Αρχική » Μια εικόνα, 340 λέξεις

Μια εικόνα, 340 λέξεις

από statusradio.gr
0 σχόλιο

1932, παραμονές Χριστουγέννων. Στο «Mickey’s Good Deed» ο άστεγος Μίκυ Μάους είναι ένας πένητας περιπλανώμενος μουσικός που στήνει το τενεκεδάκι του έξω από μέρη στα οποία διασκεδάζουν οι πλούσιοι, επαιτώντας για μερικές δεκάρες. Δίπλα του ο Πλούτο, γεμάτος ψύλλους λιμοκτονεί. Χιονίζει. Και οι δύο έχουν ξεπαγιάσει. Πολλοί τούς λυπούνται και ρίχνουν τον οβολό τους.

Στο τέλος της ημέρας ο Μίκυ μαζεύει τα πράγματα και αδειάζει το τενεκεδάκι για να δει πόσα χρήματα μάζεψε. Προς μεγάλη του απογοήτευση, του έχουν δώσει μόνο βίδες, καρφιά, παξιμάδια και ελατήρια.



Ενα κακομαθημένο παιδί αριστοκρατικής οικογένειας βλέπει τον Πλούτο και ζητά από τον μπαμπά του να τον αγοράσει. Ο Μίκυ αρνείται. Στη συνέχεια όμως ενδίδει. Αλλά δεν το κάνει για τον εαυτό του. Με τα χρήματα αγοράζει παιδικά παιχνίδια και τα δίνει κρυφά σε μια φτωχή οικογένεια γατών. Ο γατομπαμπάς είναι στη φυλακή και η μαμά κλαίει και οδύρεται γιατί δεν μπορεί να φροντίσει τα παιδιά της. Τα γατάκια βλέπουν τα δώρα και νομίζουν πως τα ‘φερε ο Αη Βασίλης.

Αρχίζουν να παίζουν ευτυχισμένα. Ο Μίκυ, μόνος στο κρύο, ανάβει μια φωτιά και φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο με τη μορφή του Πλούτο για να του κρατά συντροφιά. Λίγο μετά, όμως, ο αριστοκράτης αγοραστής του Πλούτο, απελπισμένος από τη φασαρία και τη βάναυση συμπεριφορά του παιδιού του απέναντι στο σκυλί, πετά το κακοποιημένο ζώο στον δρόμο για να γλιτώσει. Αρχίζει να δέρνει το παιδί του υπό το βλέμμα επιδοκιμασίας του ψηλομύτη μπάτλερ.

Ο Πλούτο αναζητά τον Μίκυ. Και τον βρίσκει. Μαζί ψήνουν στη φωτιά ένα κοτόπουλο που είχε δεμένο ο Πλούτο στην ουρά του. Και έρχεται το happy end.

Σε μια ταινία που σε μόλις επτά λεπτά μιλά για τις ταξικές ανισότητες, την οικονομική και κοινωνική κρίση, την εμπορία ζώων, την κακοποίησή τους αλλά και την παιδική κακοποίηση, την ανηθικότητα και την υποκρισία των μεγαλοαστών, τη φτώχεια, την υποκατάσταση της κρατικής μέριμνας από τη φιλανθρωπία, την επαιτεία. Αλλά και για την απόφαση του Μίκυ να μην επιστρέψει τα λεφτά ούτε τον Πλούτο στους πλούσιους. Τον οποίο προηγουμένως είχε πουλήσει!

Τα κινούμενα σχέδια του 1932 ήταν εντέλει πρωτοποριακά.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας