Αρχική » Οι εμφύλιοι για τον περιφερειάρχη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Οι εμφύλιοι για τον περιφερειάρχη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η παρέμβαση Μητσοτάκη δεν αποθάρρυνε τους δύο «αντάρτες», ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μακρά πορεία στο παλιό ΠΑΣΟΚ

Φουντώνει ημέρα με την ημέρα η «μάχη» στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη για τις περιφερειακές εκλογές. Τρεις υποψήφιοι που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ και έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ με… ρίζες στο παλιό ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, που έχει διατελέσει δήμαρχος Καβάλας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».

Ο χώρος της ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές κατακερματισμένος, με την ηγεσία, τους βουλευτές και τον επίσημο κομματικό μηχανισμό σε όλους τους νομούς να υποστηρίζουν τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, άλλους κομματικούς παράγοντες να «φλερτάρουν» με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη να στηρίζουν τον νυν αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Η υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου είχε προκαλέσει κύμα έντονων αντιδράσεων από πολλά υψηλόβαθμα και γνωστά κομματικά στελέχη σε όλους τους νομούς. Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα συνεχή πήγαινε-έλα του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έθεσε και θέμα κομματικής πειθαρχίας, για να γίνει αποδεκτός ο κ. Μέτιος, χωρίς πάντως να κάνουν πίσω οι άλλοι δύο συνυποψήφιοί του.

Ο 51χρονος Χρ. Μέτιος είναι «παλιά καραβάνα» στο κόμμα της ΝΔ και ενεργό στέλεχος από τα φοιτητικά του χρόνια. Εδωσε το «παρών» στα δημοτικά πράγματα της Κομοτηνής, διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης στο πλευρό του πρόωρα χαμένου Γιώργου Παυλίδη, ενώ από το 2016 είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής στη ΝΔ. Η επιλογή του φάνταζε αυτονόητη για την κομματική ηγεσία, αλλά όχι και για τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ στην περιοχή.

Δεσμοί

Απέναντί του στις εκλογές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα βρει από τον χώρο της ΝΔ τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Ο 46χρονος Χριστόδουλος Τοψίδης, με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, δεν είναι άγνωστος στη ΝΔ και οι δεσμοί του, έστω και έμμεσα, φτάνουν μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συνεργάζεται με τη μεταξουργία Μουχταρίδη στο Σουφλί του Εβρου, ενώ σύζυγος του Χριστόδουλου είναι η επιχειρηματίας Νίκη Μουχταρίδη (της ίδιας επιχειρηματικής οικογένειας), που δραστηριοποιείται επίσης στην περιοχή. Παράλληλα, ο κ. Τοψίδης συνδέεται με κουμπαριά με τον γνωστό βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο κ. Τοψίδης έχει συγκεντρώσει γύρω από την υποψηφιότητά του μια σειρά αυτοδιοικητικών στελεχών αλλά και πολλά πρόσωπα από την επιχειρηματική κοινότητα στους νομούς της Περιφέρειας. Στα αρνητικά του, μια επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Κριμαία, συνοδεύοντας τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη, σε μια εποχή που η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν βγάλει… απαγορευτικό εξαιτίας της εμπλοκής στην περιοχή με τη Ρωσία.

Οι δεσμοί του πάντως με το κόμμα παραμένουν στενοί. Είναι χαρακτηριστικό πως όλο αυτό το διάστημα δίνει το «παρών» σε όλες τις κομματικές κοπές πίτας, στις οποίες έχει συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή και τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Από τον χώρο της ΝΔ προέρχεται και ο 57χρονος Δημήτρης Πέτροβιτς, γέννημα-θρέμμα της Αλεξανδρούπολης, που πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε το όνομα της παράταξής του («Νέα Περιφέρεια») στις εκλογές. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στη Θράκη για πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, για το Associated Press και για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 2014 ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης Εβρου στο πλευρό του Γιώργου Παυλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις που δέχτηκε για να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει στην υποψηφιότητα ήταν πολλές. Υποστηρίζεται από άλλους αντιπεριφερειάρχες και πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανακατατάξεις και ζυμώσεις φέρνει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τον Κώστα Κατσιμίγα, έναν άνθρωπο με μακρά πορεία στο παλιό ΠΑΣΟΚ που είχε διακριθεί και για τη δράση του στο πλευρό τού -εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ- πρώην περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη.

Ο Κώστας Κατσιμίγας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και από το 1991 δραστηριοποιείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκινώντας ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής επί δημαρχίας Γιώργου Παπαδριέλλη, εκλεγμένου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Στη συνέχεια έγινε νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης με νομάρχη τον Αρη Γιαννακίδη, εκλεγμένο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ακολούθησε και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μέχρι το 2014.

Σκλήρυνε τη στάση του

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ στην περιοχή ήθελαν να δουν τον Κώστα Κατσιμίγα ως κοινό υποψήφιο της Κεντροαριστεράς. Το εγχείρημα όμως, σύμφωνα πληροφορίες, δεν προχώρησε, αφού το ΚΙΝΑΛ σκλήρυνε τη στάση του και πήγε στην επιλογή του πρώην δημάρχου Καβάλας Κώστα Σιμιτσή… Για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για το ΚΙΝΑΛ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά γνωστά στελέχη του Κινήματος, όπως ο Εβρίτης Γιώργος Ντόλιος, ο Κομοτηναίος Γιώργος Πεταλωτής και ο Καβαλιώτης Κώστας Παπακοσμάς.

Ο Κώστας Σιμιτσής, που είναι νομικός, είχε διετελέσει δήμαρχος Καβάλας από το 2007 έως και το 2014. Οι δικαστικές περιπέτειες που είχε, εξαιτίας αποφάσεών του στη διάρκεια της θητείας του, και η δίμηνη αργία που θα του επιβληθεί, όπως ο ίδιος έχει πει, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα για τη συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως στηρίζει για τις εκλογές τον 42χρονο Δημήτρη Παπατολίδη, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον Χρήστο Τρέλλη. Ο κ. Παπατολίδης κατάγεται από τη Δράμα και κατοικεί στην Καβάλα, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, ενώ υπήρξε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας