Αρχική » Ηλεκτρονικά «μάτια» και «αφτιά» θωρακίζουν τον Εβρο

Ηλεκτρονικά «μάτια» και «αφτιά» θωρακίζουν τον Εβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο
Τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά «μάτια» και «αφτιά» έχουν προστεθεί εσχάτως στο υπάρχον αμυντικό οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Εβρο για την καλύτερη θωράκιση και επιτήρηση των συνόρων, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ». Με τη βοήθεια των νέων συστημάτων επιτυγχάνεται η ταχύτητα στη μετάδοση των πληροφοριών, ενώ βελτιώνεται σημαντικά η ηλεκτρονική επιτήρηση.
Η κίνηση του «Πενταγώνου» είναι ενδεικτική των προθέσεών του προκειμένου το επίπεδο ετοιμότητας των μάχιμων μονάδων και σχηματισμών στην περιοχή να παραμείνει υψηλό. Από τον περασμένο Μάρτιο, μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές του Εβρου, είχε δοθεί εντολή για αυξημένα μέτρα ασφαλείας και επαγρύπνησης. Ουσιαστικά όμως τα μέτρα αυτά ουδέποτε αναθεωρήθηκαν, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στρατιωτικές πηγές. Αλλωστε, λένε, αυτό φάνηκε και στις 9 Σεπτεμβρίου όταν δύο τούρκοι στρατιωτικοί πέρασαν στο ελληνικό έδαφος, στις Φέρες του Εβρου, περίπου 150 μέτρα από την οριογραμμή, αλλά εντοπίστηκαν αμέσως από ελληνική περίπολο. «Η άμεση αντίδραση έδειξε πως τα αντανακλαστικά των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο και η ετοιμότητά τους είναι αυξημένη» τονίζουν οι ίδιες πηγές.



ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ. Μπορεί ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης να επέστρεψαν από τις φυλακές Αδριανούπολης εδώ και δύο μήνες και οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να έχουν ανοίξει ξανά, με επαφές Τσίπρα – Ερντογάν και Κοτζιά – Τσαβούσογλου, όμως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και το Μαξίμου, όπως προεξοφλείται, κρίνουν ότι οι κίνδυνοι ασύμμετρων επεισοδίων στα σύνορα από την τουρκική πλευρά δεν έχουν εκλείψει.
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κληθεί να διαχειριστεί ξανά ένα περιστατικό σύλληψης ελλήνων στρατιωτικών ή κάποιο άλλο με τούρκους στρατιωτικούς – όπως οι Οκτώ – που θα ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο περιστατικά αποτέλεσαν «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες. Αλλωστε δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι για πολλούς μήνες η Αγκυρα αντιμετώπιζε τις δύο υποθέσεις, που όμως ήταν εντελώς διαφορετικές, με λογική «παζαριού» ζητώντας την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους. Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να βάζει ψηλά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών επαφών – όπως έδειξε και το πρόσφατο τετ α τετ του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη – την έκδοση των Οκτώ στην Τουρκία. Αλλωστε, η κίνηση της Αγκυρας να ζητήσει τη συνδρομή της Ιντερπόλ για τους Οκτώ δείχνει ότι για την Τουρκία το θέμα δεν έχει κλείσει.
 
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΙ «ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ». Παράλληλα, πονοκέφαλο προκαλούν στην Αθήνα οι εκκαθαρίσεις και οι διώξεις στρατιωτικών, δικαστικών και άλλων πολιτών στην Τουρκία, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες» και «γκιουλενιστές». Γιατί; Η ελληνική κυβέρνηση και το «Πεντάγωνο» προβληματίζονται έντονα μήπως ξαφνικά βρεθούν στη χώρα μας τούρκοι πολίτες ή στρατιωτικοί που όχι απλώς διώκονται στην Τουρκία, αλλά η Αγκυρα τους θεωρεί «επικίνδυνους τρομοκράτες», αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέες απρόβλεπτες συνέπειες.
Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν καθημερινά η τουρκική αστυνομία αλλά και οι στρατιωτικές Αρχές ανακοινώνουν ότι συνέλαβαν «γκιουλενιστές» – συνήθως κοντά στα σύνορα του Εβρου ή στα τουρκικά παράλια – και πάντα επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα άτομα ήθελαν να διαφύγουν στην Ελλάδα. Ουκ ολίγες φορές δε, τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί ότι η χώρα μας είναι «άντρο πραξικοπηματιών και τρομοκρατών». Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στα σύνορα έναν 28χρονο που φέρεται ότι είναι συγγενής του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Μάλιστα, σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος σημείωνε ότι ο νεαρός «ήθελε να διαφύγει στην Ελλάδα». Αλλά και όταν στα τέλη Αυγούστου η πρώην βουλευτής των Κούρδων (HDP) Λεϊλά Μπιρλίκ πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα – μολονότι της είχε απαγορευτεί η έξοδος από την Τουρκία – και ζήτησε άσυλο στη χώρα μας, τα τουρκικά ΜΜΕ τόνιζαν στους τίτλους των ρεπορτάζ τους πως η Μπιρλίκ «κατέφυγε στην Ελλάδα».
Αξιολογώντας εκτός των άλλων και τα παραπάνω δεδομένα, η Αθήνα θεωρεί επιβεβλημένο η επαγρύπνηση στα σύνορα να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Πηγή Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας