Αρχική » Ελληνικό χρυσάφι στην Κωνσταντινούπολη

Ελληνικό χρυσάφι στην Κωνσταντινούπολη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Οι πρώτοι έμποροι χρυσού που ξεκίνησαν να λεηλατούν το ελληνικά νοικοκυριά, αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010, ήταν οι Γερμανοί Μπέντζαμιν Σνίμπεργκερ και Εντμουντ Σίνγκερ. Τότε τα «αρπακτικά» από το Βερολίνο έκλειναν ραντεβού σε πολυτελή ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας και αγόραζαν από χρυσές λίρες και δακτυλίδια μέχρι… χρυσά δόντια, πριν εντοπιστούν από την ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ.

Τα επόμενα χρόνια, το μονοπάτι που άνοιξαν οι δύο Γερμανοί τυχοδιώκτες εξελίχθηκε σε «λεωφόρο χρυσού» για τα μεγάλα γραφεία εμπορίας χρυσού του Αμβούργου, της Φρανκφούρτης του Μονάχου, αλλά και της Γενεύης αφού στο «κόλπο» μπήκαν πολύ σύντομα και οι Ελβετοί. Ενδεικτικό παράδειγμα για τον όγκο των «χρυσών δρομολογίων» αποτελούσε η σύλληψη, μετά από συνεργασία μεταξύ Interpol – ΕΛ.ΑΣ., στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον Απρίλιο του 2013, του Γερμανού Κρίστιαν Γκέρικε, κατοίκου Βερολίνου, που προσπαθούσε να μεταφέρει 400 κιλά ασήμι, επτά κιλά χρυσό και 300.000 ευρώ σε μετρητά για λογαριασμό επτά εταιρειών με έδρα τη γερμανική πρωτεύουσα!



Τα επόμενα στάδια αρπαγής του ελληνικού χρυσού είναι λίγο-πολύ γνωστά. Τα ενεχυροδανειστήρια φύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ τη διεκπεραίωση της εργολαβίας ανέλαβαν Ελληνες αετονύχηδες που δεν δίστασαν σε πολλές περιπτώσεις να συνεργαστούν με μέλη της αλβανικής της βουλγαρικής και της τουρκικής μαφίας. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, ο μεγαλύτερος όγκος του χρυσού που έφευγε από την Ελλάδα κατευθυνόταν σε Γερμανία και Ελβετία, αλλά σταδιακά οι ποσότητες που προωθούνταν στην Τουρκία αυξάνονταν. Μόνο σε δύο «δρομολόγια» προς Τουρκία οι τελωνειακοί υπάλληλοι στους Κήπους τον Μάρτιο του 2016 εντόπισαν συνολικά 25 πλάκες χρυσού! Πλέον, στον δρόμο για την Τουρκία επικρατούσε «χρυσός συνωστισμός». Δύο παράγοντες οδήγησαν τις ελληνικές εγκληματικές
οργανώσεις να προτιμούν πλέον την τουρκική αγορά. Ο πρώτος το ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών κοσμημάτων παγκοσμίως με δυνατότητα επεξεργασίας 400 τόνων χρυσού και 200 τόνων αργύρου ετησίως απασχολώντας συνολικά 250.000 άτομα. Ο δεύτερος ήταν η οικονομική κρίση που άρχισε σταδιακά να πλήττει την τουρκική λιρα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πολίτες να αναζητούν ασφαλές καταφύγιό για τις οικονομίες τους σε πλάκες χρυσού, με την παράνομη εισαγωγή χρυσού στη χώρα να «χτυπάει κόκκινο» όσο η λίρα βυθιζόταν. Αλλωστε, αυτή η αυξημένη ζήτηση σε χρυσό ώθησε και πολλές εγκληματικές οργανώσεις Ρομά να εντάξουν στις δραστηριότητές τους εκτός από το εμπόριο ναρκωτικών, και τις ληστείες σε σπίτια με λεία χρυσές λίρες και κοσμήματα.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας