Αρχική » Πρωτοβουλίες για την απρόσκοπτη ανάπτυξη ζητά από την κυβέρνηση η συνεταιριστική «Kannabio»

Πρωτοβουλίες για την απρόσκοπτη ανάπτυξη ζητά από την κυβέρνηση η συνεταιριστική «Kannabio»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε αναμονή κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη του κλάδου τηs καλλιεργεί βιομηχανικά κάνναβης στην Ελλάδα βρίσκονται οι παραγωγοί, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων που αθώωσε τον καλλιεργητή και ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικης Συνεταιριστικής Επιχείρησής «Kannabio»

Σεραφείμ Κανδύλα. Η δίκη διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα και παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη στην Ελλάδα για υπόθεση προϊόντων κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης, η οποία καλλιεργείται νόμιμα από το 2016 στην Ελλάδα.

Ο Σεραφείμ Κανδύλας είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2018 στο λιμάνι της Σούδας, προερχόμενος από τον Βόλο, όπου και η έδρα της «Kannabio», επειδή μετέφερε -μεταξύ άλλων- αλεύρι και σαπούνια κάνναβης. Στο πλευρό του στάθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής Γ ιάννης Τσιρώνης.

Σε ανακοίνωσή της στο Facebook, η KANNABIO ΚΟΙΝΣΕΠ τονίζει ότι «χαιρόμαστε που υπάρχει πλέον πρόοδος και
η αναγνώριση απο τις δικαστικές Αρχές ότι η βιομηχανική κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, αν και ο εισαγγελέας αρχικά -παρά τα αποδεικτικά στοιχεία- είχε προτείνει την ενοχή στην κατηγορία της κατοχής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών».

Τα μέλη της Kannabio αναφέρουν ότι «τα προϊόντα που προέρχονται από πιστοποιημένες κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης περιέχουν μικρή συγκέντρωση της δραστικής ουσίας THC (<0,2%), που αποκλείει οποιαδήποτε τοξική ή ευφορική δράση και κυκλοφορούν ευρέως σε όλη την Ευρώπη ως τρόφιμα, χωρίς να έχει υπάρξει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αυτές οι ποικιλίες εξαιρούνται από τις ναρκωτικές ουσίες και μπορούν να παραχθούν νόμιμα ως αγροτικό προϊόν, ενώ δύνανται να τυποποιηθούν ως τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, όπως γίνεται παγκόσμια σε μια πολύ επικερδή νέα αγορά».

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της KANNABIO ΚΟΙΝΣΕΠ αναφέρουν ακόμη ότι «η βιομηχανική κάνναβη (Cannabis Sativa L) είναι ένα καθαρά αγροτικό προϊόν με διατροφική, φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση. Μάλιστα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κα-
νένα μέρος του φυτού δεν θεωρείται ναρκωτικό. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμειs για να γίνει αντιληπτό από την πολιτεία και τις διωκτικές Αρχές ότι τα διατροφικά προϊόντα από όλα τα μέρη του φυτού της βιομηχανικής κάνναβη (ανθός και σπόροι) είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία και θεωρούνται υπερτροφές». Καταλήγοντας, τονίζουν ότι αναμένουν από την κυβέρνηση «πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την υγιή και απρόσκοπτη ανάπτυξη του κλάδου, χωρίς να τον περιορίζουν, και που θα ενισχύσουν tous Ελληνες παραγωγούς και μεταποιητές».

Ανοδική πορεία

Να σημειώσουμε ότι προ ημερών διοργανώθηκε στα Χανιά εκδήλωση από την Περιφερειακή Οργάνωση Κρήτης των
Οικολόγων Πράσινων, με θέμα «Βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη: προοπτικές και προκλήσεις».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο νεύρολόγος – ψυχίατρος Γιώργης Οικονομόπουλος για τη φαρμακευτική κάνναβη και ο Οδυσσέας εκ μέρους του συλλόγου
«Ασθενείς υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης», ενώ ο βουλευτής Β’ Αθηνών και μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, χαρακτήρισε μία από της μεγάλεs μεταρρυθμίσει της παρούσας κυβέρνησης το θεσμικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας