Αρχική » Δικάζεται η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης

Δικάζεται η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η πρώτη δίκη πανελληνίως για υπόθεση προϊόντων κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης, η οποία καλλιεργείται νόμιμα από το 2016 στην Ελλάδα, επρόκειτο να γίνει στα Χανιά την περασμένη Δευτέρα, αλλά πήρε αναβολή για τις 21 Ιανουάριου 2019 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Κατηγορούμενος είναι ο καλλιεργητής βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης και ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Kannabio», Σεραφείμ Κανδύλας. Μάλιστα, για τη δίκη είχε έρθει στα Χανιά να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2018. Τότε ο κ. Κανδύλας είχε συλληφθεί στο λιμάνι την Σούδας, προερχόμενος από τον Βόλο, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Kannabio», επειδή μετέφερε -μεταξύ άλλων- σχεδόν μισό κιλό αλεύρι κάνναβης και τρία σαπούνια. Όταν έφτασε το πλοίο της γραμμής στη Σούδα, ο σκύλος του Λιμενικού μύρισε την κάνναβη μέσα στη βαλίτσα και ο κ. Κανδύλας συνελήφθη. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου οι λιμενικοί κατέσχεσαν, μεταξύ άλλων, κρέμα και ζυμαρικά με την ένδειξη «Kannabio Hemp Cooperative». Σημειώνεται ότι ο ίδιος το 2016 είχε ξεκινήσει μία από τις πρώτες καλλιέργειες κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, στον Κουφό του Δήμου Πλατανιά, ενώ με την υπόθεση είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα στον «Αγρότη» (21 /6/2018), επισημαίνοντας ότι ο παραλογισμός του ελληνικού κρατούς διεφάνη σε όλο του το μεγαλείο με την υπόθεση της δίωξης για προϊόντα κλωστικής κάνναβης, η οποία από το 2016 καλλιεργείται νόμιμα στη χώρα μας. Και ότι αυτό που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο… αστεία είναι το γεγονός ότι στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα από τα… κατασχεθέντα προϊόντα φαινόταν ξεκάθαρα το σήμα κατατεθέν της «Kannabio».


Διαρκής δικαίωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεραφείμ Κανδύλας, ο οποίος διώκεται ακόμα και για… σαπούνια από κλωστική κάνναβη, είχε ξαναβρεί τον μπελάτου προ 20ετίας, όταν είχε ανοίξει στα Χανιά ένα από τα πρώτα καταστήματα στην Ελλάδα με ενδύματα και υποδήματα από κλωστική κάνναβη. Η Αστυνομία κατέσχεσε, τότε, τα προϊόντα, ενώ ο ίδιος δικαιώθηκε στα δικαστήρια επανειλημμένως, με το ελληνικό Δημόσιο να ασκεί εφέσεις σε κάθε απόφαση. Αυτήν τη φορά ο ίδιος, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος την Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Kannabio», η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 αμέσως μόλις υπεγράφη η Κοινή Υπουρ γική Απόφαση που καθορίζει τους όρουν για την καλλιέργεια την κάνναβης Sativa Ε, είχε πάει στην έδρα της εταιρείας στον Βόλο και είχε πάρει αλεύρι και τρία σαπούνια στα οποία είχε προστεθεί αιθέριο έλαιο κάνναβης.

Αυτό ήταν αρκετό για να συλληφθεί κατά τον έλεγχο των λιμενικών στο πλοίο την γραμμής, γεγονός που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση ζητώντας «να ενημερωθούν οι διωκτικές Αρχές για τη νέα ισχύουσα νομοθεσία περί βιομηχανικήν και φαρμακευτικήν κάνναβης και να πάψουν οι διώξεις σε βάρος νόμιμων μεμονωμένων επαγγελματιών ή μελών συνεταιρισμών ή κοινωνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπόριο προϊόντων βιομηχανικήν (ή κλωστικής ή ήμερης) κάνναβης στη χώρα».

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας