Αρχική » Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο για τις μειονεκτικές περιοχές

Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο για τις μειονεκτικές περιοχές

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά την επαναχάραξη του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, που θέτει εκτός εξισωτικής αποζημίωσης πολλούς κτηνοτρόφους, μελετά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων σχεδόν απ’ όλη τη χώρα και σωρεία ερωτήσεων από εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ήδη από την Πέμπτη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ξεκαθάρισε ότι «στόχος του υπουργείου, μετά και τη δημόσια διαβούλευση που έγινε, είναι να μην υπάρξει πραγματικά καμία μειονεκτική περιοχή έξω από τον κατάλογο. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν όλα τα σχόλια που έχουν γίνει στη διαβούλευση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, η υφυπουργός είπε πως «κάποιες περιοχές που φαίνονται στον χάρτη ότι απεντάσσονται πρέπει να είναι μέσα και είμαστε διατεθειμένοι να συνδιαμορφώσουμε αυτόν το χάρτη» και πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι στη διάθεσή σας, ώστε πράγματι όπου υπάρχει αδικία να μη συντελεστεί και να την αποκαταστήσουμε».



Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», στη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν πολύωρες συσκέψεις σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. «Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες και πολλές ιδιαιτερότητες, που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από τις τελικές αποφάσεις», δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου με γνώση των διεργασιών, τονίζοντας πως υπάρχει η βούληση για τροποποιήσεις των χαρτών σε εξόφθαλμες περιπτώσεις. Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν το αργότερο εντός 15 ημερών, καθώς το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό.

Όπως σημειώνεται στο ένθετο «Αγρότης» του ΕΘΝΟΥΣ, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προϊδεάσει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος. «Οι περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για την άσκηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, θέλουμε να συνεχίσουν να ενισχύονται με τα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης», είπε ο κυβερνητικός βουλευτής και μετέφερε τη διαβεβαίωση του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη ότι «καμία από τις περιοχές που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης δε θα μείνει εκτός εξισωτικής. Υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων και βελτιώσεων».

Ευθύνες στον Αποστόλου

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε διαβούλευση, η οποία ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου, ενώ η έναρξη εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού 1305/2013 που επιβάλλει την επαναχάραξη των ζωνών των μειονεκτικών περιοχών, με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος, έχει τοποθετηθεί στην αρχή του νέου έτους. Εξαίρεση αποτελούν περιοχές «με ειδικά μειονεκτήματα», όπως η Θράκη, νησιά και συνοριακά τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Η απουσία επαρκούς χρόνου αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους των ενστάσεων που προβλήθηκαν, καθώς με βάση το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, νομοί που δεν έχουν πρόβλημα ξηρασίας και παρουσιάζουν μεγάλη οικονομική δραστηριότητα τίθενται εκτός επιλεξιμότητας για την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως επισήμανε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, η επιλογή των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα και με φυσικούς περιορισμούς έπρεπε να ξεκινήσει από τον Μάιο του 2016.

«Η κυβέρνηση άφησε να περάσουν άπρακτοι 18 ολόκληροι μήνες για να φέρει την τελευταία στιγμή, στις 13 Οκτωβρίου 2018, μια απόφαση στρατηγικής σημασίας, που ουσιαστικά δεσμεύει την χώρα μας και για τις επόμενες προγραμματικές περιόδους, τελευταία στιγμή, χωρίς διαβούλευση, χωρίς προσεκτική μελέτη των κριτηρίων», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «ήδη από τις 10 Απριλίου 2017, ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Phil Hogan στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είχε καλέσει όλους τους υπουργούς συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αποστόλου, να προχωρήσουν εγκαίρως στην νέα οριοθέτηση, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα».

Γι’ αυτόν το λόγο, μαζί με 27 βουλευτές της ΝΔ, ζήτησαν «τη σχετική αλληλογραφία, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για την “εγκληματική” καθυστέρηση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει το θέμα εγκαίρως σε διαβούλευση και να προβεί στη βέλτιστη δυνατή οριοθέτηση των περιοχών και των κριτηρίων μειονεκτικότητας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει πως «αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας κινδυνεύουν να χάσουν την εξισωτική αποζημίωση, καθώς όλος ο νομός εξαιρείται από τον κατάλογο των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς», ενώ και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητά την πλήρη κατάργηση της «προχειροδουλειάς» -όπως τη χαρακτηρίζει- και την άμεση κατάρτιση νέου χάρτη. «Αποκλείονται σε ολόκληρη τη χώρα παραδοσιακές περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα», λέει ο επίσης βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας. Τέλος, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής ζητά τη σχετική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν την άμεση ένταξη και των νομών Καβάλας και Δράμας στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Όπως σημειώνουν, «η περιφέρειά μας είναι ενιαία και ονομάζεται περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι και η κτηνοτροφική πρακτική είναι κοινές, οι κλιματολογικές συνθήκες το ίδιο, η ανάγκη βελτίωσης του περιβάλλοντος, της διατήρησης της υπαίθρου, όπως και του τουριστικού δυναμικού της περιοχής, είναι κοινά και για τους πέντε νομούς της ΑΜΘ. Γιατί υπάρχει αυτός ο αναίτιος διαχωρισμός;».

«Η εφαρμογή της απόφασης αυτής, θα έχει ως αποτέλεσμα, τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των κατοίκων 35 δημοτικών διαμερισμάτων της Αργολίδας (…) Ειδικά ο κλάδος της κτηνοτροφίας θα υποστεί ίσως το τελειωτικό χτύπημα», επισημαίνει σε άλλη ερώτηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης. Κανένα από τα 36 Δημοτικά Διαμερίσματα της Ηλείας που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως μειονεκτικά δεν εντάσσεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται με φυσικούς περιορισμούς, βάσει της νέας οριοθέτησης, αναφέρει ο Γιάννης Κουτσούκος.

Τζελέπης: Κενά στα κριτήρια

Ο βουλευτής Σερρών και υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της ΔΗΣΥ, Μιχάλης Τζελέπης, επισημαίνει τα κενά στην επιλογή των κριτηρίων που έγινε κατά την κατάρτιση του νέου χάρτη. Όπως αναφέρει, «στο κριτήριο της ξηρασίας το ελληνικό υπουργείο όρισε ως τοπική διοικητική μονάδα τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, ενώ στην οικονομική δραστηριότητα ορίζει ως διοικητική μονάδα τους νομούς» και χρησιμοποιήθηκε ως δεδομένο για την ξηρασία «το ποσοστό των αρδευόμενων/προς το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπ’ όψιν οι βοσκήσιμες εκτάσεις που μετρούν, ακόμα κι αν τους περιορίσουμε στους επιλέξιμους, πάνω από 12 εκατομμύριο στρέμματα σε όλη τη χώρα».

Πηγή: prwtogenws.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας