Αρχική » Αξιόπιστες οι καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Εβρο

Αξιόπιστες οι καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Εβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Βάσιμες κρίνει τις δεκάδες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, απαγωγές και βάναυση αντιμετώπισή τους στον Εβρο ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή όργανα καταγραφής παραβιάσεων.

Αξιόπιστες θεωρεί η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης τις πολλές μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στην Τουρκία από τον Εβρο με ευθύνη της αστυνομίας και της συνοροφυλακής, ενώ σημειώνει αναφορές για σωματική βία, στην οποία περιλαμβάνονται χτυπήματα στο κεφάλι με κλομπ από αστυνομικούς, συνοροφύλακες ή παραστρατιωτικούς κομάντος κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.



Η αναλυτική έκθεση της Επιτροπής, που αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή όργανα καταγραφής των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιεύτηκε επιτέλους την Τετάρτη, σχεδόν δέκα μήνες μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους των ελληνικών αρχών να δώσουν την απαιτούμενη άδεια για τη δημοσίευση.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, τουλάχιστον τρεις πρόσφυγες δεν προστατεύτηκαν αποτελεσματικά από τον κίνδυνο να επαναπροωθηθούν σε εμπόλεμες περιοχές, γεγονός που απαγορεύεται στο διεθνές δίκαιο, και συστήνει στην Ελλάδα να αποτρέψει κάθε τέτοια επιχείρηση επαναπροώθησης.

Είναι πάντως αμφίβολο ότι θα πιάσουν τόπο οι συστάσεις της Επιτροπής. Είναι η πολλοστή φορά που καταγγέλλεται η Ελλάδα για παράνομες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Εβρο τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως και από ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις.

Ωστόσο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμμένει να αρνείται τις επιχειρήσεις αυτές, χωρίς όμως να παρέχει στοιχειωδώς αξιόπιστα στοιχεία.

Η γενικόλογη απάντηση του υπουργείου στις διαπιστώσεις της Επιτροπής για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, απάντηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αναφέρει ότι διερευνήθηκαν οι σχετικές καταγγελίες αλλά δεν επαληθεύτηκαν, χωρίς να δίνει καμιά συγκεκριμένη πληροφορία.

Αλλωστε, το θέμα έχει τεθεί από καιρό ενώπιον της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα τυχόν σοβαρής έρευνας που έγινε από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες αντιθέτως σπεύδουν να απαγγείλουν κατηγορίες σε δικηγόρους οι οποίοι έχουν φέρει στο φως παρόμοιες μαρτυρίες.

Η έκθεση διαπιστώνει και άλλα περιστατικά βάναυσης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα κράτησης, σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια, όπως και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ξεχωρίζουν οι μαρτυρίες για χαστούκια, γροθιές, κλοτσιές και χτυπήματα με κλομπ από αστυνομικούς και συνοροφύλακες στα κέντρα κράτησης και υποδοχής του φυλακίου στον Εβρο, στο συνοριακό τμήμα στο Τυχερό Εβρου και στη Μόρια της Λέσβου, όπως επίσης για λεκτική βία και ρατσιστική γλώσσα, ενώ η Επιτροπή διαπιστώνει αναποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας, με ελλιπή φύλαξη και ελλιπή πρόσβαση των θυμάτων σε δικηγόρο και γιατρό.

Καταγράφεται επίσης μεγάλης διάρκειας κράτηση σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, όπου είναι ακατάλληλες οι συνθήκες για κράτηση μεγαλύτερη των 24 ωρών, όπως και υποτυπώδεις συνθήκες κράτησης στο κρατητήριο του συνοροφυλακίου στο Ισαάκιο, όπου 41 στοιβάζονταν τη νύχτα σε ένα βρόμικο κελί, και στο φυλάκιο του Εβρου, όπου στοιβάζονταν σε κελί 95 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες, παιδιά και έγκυες.

Αποτρόπαιες συνθήκες κράτησης

«Η κράτηση ανθρώπων για πολλές εβδομάδες σε τόσο αποτρόπαιες συνθήκες μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ισοδύναμη με απάνθρωπη και εξευτελιστική κράτηση», σημειώνει η Επιτροπή. Καταγράφει επίσης ανεπαρκή ιατρική φροντίδα των κρατουμένων και χρονίζουσα υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό.

Διαπιστώνει, τέλος, ότι δεν έχει υπάρξει καμία αποφασιστική δράση για να εφαρμοστούν οι παλιότερες συστάσεις της Επιτροπής ως προς την κράτηση παιδιών, είτε ασυνόδευτων είτε μαζί με την οικογένειά τους, και πιέζει τις αρχές να αυξήσουν ταχύτατα και σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των ξενώνων για ανήλικους, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρουσιάζουν μείωση ή στασιμότητα, ύστερα από μια σύντομη περίοδο που είχαν αυξηθεί, αν και όχι ικανοποιητικά.

Καλά λόγια είχαν για το προσωπικό οι ασθενείς των ψυχιατρικών ιδρυμάτων, ενώ μεμονωμένες ήταν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση από το προσωπικό, που εστιάζονται στην ιδιωτική κλινική «Αθηνά» Βριλησσίων και σε μικρότερο βαθμό στο «Δρομοκαΐτειο».

Οι πιο προβληματικές συνθήκες εντοπίζονται στον υπερπληθυσμό των ψυχιατρικών μονάδων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς» και «Σωτηρία».

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής διαπίστωσε έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού ως προς τα μηχανικά μέσα περιορισμού των ασθενών και εφαρμογή τέτοιων μέσων χωρίς να τηρούνται τα διεθνή κριτήρια.

Ως προς τις διαδικασίες εξαναγκαστικού εγκλεισμού, η Επιτροπή ζητά την τακτική επαναξιολόγηση για εγκλεισμό μεγαλύτερο των έξι μηνών όπως και εξωτερική επόπτευση του εγκλεισμού σε ιδιωτικά ιδρύματα, προϋπόθεση δύο ιατρικών απόψεων και παρουσία νομικού εκπροσώπου του ασθενούς.

Η Επιτροπή εκφράζει την πεποίθησή της ότι η αναμενόμενη υπαγωγή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο υπουργείο Υγείας θα μετατρέψει το ίδρυμα σε επαρκή δομή Υγείας.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη χρήση των υπόγειων προστατευτικών κελιών απομόνωσης για ασθενείς που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για άλλους και σημειώνει ότι ο εγκλεισμός σε αυτά τα κελιά για μεγάλες περιόδους χωρίς επιτήρηση μπορεί εύκολα να θεωρηθεί απάνθρωπος και εξευτελιστικός. Χαιρετίζει τα βήματα που υπήρξαν μετά την επίσκεψή της να τεθούν εκτός λειτουργίας αυτά τα κελιά και να αντικατασταθούν από κατάλληλο χώρο στο ισόγειο.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας