Αρχική » Οι Αμερικάνοι θέλουν την γεωθερμία και την φαρμακευτική κάνναβη της Καβάλας

Οι Αμερικάνοι θέλουν την γεωθερμία και την φαρμακευτική κάνναβη της Καβάλας

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Φουντώνει το ενδιαφέρον Αμερικανών και Κινέζων επενδυτών για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου στον Δήμο Παγγαίου στην Καβάλα. Οι πρώτοι εμφανίστηκαν στην περιοχή θέλοντας να αναπτύξουν καλλιέργειες φαρμακευτικής κάνναβης εκμεταλλευόμενοι τη γεωθερμική ενέργεια ενώ οι Κινέζοι έχουν προτάσεις για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με την ανάπτυξη ιαματικών μονάδων.

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, μιλώντας στο «Έθνος» επισήμανε πως στόχος είναι η κατασκευή των απαιτούμενων έργων υποδομής να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. «Το έργο είναι ώριμο και ο φάκελος που θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες για τη χρηματοδότησή του είναι ολοκληρωμένος» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ µε 18,5 εκατ. ευρώ. Το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής μπορεί να αξιοποιηθεί για τηλεθέρμανση σε οικίες στην παραλιακή ζώνη του δήμου, σε θερμοκήπια και για θερμαλισμό, ιαματικό τουρισμό, λουτροθεραπεία και θαλασσοθεραπεία.

Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες γεωθερμικού πεδίου έχει δείξει ενδιαφέρον, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, μεγάλη αμερικανική εταιρεία που θέλει να επενδύσει στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης.

«Έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη για τουλάχιστον 25 χρόνια μιας μονάδας από 50 ως 200 στρέμματα» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως «ήδη έχουν ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση η οποία εγγυάται και τη βιωσιμότητα της δικής µας επένδυσης σε υποδομές και ειδικές εγκαταστάσεις».

Η σχεδιαζόμενη αμερικανική επένδυση αναμένεται πως θα απαιτεί την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας, που μπορούν να καλυφθούν από το γεωθερμικό πεδίο.

Στα τρία χιλιόμετρα

Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκαν στην περιοχή και δύο Κινέζοι επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον για την τουριστική αξιοποίηση έκτασης του δήμου. «Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της γεωθερμικής ενέργειας από το πεδίο του Ακροποτάμου σε µια απόσταση τριών χιλιομέτρων, σε έκταση 10.000 στρεμμάτων του δήμου που είναι δίπλα στη θάλασσα. Σε αυτήν μπορούν να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις θερμαλισμού, ιαματικού τουρισμού, λουτροθεραπείας και θαλασσοθεραπείας. Γι’ αυτό το κομμάτι έδειξαν ενδιαφέρον οι Κινέζοι επενδυτές» είπε στο «Έθνος» ο κ. Αναστασιάδης.

Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε µε τον δήμαρχο κ. Αναστασιάδη. Στη συνάντηση μετείχαν οι δύο επενδυτές, οι κ.κ. Jiang Qing Lin, πρόεδρος της Lei Xin Building Engineering Co Ltd. και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Xiamen Enterprises στο Πεκίνο, και Li Xiao Dong, ιδρυτής και πρόεδρος του Επαρχιακού Πολιτιστικού Προωθητικού Συνδέσμου του Guangdong Provincial και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δρόμου του Μεταξιού Ευρώπης-Κίνας.

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Παγγαίου μεταξύ της περιοχής των Λουτρών Ελευθερών και της παραλίας της Κάριανης, όπου έχουν γίνει έξι παραγωγικές γεωθερμικές γεωτρήσεις.

Έχουν ήδη γίνει δοκιμαστικές αντλήσεις των γεωθερμικών γεωτρήσεων για να πιστοποιηθεί το διαθέσιμο γεωθερμικό δυναμικό, έχει εκπονηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και η μελέτη για την έκδοση άδειας διανοµής θερμικής ενέργειας.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών άντλησης και μεταφοράς της θερμικής ενέργειας, µε στόχο την τηλεθέρμανση κατοικιών της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού, τουριστικών καταλυμάτων της παραλίας Οφρυνίου, μεταποιητικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Κάριανης καθώς και μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην περιοχή · Οι Κινέζοι έχουν προτάσεις για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής µε τη δημιουργία ιαματικών μονάδων.

Πηγή: «Εθνος»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας