Αρχική » Το καλό και το κακό σενάριο

Το καλό και το κακό σενάριο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Φεύγουν, αλλά θα ξανάρθουν… Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας χθες στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν τέλει ότι θα πληρωθούν και να αποχωρήσουν. «Φεύγουμε, αλλά θα επιστρέψουμε στις 28 του μηνός που θα έχετε νέα…», είπαν οι παραγωγοί στον υπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι «δείχνουμε καλή θέληση, περιμένουμε όμως να πληρωθούμε».

Νωρίτερα, ο κ. Πιτσιόρλας παρουσίασε στους τευτλοκαλλιεργητές τα δύο σενάρια για το μέλλον της ΕΒΖ. Σύμφωνα με όσα τους ανέφερε, υπάρχουν επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές, Αμερικανούς, Ιταλούς και Ολλανδούς. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι παραγωγοί θα πληρωθούν ώς τις 31 του μήνα.



Εχουν λαμβάνειν συνολικά 2,3 εκατ. ευρώ – 1,7 εκατ. ευρώ για τη φετινή σοδειά που παρέδωσαν και άλλες περίπου 600 χιλιάδες ευρώ από παλαιές οφειλές.

Αν, όμως, επικρατήσει το «κακό» σενάριο, τότε θα ακολουθηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, πράγμα που σημαίνει ότι θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία για 12 με 18 μήνες, ενώ το πιο πιθανόν είναι η επιχείρηση να περάσει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Αυτό σημαίνει ότι θα «σπάσουν» τα περιουσιακά της στοιχεία και θα εκποιηθούν τμηματικά προκειμένου να πληρωθούν οι πιστωτές.

Πάντως, ο υπουργός υποσχέθηκε στους παραγωγούς ότι θα επιδιώξει να βρεθεί μια λύση με το θέμα του ΦΠΑ, ενώ τους ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, που θα τους ξανασυναντήσει, θα τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση των 73 ευρώ ανά στρέμμα με παράλληλη προσπάθεια να αυξηθεί αυτή κατά 30%, εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση από την Ε.Ε.

«Αποχωρούμε σε ένδειξη καλής θέλησης μετά τα όσα μας είπε ο υπουργός. Θέλουμε να τον πιστέψουμε, αλλά στις 28 του μήνα θα είμαστε πάλι εδώ, περιμένοντάς τον να ξανάρθει όπως μας υποσχέθηκε. Εμείς θέλουμε να σκεφτόμαστε μόνο το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είμαστε έτοιμοι να το αποτρέψουμε…», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Αθανάσιος Πίππας.

ΕΛΒΟ και Hellenic Steel

Στο μεταξύ, ο Στέργιος Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων σε στρατηγικό επενδυτή.

«Είμαστε στα πρόθυρα να ξεκινήσει διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ και, από την εικόνα που έχω, υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτός θα έχει θετικό αποτέλεσμα εν αντιθέσει με τους δύο προηγούμενους που είχαν “τρέξει”».

Ειδική αναφορά έκανε και στην πολυαναμενόμενη αναβίωση της χαλυβουργίας Hellenic Steel, τονίζοντας ότι ο υποψήφιος επενδυτής, η Jordan International με έδρα το Χάμντεν, είναι «σοβαρός και γνώστης του αντικειμένου της εταιρείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου και μέσω αυτών εξασφαλίζεται όχι μόνο η επαναλειτουργία της βιομηχανίας, αλλά και η ανάπτυξής της.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας