Αρχική » Επτά επίμονα «επιστημονικά» μυθεύματα για το AIDS

Επτά επίμονα «επιστημονικά» μυθεύματα για το AIDS

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Tα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο της επίκτητης ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, δηλαδή την ασθένεια του AIDS, είναι οι ρετροϊοί HIV, η δομή και η συμπεριφορά των οποίων είναι πλήρως γνωστές και προβλέψιμες από τους επιστήμονες.

Παρ’ όλα αυτά, η ασθένεια του AIDS εξακολουθεί να τρέφεται και να δυναμώνει από την άγνοια των θυμάτων της, οι οποίοι επιμένουν σε κάποιες αντιεπιστημονικές ιδεοληψίες και αυθαίρετες ψυχολογικές παρανοήσεις.



Ιδού μερικές από τις πιο συνηθισμένες:

 Η παρουσία στον οργανισμό του ρετροϊού HIV ισοδυναμεί πάντα με την  εκδήλωση του AIDS. Οπως είδαμε, αυτό δεν ισχύει. Πλέον, το σύνδρομο της επίκτητης ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας εκδηλώνεται μόνο όταν λείπει η κατάλληλη θεραπεία.
Η πλούσια και ελεύθερη σεξουαλική ζωή και η ενδοφλέβια λήψη ναρκωτικών  ουσιών οδηγούν νομοτελειακά στο AIDS. Μολονότι είναι αλήθεια ότι αυτές οι συμπεριφορές ενέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να συμβεί στην καθεμία ή στον καθένα. Ακόμη και σε όσους είναι αυστηρά μονογαμικοί και δεν κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών. Αυτή η διαδεδομένη προκατάληψη παραβλέπει τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας από τις μητέρες στα παιδιά, ενώ κάθε μέρα γεννιούνται σε όλο τον κόσμο περίπου 600 παιδιά που είναι HIV οροθετικά.

Το AIDS αφορά κυρίως μια ιδιαίτερη και περιορισμένη κοινωνική ομάδα,  τους ομοφυλόφιλους. Δυστυχώς για τους ομοφοβικούς, πάνω από το 16% των ανδρών και το 78% των γυναικών που είναι φορείς του HIV μολύνθηκαν από ετερόφυλες ερωτικές σχέσεις. Ο κίνδυνος μόλυνσης αφορά, επομένως, όσους ή όσες δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

Η καθημερινή επαφή με άτομα που πάσχουν από AIDS είναι εξαιρετικά  επικίνδυνη και αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο σφάλμα: ο ρετροϊός μεταδίδεται αποκλειστικά μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών εκκρίσεων και του μητρικού γάλακτος. Και οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικά αποτελούν τον συνηθέστερο τρόπο μετάδοσης (περίπου το 80% των διαγνώσεων).

Αν ένα ζευγάρι έχει αποκλειστικές ερωτικές σχέσεις με τον/τη σύντροφό  του, δεν χρειάζεται να κάνουν ειδικό τεστ διάγνωσης. Πρόκειται για ακόμη ένα μύθευμα. Ολα τα άτομα που έχουν ερωτική ζωή οφείλουν να υποβάλλονται στο τεστ ώστε να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν έχουν πρόβλημα.

Ενα HIV οροθετικό άτομο είναι εύκολα διακριτό και καταδικασμένο σε  θάνατο. Πρόκειται για μια εμφανή προκατάληψη που προέρχεται από την πρώτη φάση εκδήλωσης και αντιμετώπισης της ασθένειας. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο των γνώσεών μας, οι φορείς του AIDS δεν διακρίνονται από τους άλλους ανθρώπους και είναι προστατευμένοι νομικά.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η βιοϊατρική θεραπεία έχει κάνει τεράστια πρόοδο, αλλά και η κοινή γνώμη έχει γίνει προοδευτικά πιο ανεκτική απέναντι στους ασθενείς.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ευθύνονται κυρίως για τη διάδοση του AIDS  στη χώρα μας. Πρόκειται για μια διαδεδομένη ρατσιστική προκατάληψη που δεν επιβεβαιώνεται καθόλου από τα στατιστικά δεδομένα και τις σχετικές έρευνες. Αντίθετα, όπως προέκυψε πολύ πρόσφατα από τη μεγαλύτερη σχετική έρευνα, πρόσφυγες και μετανάστες που έφυγαν από τη χώρα τους υγιείς, μολύνθηκαν σε ποσοστό 50% από τον ιό του AIDS όταν έζησαν στη χώρα υποδοχής!

Αυτή η πολύ πρόσφατη εντυπωσιακή ανακάλυψη προέκυψε από εκτενή έρευνα της «Euro Coord», του γνωστού ευρωπαϊκού δικτύου μελέτης για τον πανευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό των κλινικών ερευνών για το HIV-AIDS. Σε αυτή την εκτενή κλινική έρευνα, συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν λεπτομερή δεδομένα από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2015 που αφορούν πάνω από 2.200 ενήλικους μετανάστες που πάσχουν από AIDS.

Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων «κόλλησαν» τον ρετροϊό του AIDS μετά τη μετανάστευσή τους στην ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής: το ποσοστό μόλυνσης στη χώρα υποδοχής κυμαίνεται μεταξύ 32% και 64%.

Κάτι που, για τους ειδικούς που πραγματοποίησαν την έρευνα, εξηγείται επαρκώς από τις πολύ ακραίες συνθήκες στις οποίες υποβλήθηκαν οι πρόσφυγες κατά το ταξίδι τους και στις αντίξοες συνθήκες ζωής και εργασίας στη χώρα υποδοχής.

Γεγονός που γίνεται αμέσως εμφανές από το υψηλό ποσοστό μόλυνσης των γυναικών που από βιοτική ανάγκη καταφεύγουν στην πορνεία. Και, ως γνωστόν, η πορνεία αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διάδοση σεξουαλικών παθήσεων όπως το AIDS.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας