Αρχική » Ο Τσίπρας στην Άγκυρα για γέφυρα Κήπων και σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης

Ο Τσίπρας στην Άγκυρα για γέφυρα Κήπων και σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την Αγκυρα θα επισκεφθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός ΑλίξηςΤσίπρας για μια συνάντηση υψηλού «κινδύνου» με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν και η Αθήνα θεωρεί τη συνάντηση απαραίτητη, ώστε να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί και να αποφευχθούν παρανοήσεις που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες, δεν παύει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο αρνητικών εκπλήξεων από τον σουλτάνο. Εξάλλου, δεν είναι μακρινό το 2017, όταν ο Ερντογάν έθεσε την προηγουμένη της επίσκεψής του στην Αθήνα θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο στόχος του Μαξίμου είναι να σταθεροποιηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται υπό την ηγεσία δύο στρατηγικών, δηλαδή του Ευάγγελου Αποστολάκη και του Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η κυβέρνηση θεωρεί πως η παρουσία των δύο πρώην αρχηγών των γενικών επιτελείων στρατού στις θέσειςτων υπουργών Αμυνας δεν αποτελεί ένδειξη διάθεσης επιθετικότητας αλλά, αντιθέτως θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζει τη βούληση των δύο πλευρών να αποφευχθούν, μέσω της παρουσίας δύο εξαιρετικά έμπειρων στρατιωτικών, μη εσκεμμένες εντάσεις είτε λόγω κάποιου λάθους είτε λόγω κακής συνεννόησης των δύο πλευρών. Βεβαίως η προσέγγιση μέσω των δύο στρατιωτικών (Αποστολάκης – Ακάρ) που έχουν την ευθύνη της άμυνας των δύο χωρών ενέχει πολλά ρίσκα και απαιτούνται πολυ προσεκτικές κινήσεις. «Πρέπει να προχωρήσει με σταθερά και σίγουρα βήματα και να γίνει σωστά», ανέφερε στην «Κ» με χαρακτηριστική επιφυλακτικότητα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Σε αυτή τη λογική φαίνεται να εντάσσεται και η κυβερνητική επιλογή να μην περιλαμβάνεται στην αποστολή του ταξιδιού της Τουρκίας ο Ευ. Αποστολάκης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλες προσδοκίες λόγω του συμβολισμού του.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης

Αντιθέτως, τον πρωθυπουργό, πέρα από τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη, θα συνοδεύουν δύο άλλοι υπουργοί: ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος εξάλλου φαίνεται πως είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Αλ. Τσίπρα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος θα έχει υπό την ευθύνη του τον φάκελο με τα θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, τα οποία έχουν τεθεί ως ο δεύτερος σημαντικότερος στόχος του ταξιδιού. Το πιο άμεσο από αυτά είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης για την οποία δεν αποκλείεται οι υπογραφές να πέσουν την Τρίτη, καθώς ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία πριν οπό την έναρξη της τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι. Πάντως η σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης δεν θα στοχεύει μόνο στην εξυπηρέτηση του τουριστικού κοινού, αλλά και στη μετακίνηση εμπορευμάτων. Το δεύτερο ζήτημα οικονομικής συνεργασίας που θα τεθεί στην ατζέντα είναι αυτό της αναβάθμισης της τελωνειακός διάβασης των Κήπων. «Το συγκεκριμένο θέμα θέλει αρκετή δουλειά», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, αλλά παρ’ όλα αυτά θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί. Το τρίτο ζήτημα αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί ένα τεράστιο πρότζεκτ που θα άλλαζε αρκετά πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών και όχι μόνο στις μεταφορές. Ωστόσο, πρόκειται για ένα εγχείρημα που ακόμη βρίσκεται στον αέρα και δεν είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί. Στην ατζέντα θα περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα περιφερειακά θέματα της ανατολικής Μεσογείου: το μεταναστευτικό (σε συνάρτηση με το Συριακό), τα ευρωτουρκικά, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό και η ενέργεια – και ιδίως το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας