Αρχική » 10 έξτρα μέρες άδεια στους νέους μπαμπάδες

10 έξτρα μέρες άδεια στους νέους μπαμπάδες

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με 10 έξτρα μέρες άδειας «ευνοήθηκαν» οι εργαζόμενοι πατέρες! Με νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής θεσπίζονται ελάχιστα πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι πατέρες θα είναι σε θέση να λαμβάνουν 10 εργάσιμες ημέρες άδεια κοντά στον πρώτο χρόνο γέννησης του παιδιού. Το ύψος της αποζημίωσης θα είναι ίδιο με το επίδομα ασθένειας που δίνεται σε κάθε χώρα.

Σχετικά με τη γονική άδεια, η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ατομικό δικαίωμα 4 μήνες για κάθε εργαζόμενο, εκ των οποίων ένας μήνας δεν είναι μεταβιβάσιμος. Η Κομισιόν είχε προτείνει.

1) να αυξηθεί η μη μεταβιβάσιμη περίοδος σε τέσσερις μήνες, 2) να τροποποιηθεί η ηλικία του παιδιού μέχρι την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η άδεια από «μέχρι τα οκτώ έτη» σε «τουλάχιστον δώδεκα έτη» και 3) να καθοριστεί η ελάχιστη αποζημίωση για τους τέσσερις μήνες τουλάχιστον στο ύψος του επιδόματος ασθένειας.

Το Συμβούλιο συμφώνησε να διατηρήσει τους τέσσερις μήνες άδεια αλλά με δύο μη μεταβιβάσιμους και όχι τέσσερις που
ζητούσε η Κομισιόν. Τέλος, για την άδεια φροντίδας αφορά τους εργαζόμενους που παρέχουν προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή, που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό και έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας για σοβαρό ιατρικό λόγο, όπως ορίζεται από τα κράτη-μέλη. Συγγενής που δέχεται τη φροντίδα μπορεί να είναι, σύμφωνα με την πρόταση,
ο γιος του εργαζομένου, η κόρη του, η μητέρα του. ο πατέρας του, ο/η σύζυγός του ή ο/η σύντροφός του με σύμφωνο συμβίωσης, αν το σύμφωνο αυτό προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο.

Η συμφωνία ήρθε ως απόρροια του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Νοέμβριο του 2017 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Πηγή εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας