη στο ετήσιο ραντεβού της – ανακυκλώνεται την περίοδο της κορύφωσης του κύματος ένας δημόσιος διάλογος που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει πολιτικές διαστασεις. Μοιραία, σε μια περίοδο όπου οι εξεταστικές επιτροπές έχουν την «τιμητική» τους, γεννώνται δυσλειτουργίες ξεδιπλώνοντας το ελληνικό παράδοξο.

Η ενοχοποίηση της ενημέρωσης

Οι ενημερωτικές καμπάνιες έχουν ««στιγματιστεί» ως εργαλείο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα την ολιγωρία στην ενημέρωση του κοινού.

Οι εισαγωγές αντιγριπικών εμβολίων βρίσκονται (και) στο… οικονομικό μικροσκόπιο, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες να γίνονται υπό τη σκιά της προμήθειας υπερβολικών ποσοτήτων την περίοδο της πανδημίας. Αντίστοιχα, η σφοδρότητα του ιού – έχοντας ως μονάδα μέτρησης τους θανάτους και τα σοβαρά περιστατικά -αναζωπυρώνει την (πάντα επίκαιρη) συζήτηση σχετικά με την ανεπάρκεια των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Και αντίστοιχα η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού της χώρας αποτελεί ακόμη ένα πεδίο διαμάχης, με την αντιπολίτευση να ζητεί μια πιο αποφασιστική – ακόμη και τιμωρητική – κυβερνητική στάση.

Και καθώς ένα κρίσιμο θέμα δημόσιας Υγείας, όπως αυτό της εποχικής γρίπης, γίνεται χρόνο με τον χρόνο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι – όπως είναι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι – επιχειρούν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν αφενός τη διασπορά του τρόμου και αφετέρου την ένταξή τους σε πολιτικά στρατόπεδα,

«Θα πλησιάσουμε τους 100 νεκρούς»

Όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα θύματα της γρίπης έχουν φτάσει (μέχρι το βράδυ της περασμένη Πέμπτης) τα 56, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ως την εκπνοή του κύματος θα αγγίξουν τα 100. Επιπλέον, από την αρχή της περιόδου έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, όμως μόλις το 13% των ασθενών είχε λάβει δόση εμβολίου, παρότι στη συντριπτική πλειονότητά τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Γιατί, λοιπόν, οι πολίτες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών δεν εμβολιάζονται; Μήπως τα εμβόλια δεν επαρκούν; Στη χώρα εισήχθησαν εφέτος 2,2 εκατομμύρια εμβόλια. Από αυτά συνταγογραφήθηκαν την περίοδο 2018-2019 1,76 εκατομμύρια και 1,6 εκατομμύρια εκτελέστηκαν.

Συνεκτιμώντας τους υπολογισμούς των ειδικών, που προσδιορίζουν τον αριθμό των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε περίπου 1,5 εκατομμύριο, γίνεται σαφές ότι ο αριθμός των εμβολίων που έφτασαν στα ελληνικά φαρμακεία επαρκεί. Το οξύμωρο όμως είναι ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το ιατρικό ιστορικό εκείνων που σήκωσαν το μανίκι τους για να δεχτούν το τσίμπημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφεται εφέτος μια σημαντική ευαισθητοποίηση των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ στον αντίποδα χαμηλή παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη στις εγκύους, στις λεχωίδες και στις θηλάζουσες.

Για εμβόλιο στο… και πέντε

Και ενώ σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα είχε εξασφαλιστεί απόθεμα και για όσους πολίτες από τον γενικό πληθυσμό επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία τηρείται λίστα αναμονής λόγιο έλλειψης. Ετσι δόθηκε εντολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για επιπλέον εισαγωγή 50.000 δόσεων.

«Είναι αδιανόητο να ενεργοποιείται ο κρατικός μηχανισμός τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καλώντας τους πολίτες – με έμφαση σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – να εμβολιαστούν. Η πολιτική αυτή θα έπρεπε να εφαρμόζεται ετησίως. αποτελώντας πλέον πάγια τακτική, από τις αρχές του φθινοπώρου» υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Και προσθέτει άπ «το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού δημιουργείται με τη λογική ποια εμβόλια αποζημιώνει το κράτος και ποια όχι. Και παρόν προσφάτως εντάχθηκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οι παχύσαρκοι ενήλικοι και ανήλικοι, αλλά και όσοι έχουν διαγνωστεί με άσθμα, απουσιάζει μια επιθετική ενημερωτική πολιτική υπέρ του εμβολίου. Κατά τον τρόπο αυτόν συνθέτεται μια αίσθηση χαλαρότητας και ένα πλαίσιο προσωπικής επιλογής. Αντίθετα, στην Αμερική συνιστάται ο εμβολιασμός σε όλον τον πληθυσμό άνω των 6 μηνών».

Αθωράκιστο το προσωπικό

Εξίσου θολό είναι το τοπίο και για την εμβόλιασστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού, παρότι αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου τόσο για να νοσήσει, όσο και για να διασπείρει τον ιό. Πάντως και εφέτος καταγράφεται απροθυμία των εργαζομένων στο ΕΣΥ να σηκώσουν το μανίκι τους, αλλά και απροθυμία της πολιτείας να θέσει ζήτημα υποχρεωτικότητας.

Οπως αποκάλυψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα νοσοκομεία έλαβαν αριθμό εμβολίων ικανό να δημιουργήσει ανοσία σε μόλις το 25% του προσωπικού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ευαγγελισμού: Στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα υπηρετούν 3.000 εργαζόμενοι, τα εμβόλια όμως δεν ξεπέρασαν τα 600. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι καταναλώθηκαν όλα και αναμένεται η προμήθεια με επιπλέον 100, έστω και καθυστερημένα.

Και ενώ η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις με στόχο τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών – με πρόσφατο παράδειγμα την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας -, το υπουργείο Υγείας τηρεί μια μετριοπαθή στάση.

Ενδεικτική είναι η παράγραφος που προστέθηκε στην τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου υπογραμμίζεται ότι καταγράφεται συστηματικά το ποσοστό εμβολιασμού και«επιβραβεύομαι οι μονάδες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού της».

Πηγή εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας