Αρχική » Αιγαίο, Κύπρος και Θράκη στην ατζέντα Τσίπρα -Ερντογάν

Αιγαίο, Κύπρος και Θράκη στην ατζέντα Τσίπρα -Ερντογάν

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Εν μέσω συνεχών – επίμονων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, στη Θράκη και την Κύπρο «έκλεισε» η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουάριου (5-6/2). Υπό τη σκιά καθημερινών παραβιάσεων και παραβάσεων εθνικά ελεγχόμενων χώρων τη» Ελλάδας από τουρκικά αεροσκάφη, των πειρατικών ενεργειών του γεωτρητικού «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη διατύπωση αόριστων διαμαρτυριών από διάφορου» «Τουρκοσυλλόγους» στη Θράκη για δήθεν καταπιεστική συμπεριφορά της Ελλάδας στους μειονοτικούς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τώρα μια «χειρουργική» επίσκεψη στη φωλιά του φιδιού, με τον «αέρα» της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως θεωρούν κυρίαρχες απόψεις στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εξωτερικών, έκοψε -μεταξύ άλλων- τον καλπασμό της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει μεθαύριο, Τρίτη, στην Αγκυρα και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο Τ. Ερντογάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τις κοινές δηλώοείς του με τον Τούρκο πρόεδρο, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα διανυκτερεύσει, και την άλλη μέρα θα επισκεφθεί τη Χάλκη.

Υπό το δόγμα «καλύτερη η συζήτηση από τα χαρακώματα», ο πρωθυπουργό» ανταποδίδει (παρότι δεν είναι ομόλογος) την επίσκεψη Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα και τη Θράκη, με χάσμα διαφορετικών θέσεων σε όλα τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, αλλά μία και μόνη παραδεκτή από την Ελλάδα, επίσημη νομικά διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, η οποία είναι και ένα από τα βασικά θέματα που προκάλεσαν αυτή την επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών της Ελλάδα» και της Τουρκίας θα βρεθεί στο κέντρο των συζητήσεων των Τσίπρα και Ερντογάν, όπως έχει αποκαλύψει σε ανύποπτη στιγμή στα τέλη του προηγούμενου χρόνου άρχουσα διπλωματική πηγή καθώς η συνεχής επιθετική – προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (Καστελόριζο) δεν αφήνει περιθώρια παράτασης.

Οι διερευνητικές επαφές επανεκκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2015 (59ος γύρος), επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ. (με τη σύμφωνη γνώμη των τότε αρμόδιων υπουργών Κομμένου – Κοτζιά), και ξαναδιακόπηκαν, καθώς η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά πάγια τακτική, δυναμίτιζε τις συζητήσεις με ανυπόστατες αιτιάσεις, που δεν εδράζονται σε καμία προϋπόθεση του Διεθνούς Δικαίου, παρά μόνο στα αναθεωρητικά «όνειρα» των Τούρκων.

Το ζήτημα επείγει την Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με τι» κυβερνητικέ» εξαγγελίες, παραμένει σε εκκρεμότητα η πολιτική βούληση για την οριοθέτησα τη» ελληνική» αιγιαλίτιδας ζώνης (τουλάχιστον στη δυτική πλευρά της χώρας, λόγω, δήθεν, των γνωστών τουρκικών ενστάσεων ανατολικά), ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία οριοθέτησης της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ στο Ιόνιο. Εκεί η διαδικασία έχει κολλήσει σκόπιμα (οι συνομιλίες διεκόπησαν τον Ιούνιο, ύστερα από τρεις γύρους), με ευθύνη τη» κυβέρνησης των Τιράνων και με τις σύμβουλές Τούρκων συμβούλων του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, σταλμένων από τον Ερντογάν, στο πλαίσιο του εγχειρήματος τουρκικής περικύκλωσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια από τον Βορρά.

Η διαδικασία που είχε εξαγγείλει ο τ. υπουργός Εξωτερικών, τις ημέρες της παραίτησής του λόγω Σκοπιανού, διεκόπη βίαια αμέσως μετά την παραίτησή του.

Αντικατάσταση

Η δρομολόγηση της οριοθέτησης του εύρους των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) στο Ιόνιο, με τη μέθοδο των Προεδρικών Διαταγμάτων, που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ και είχε εγκριθεί αρχικά από το Μέγαρό Μιξίμου, αντικαταστάθηκε από την «κοινοβουλευτική διαδικασία», μετά την απαράδεκτη παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο σε προκλητική ανακοίνωσή του είχε -αμέοω»- υπενθυμίσει στην Ελλάδα την αποφασιστική στάση τη» Τουρκία» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και -εμμέσως- το τουρκικής επινόησης «casus belli» σε βάρος της χώρας μας.

Δεν είναι, άλλωστε, πολύς ο καιρός που ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χου-λουσί Ακάρ, οε μια στημένη τηλεοπτική παράσταση, παρουσίασε χάρτες των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο, εξαφανίζονται το Καστελόριζο, ενώ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τουβούοογλου τον περασμένο Νοέμβριο δήλωνε προκλητικά: Οι διερευνητικές επαφές άρχισαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους (για δικό μας θέμα συζητάει ο Τοαβούαογλου). Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή Αυτό είναι άλλο πράγμα».

Οι Τοίπρας και Εμντογάν θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, με την ατζέντα να ανοίγει σε όλα τα μέτωπα: Κύπρος, Αιγαίο και Θράκη.

Πρόκληση με μοχλό τη μουσουλμανική μειονότητα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανολογούνται ελεγχόμενες προκλήσεις πριν και κατά την επίσκεψη, κατά την πάγια στάση της Αγκυρας. Ενα πρώτο δείγμα για το πώς «στρώνει» την επίσκεψη Τσίπρα είναι η ανακοίνωση του λεγάμενου Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη μελών του στην Τουρκία.

Το σχετικό Δ.Τ. γράφει: «Οι ελπίδες μας άνθησαν με αυτή την αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα και περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ,
που ήρθε στην εξουσία με μια ρητορική που έδενε με τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας, να κάνει σοβαρά βήματα για τη μειονότητα. Ομως, ο κ. Τσίπρας έγινε κυβέρνηση, αλλά δεν στάθηκε ικανός, εγκατέλειψε την εξουσία (του) στη δυτική Θράκη, στον ηγέτη Καμμένο – τον μικρό εταίρο του, που θρέφεται από το μίσος κατά των Τούρκων. Να όμως σήμερα που ο Κομμένος τον εγκστέλειψε. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Κομμένου, οι πιέσεις (σ.σ.: στη μειονότητα) κορυ-φώθηκαν, οι αρμοδιότητες των μουφτειών μας μειώθηκαν, τα σχολεία μας έκλεισαν και συνεχίζουν να κλείνουν, οι σύλλογοί μας δέχονται αστυνομικές εφόδους, οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των συλλόγων μας βρίσκονται στη σειρά στους διαδρόμους της εισαγγελίας για ανάκριση, ενώ οι μουφτήδες μας δικάζονται άδικα και τιμωρούνται Η κοινότητα της δυτικής Θράκης σε εθνικά και θρησκευτικά θέματα διώχθηκε».

Τα δεδομένα δείχνουν «δύσκολο ταξίδι» και πιο δύσκολη τη μετέπεσα διαχείρισή του.

Πηγή εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας