Αρχική » Μαθητική έκθεση: Οι Μακεδόνες

Μαθητική έκθεση: Οι Μακεδόνες

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε περίεργοι άνθρωποι. Ολοι οι Ελληνες έχουν μία πατρίδα: την Ελλάδα. Οι Μακεδόνες έχουν δύο: την Ελλάδα και τη Μακεδονία. Και δεν τους φτάνει η πρώτη όταν νιώθουν ότι απειλείται η δεύτερη. Γι’ αυτούς η Μακεδονία προηγείται.

Κι ενώ τόσα χρόνια ζούνε με την Ανατολική Θράκη (των Τούρκων) και τη Βόρεια Ηπειρο (των Αλβανών), τώρα είναι έξαλλοι με τη Βόρεια Μακεδονία!

Εκτός από δύο πατρίδες οι Μακεδόνες έχουν και πολλούς τόπους καταγωγής. Οι περισσότεροι είναι Μικρασιάτες – κυρίως Πόντιοι. Αλλοι από διάφορες περιοχές μέσα ή έξω από την Ελλάδα. Λίγοι – οι ντόπιοι -κατάγονται από τη Μακεδονία.

Η δασκάλα των Γαλλικών μάς είπε ότι λόγω των παλαιών και πολλών αναμείξεων (τότε στην περιοχή ζούσαν ανακατεμένοι Τούρκοι, Ελληνες, Αλβανοί, Βούλγαροι, Εβραίοι και Σλάβοι) η Μακεδονία έδωσε το όνομά της σε δύο διάσημες διεθνείς φρουτοσαλάτες: τη γαλλική Mecedoine de Fruits και την ιταλική Macedoine di Frutta.

Εκτός από πατρίδες και τοπους καταγωγής, οι Μακεδόνες χωρίζονται και σε φυλές: η διασημότερη και πολυπληθέστερη είναι οι (Μ)Παοκτζήδες. Υπάρχουν και οι Αρειανοί (καμία σχέση με τον πλανήτη) και οι Ηρακληδείς που είναι και οι αρχαιότεροι.

Οι φυλές όταν αντιμάχονται αποκαλούν τους αντιπάλους «Βούλγαρους». Πάντως φέτος το πρωτάθλημα θα το πάρει σίγουρα ο ΠΑΟΚ και θα πανηγυρίσει η μισή πόλη.

Οι θεσσαλονικείς Μακεδόνες ονομάζουν τους Αθηναίους «Χαμουτζήδες» διότι (κατ’ αυτούς) λένε «χάμου» αντί για «χάμω».

(Ποτέ δεν έχω ακούσει Αθηναίο να λέει «χάμου».)

Οι Αθηναίοι αμύνονται χρησιμοποιώντας το δεύτερο ενικό των Βορείων: «Να σε κάνω κεφτεδάκια», «να σε ανοίξω από πίσω», κ.λπ.

Ο διασημότερος Μακεδόνας σήμερα είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Δεν ξέρει Ελληνικά αλλά είναι αυθεντικός Ρωσοπόντιος. Μετά από αυτόν ακολουθούν ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Λουτσέσκου και ο Ζορό.

Το μακεδονικό ζήτημα ξεκίνησε όταν ο Τίτο ονόμασε το νότιο τμήμα της Σερβίας Μακεδονία. Αλλά εμείς είχαμε το κοπιράιτ του ονόματος, όπως μας το είχε κληροδοτήσει αυτοπροσώπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Το κακό είναι πως είχαμε χάσει τη διαθήκη,

Για να εκδικηθούν τον Μέγα Αλέξανδρο, οι Σκοπιανοί γέμισαν την πόλη τους με απαίσια αγάλματά του. Επίσης τη μεθόριο με καζίνα, για να χάνουν οι Ελληνες τα λεφτά τους.

Μόλις ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στις Πρέσπες οι θείοι μου έγιναν από δύο χωριά: Θα μας πάρουν τη Μακεδονία, έλεγε ο ένας

– Μα τι λες; Ενάμισι εκατομμύριο ξυπόλυτοι είναι, ούτε στρατό έχουν, ούτε αεροπορία

– Ναι, αλλά έχουν πίσω τους την Αμερική. Ποια Αμερική; – δεν λες την Τουρκία; – ποια Τουρκία; – τη Ρωσία, έλεγε ο τρίτος.

Τελικά έκλεισε η συμφωνία και δεν χάσαμε ακόμη τίποτα! Αλλωστε εμείς κατείχαμε το 51% της Μακεδονίας, όπως γράφει το βιβλίο της Ιστορίας. Και ξέρω πως όποιος έχει το 51% κάνει ό,τι θέλει επειδή έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Εγώ πάντως φέτος έχω προπονηθεί πολύ στα Αγγλικά μου γιατί πέρυσι στη Χαλκιδική είδα μια Βορειομακεδόνισσα (έτσι δεν τις λέμε τώρα;) που μου άρεσε πολύ αλλά δεν τόλμησα να της μιλήσω. Φέτος όμως θα έχω κλείσει και τα δεκαεπτά…

Πηγή εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας