Αρχική » Αγωνία στους ακρίτες του Έβρου – 200 καλύβες στον υδροβιότοπο του Δέλτα υπό κατεδάφιση

Αγωνία στους ακρίτες του Έβρου – 200 καλύβες στον υδροβιότοπο του Δέλτα υπό κατεδάφιση

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η εκκρεμότητα για το νομικό καθεστώς των αυθαίρετων κατασκευών παρατείνει την αβεβαιότητα, παρότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα κατεδάφισής τους

Σε νέα περίοδο ανασφάλειας οδηγεί τους ακρίτες του Εβρου η πολυετής εκκρεμότητα αναφορικά με τις 200 αυθαίρετες καλύβες ψαράδων, κτηνοτροφών και κυνηγών στο Δέλτα του Εβρου. Δεκάδες αποφάσεις κατεδάφισης από την Πολεοδομία, αλλά και βαριά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Δασαρχείο, αποτελούν συνεχή απειλή για τους χρήστες των καλυβών, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 λήγει η διετής ισχύς του νόμου που αναστέλλει προσωρινά τις κατεδαφίσεις. Οι πρόχειρες κατασκευές βρίσκονται στον υγροβιότοπο του Δέλτα από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, εξυπηρετώντας ανάγκες αλιέων, κτηνοτροφών και κυνηγών για πρόσκαιρη διαμονή, φύλαξη εργαλείων, προστασία από τις καιρικές συνθήκες κ.ά. Οι περισσότερες έχουν εμβαδόν από 20 τ.μ. ως και 40 τ.μ. και είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες, ξύλο και πάνελ αλουμινίου.

Άναρχη ανάπτυξη

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλαπλασιάστηκαν και αναπτύχθηκαν άναρχα, ενώ έχουν προστεθεί και πιο βαριές κατασκευές, μεγαλύτερης έκτασης, με χρήση ακόμη και μπετόν. Αποτέλεσμα είναι να έχει παγιωθεί μια κατάσταση αυθαιρεσίας, η οποία πληγώνει αισθητικά και περιβαλλοντικά την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.



Τα πρόστιμα και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί έπειτα από καταγγελίες είναι δεκάδες και στο σύνολό τους οι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν για την ανάγκη οριστικής λύσης. Η ιδιαιτερότητα της ακριτικής περιοχής, ωστόσο, αναβάλλει κάθε φορά τις σχετικές πρωτοβουλίες για λόγους που άπτονται και του εθνικού συμφέροντος. «Η ανθρώπινη παρουσία στο Δέλτα είναι εθνικό ζήτημα. Αν φύγουμε εμείς θα μπουν άλλοι» λέει στο «Εθνος» ο Θανάσης Καμηλάρης, ένας από τους «ανθρώπους του Δέλτα», που θεωρεί τον Εβρο δεύτερο σπίτι του και έχει τιμηθεί με έπαινο για την παρουσία του εκεί ως εθνοφύλακας. «Πηγαίνουμε να ψαρέψουμε στα ελληνικά νερά και σηκώνουν όπλα οι απέναντι. Δύο φορές το έχω ζήσει μόνο εγώ. Φανταστείτε τι θα γίνει αν φύγουμε από εδώ» προσθέτει.

Ο Πάνος Καμμένος ύψωσε τη δική του «ασπίδα» για τη σωτηρία των καλυβών και προώθησε ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό τους ως φυλακίων της εθνοφυλακής, τα οποία θα ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα χρησιμοποιούνται από εθνοφύλακες. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2018 ο ίδιος διανυκτέρευσε σε μία από τις καλύβες μαζί με τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ και σημερινό ΥΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ στη διάρκεια γλεντιού με τους ακρίτες δεσμεύτηκε για λύση προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσφατα, ο τέως ΥΕΘΑ αντέδρασε έντονα, έπειτα από διαδικτυακό ανάρτηση που έφερε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, σε επίσκεψή του στον Εβρο, να εξαιρεί τις καλύβες των μη επαγγελματιών αλιέων από το καθεστώς προστασίας. «Οι καλύβες στον Εβρο κατοικούνται από εθνοφύλακες, είναι φυλάκια της Εθνοφυλακής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Χτυπάτε όσο θέλετε εμένα, όμως αφήστε έξω από τις ιδεοληψίες σας, κ. Φάμελλε, την άμυνα της χώρας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Οπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια, επρόκειτο για παρανόηση που προέκυψε από το γεγονός ότι ο κ. Φάμελλος, στη διάρκεια σύσκεψης στον Φορέα Διαχείρισης, αναφέρθηκε μόνο στίς καλύβες των επαγγελματιών αλιέων και όχι σε εκείνες κτηνοτροφών και των
κυνηγών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή αναφορικά με το θέμα των καλυβών και καμία πρόθεση για κατεδαφίσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα γίνει σε συνεργασία με το ΥΕΘΑ και θα δίνει οριστική λύση στο θέμα. Σύμφωνα με τη φόρμουλα που προωθείται, οι παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η αλιεία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι θα ενταχθούν στις συμβατές χρήσεις που επιτρέπονται στην προστατευόμενη περιοχή, με όρους που διασφαλίζουν ότι δεν θα πλήττουν το οικοσύστημα. Σε περίπτωση που ο χρόνος δεν φτάσει για την έκδοση του ΠΔ έως τον Νοέμβριο του 2019, όταν λήγει η ισχύς του Νόμου 4495/2017 για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδαφίσεων, εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί νέα παράταση στην αναστολή.

Μετά την άρση της εκκρεμότητας αναμένεται να υπάρξει πρωτοβουλία για τον εξωραϊσμό των κατασκευών, με τη μετατροπή τους σε καλαίσθητα, ομοιόμορφα καταλύματα, με χρήση υλικών που συνάδουν με το τοπίο και την οικολογική ταυτότητα της περιοχής.

Οι εκλογές στον σύλλογο, η καταγραφή και οι «βίλες»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σύλλογος «Αινήσιο Δέλτα», ο οποίος εδώ και μια δεκαετία έχει συσταθεί με στόχο τον εξωραϊσμό, την προστασία και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας στο Δέλτα του Εβρου, προχωρά σε αρχαιρεσίες στις 24 Φεβρουάριου για την ανάδειξη νέου ΔΣ. «Είναι ένα δύσβατο, απομακρυσμένο μέρος, ευαίσθητο περιβαλλοντικά αλλά και εθνικά. Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εκεί έχουν τη δική τους τρέλα και τον δικό τους ρόλο. Πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί για πολλούς λόγους» σημειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Πασχαλάκης.

Σε διαδικασία καταγραφής που επιχειρήθηκε
πριν από μερικά χρόνια προσήλθαν και δήλωσα τις καλύβες τους 168 άτομα, ενώ η λίστα έχει σταλεί στο Δασαρχείο και στον Φορέα Διαχείρισης. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των καλυβών ξεπερνά τις 200. Ορισμένοι δεν τις δήλωσαν υπό τον φόβο προστίμων και κατεδάφισης, ενώ άλλοι τις έχουν εγκαταλείψει. Σε επίσημες αναφορές του την περασμένη δεκαετία, ο Φορέας Διαχείρισης αναφερόταν σε πληροφορίες ότι ανάμεσα στις αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν και καλύβες-βίλες οι οποίες γίνονται αντικείμενο εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης, ενώ άφηνε υπόνοιες και για θύλακες εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας