Αρχική » Πιάστηκαν στον ύπνο για τους «8»

Πιάστηκαν στον ύπνο για τους «8»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Κορυφώνεται η ανησυχία για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι από τον περασμένο Ιούνιο διαμένουν σε άγνωστη τοποθεσία, φυλασσόμενοι από δεκάδες αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το τελευταίο διάστημα οι διπλωματικές Αρχές της Τουρκίας ζητούσαν εγγράφως από το υπουργείο Εξωτερικών, σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, την έκδοση των αξιωματικών.

Κατά τις ίδιες πηγές, το θέμα ετέθη επιτακτικώς και από τον νέο πρέσβη της Αγκυρας στην Αθήνα, Μπουράκ Ουζούγκερτζιν, στη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Φαίνεται όμως ότι η ελληνική πλευρά υποβάθμισε την τουρκική απαίτηση, με αποτέλεσμα να δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς η επικήρυξη για τους «8» εκδόθηκε όταν η πρωθυπουργική αποστολή βρισκόταν εν πτήσει προς την Αγκυρα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΕΛΑΣ. και την ΕΥΠ. Η Τουρκία προχώρησε σε μονομερή ενέργεια, παρακάμπτοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την οριστική χορήγηση ασύλου στους εν λόγω στρατιωτικούς από την ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιούνιο. Χαρακτηρίζοντάς τους πραξικοπηματίες και καταζητούμενους για «τρομοκρατικές ενέργειες», χωρίς να κοινοποιήσει το ένταλμα στην Αθήνα. Κι ενώ στην Ε.Ε. και γενικότερα στη σύγχρονη δυτική κοινότητα οι χρηματικές αμοιβές για τέτοιου είδους υποθέσεις χορηγούνται μόνο «για παροχή πληροφοριών και στοιχείων», στα εκτός Ζώνης Σένγκεν κράτη, όπως η Τουρκία, η επικήρυξη είναι «ανοιχτή», περιλαμβάνοντας τη σύλληψη και την παράδοση του διωκόμενου σε οποιαδήποτε κατάσταση, επιτρέποντας ακόμη και τη δολοφονία. Το δε ποσό των 700.000 ευρώ για τον καθένα από τους «8» θεωρείται δελεαστικό όχι μόνο για τους «κυνηγούς κεφαλών», που αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα, αλλά και για όσους ασχολούνται με την προστασία τους. Και σε αυτό το σημείο εστιάζεται το κύριο ενδιαφέρον των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως σημειώνουν αξιωματικοί της Ασφάλειας, «η φύλαξή τους έχει ανατεθεί σε μεγάλο αριθμό δυνάμεων, άνω των 150, ενώ απαιτεί συντονισμό, συνεννόηση μεταξύ τους και σχεδίασμά σε κεντρικό επίπεδο. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι πολλές. ακόμη και η Τροχαία, το οικείο αστυνομικό τμήμα και η οικεία αστυνομική διεύθυνση».

Σήμερα διανύουν τον 8ο μήνα μυστικής διαμονής και φρούρησής τους, χρόνος ο οποίος κρίνεται Πολύ μεγάλος για τέτοια «έντασης εργασίας» επιτήρηση και, μάλιστα, όχι ενός, αλλά οκτώ ανθρώπων.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η τελευταία δημόσια προειδοποίηση του Ρ.Τ. Ερντογάν στον Αλ. Τσίπρα να τους εκδώσει, «επέχει θέση τελεσιγράφου, πιθανότατα ανίσχυρου, αφού η Τουρκία πέρασε ήδη στο επόμενο στάδιο, την έκδοση επικήρυξης, η οποία διαρκεί στο διηνεκές», αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του πρώην προέδρου των Κούρδων της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ. Ο 67χρονος επικηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο αντί του ποσού των 860.000 ευρώ και έκτοτε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει σε όλα τα διεθνή φόρα ότι «θα τον καταδιώκουμε όπου πηγαίνει». Η προστασία του Μουσλίμ κρίθηκε αναγκαία «σε κάθε περίπτωση» από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αστυνομικοί τον είχαν συλλάβει στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 στην Τσεχία, εκτελώντας σχετικό «ερυθρό ένταλμα» της Ιντερπόλ, που είχαν πετύχει να εκδώσουν εναντίον του οι Τούρκοι, αλλά τον άφησαν ελεύθερο (σ.α: φυσικά υπό παρακολούθηση), με τον περιορισμό να κυκλοφορεί εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Ο Μουσλίμ από το 2017 έχει αναλάβει τον ρόλο «υπουργού Εξωτερικών» της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία. Η Τουρκία τον κατηγορεί για συμμετοχή στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Αγκυρα με 39 θύματα και στην επίθεση εναντίον οχημάτων της Αστυνομίας τον Φεβρουάριο του 2017 με 29 νεκρούς. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες περί συμμετοχής του σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων και τις θεωρεί πολιτικά υποκινούμενες. Προφανώς καμία σημασία δεν έχει τι δηλώνει ο ίδιος, όπως και ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος στην Τουρκία για τρομοκρατία και συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ενδεικτική άλλωστε ήταν η ερώτηση που υπέβαλε στον κ. Τσίπρα ενώπιον του κ. Ερντογάν η Τουρκάλα δημοσιογράφος, προκαλώντας τη δυσφορία του Ελληνα πρωθυπουργού: «Σκοπεύετε να επιστρέψετε τους πραξικοπηματίες που θέλουν να σκοτώσουν τον πρόεδρο που βρίσκεται δίπλα σας;».

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας