Αρχική » Ο Τσίπρας στην Τουρκία και οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Ο Τσίπρας στην Τουρκία και οι Τούρκοι στο Αιγαίο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού θα γίνει στις 5-7 Φεβρουάριου εν μέσω της συνεχιζόμενα προκλητικής συμπεριφοράς των γειτόνων.

Στη σκιά των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και της επιθετικής ρητορικής που επιλέγει να συντηρεί η Άγκυρα, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία από 5 έως 7 Φεβρουαρίου.

Πεποίθηση του Μαξίμου είναι πως οι συναντήσεις και οι επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο να γίνονται με στόχο να απομειώνεται η ένταση που προκαλεί η απέναντι πλευρά, θεωρείται όμως βέβαιο ότι η Αθήνα στις συγκεκριμένες συναντήσεις ποντάρει πολλά και στην παρουσία του νέου υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη – που σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό – και ο οποίος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και έχει μακρά εμπειρία στη στρατιωτική διπλωματία.

Στην κυβέρνηση άλλωστε ήταν κοινό μυστικό, μολονότι δεν σχολιαζόταν ανοιχτά, πως για την Τουρκία ο Πόνος Καμμένος όσο ήταν υπουργός Αμυνας αποτελούσε «κόκκινο πανί». Συχνά η Αγκυρα και οι Τούρκοι αξιωματούχοι έβρισκαν πάτημα στις εμπρηστικές δηλώσεις του και απαντούσαν με προκλήσεις. Συνεπώς, στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διεμήνυσε στην Τουρκία ότι θα πρέπει να μείνει μακριά από εθνικισμούς και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσφέρει στα προσεχή επίσημα τετ α τετ και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ.

Οπως προεξοφλείται, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύουν θα επισημάνουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει την παραβατική της δραστηριότητα τόσο στο Αιγαίο όσο κα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα είναι αδιάσειστα. Το 2019 από πλευράς τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων ξεκίνησε σχεδόν όπως τελείωσε και η περασμένη χρονιά. Ηδη μέσα στον Ιανουάριο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει 7 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά – τρεις έκτων οποίων σημειώθηκαν μόλις χθες σε Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη – ενώ το 2018 έκλεισε με συνολικά 47 υπερπτήσεις. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί και 272 παραβιάσεις στο Αιγαίο (έως τις 25 Ιανουαρίου).

Ταυτόχρονα δε χωρίς τέλος είναι και η επιθετική ρητορική από την Άγκυρα. Μόλις προ ημερών ο Χουλουσί Ακάρ εκτόξευσε νέες απειλές, προειδοποιώντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνουν όλα τα μέτρα και δεν «πρόκειται να επιτρέψουν κανένα βήμα και κανένα τετελεσμένο στο οποίο δεν θα συμμετέχει η Τουρκία».

Πάντως, η ελληνική πλευρά θα υπενθυμίσει – ζητώντας μάλιστα απαντήσεις – ως χαρακτηριστικό δείγμα της συμπεριφοράς και της παραβατικής δραστηριότητας που συντηρεί η Αγκυρα στο Αιγαίο το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμα-κονήσι. Στις 18 Ιανουαρίου Σούπερ Πούμα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούσε έρευνα και διάσωση στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσει μετανάστη που είχε πέσει στη θάλασσα από σκάφος. Τότε στην περιοχή εμφανίστηκε ζεύγος τουρκικών Ρ-16, το οποίο πραγματοποίησε υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι και το Κουνελονήσι και το ακόμη πιο επικίνδυνο, πέταξε σε μικρό ύψος πάνω από το ελληνικό ελικόπτερο…

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιδίδεται σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε ατύχημα στο Αιγαίο. Από το 1988 η Αγκυρα ισχυρίζεται – εντελώς παράνομα βέβαια – ότι έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης μέχρι τη μέση του Αιγαίου! Πρόκειται για μία περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα του ΡΙΚ Αθηνών μέχρι το μέσο περίπου του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας εντός τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης. Για την Ελλάδα αυτή η τουρκική ενέργεια, να συμπεριλάβει ελληνικά νησιά, ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, σαφώς παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις. Η Ελλάδα υποστηρίζει – κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι διεθνείς οργανισμοί – ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση συμπίπτει με το ΡΙΚ Αθηνών.

Φαίνεται πάντως ότι αυτή η πρακτική της Αγκυρας στο πεδίο της έρευνας και διάσωσης αποτελεί μία από τις κύριες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, την οποία μάλιστα επιχειρεί να παγιώσει.

Πηγή εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας