Αρχική » Κτηνοτροφία ώρα μηδέν

Κτηνοτροφία ώρα μηδέν

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε οριακό σημείο επιβίωσης βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία, η οποία συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο στα χρόνια της κρίσης. Την τελευταία οκταετία παρατηρείται μια σταθερά φθίνουσα πορεία του κτηνοτροφικού κλάδου, λόγω μείωσης της κτηνοτροφικής παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου και του εργατικού δυναμικού. Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας μείωσε ακόμα πιο πολύ τα ποσοστά αυτάρκειάς της στα κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως το αγελαδινό γάλα, το βόειο και το χοίρειο κρέας, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές σε γάλα και κρέας να βαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο και
να φτάνουν περίπου στα 1,8 δισ. ευρώ.

Οι αιτίες αποδίδονται στην απουσία εθνικής στρατηγικής, στην αδυναμία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του κλάδου (αδειοδότηση στάβλων, έλλειψη εθνικού σχεδίου γενετικής βελτίωσης, διαχείριση βοσκοτόπων, κ.ά.), στις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, στην υπερφορολόγηση, στην υπερχρέωση και στην έλλειψη ρευστότητας, οδηγώντας τον κλάδο σε διαρκή συρρίκνωση.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα του τομέα (που προκαλεί μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων), γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος παραγωγής και στη χαμηλή τιμή πώλησης των παραγόμενων προϊόντων.

Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, που παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, πολλά από τα οποία είναι ΠΟΠ, με κυριότερο το τυρί φέτα (ΠΟΠ). Στην κτηνοτροφία απασχολούνται περίπου 500.000 άτομα στη χώρα μας και χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στις μεταφορές και εξαρτώνται από την κτηνοτροφική παραγωγή.

Πηγή εφημερίδα Agricola”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας