Αρχική » Ώρα μηδέν για τον ΕΛΓΑ

Ώρα μηδέν για τον ΕΛΓΑ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε κατηγορίες αγροτών όπως οι δενδροκαλλιεργητές και μειωμένες για κτηνοτρόφους αναμένεται να φέρει ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, τον οποίο η διοίκηση του οργανισμού σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή στις αρχές του 2019.

«Με τις αλλαγές στο κλίμα δεν έχουν προβλήματα όλες οι καλλιέργειες. Άρα δεν μπορούμε να επιμερίσουμε το κόστος ασφάλισης σ’ όλους τους παραγωγούς κι έτσι θα πρέπει να κινηθούμε στοχευμένα ανά καλλιέργεια», δηλώνει στο «Α» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές.

Προς την κατεύθυνση αυτή προαναγγέλλει ότι οι παραγωγοί με δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες έχουν μεγάλη ασφαλιζόμενη αξία και παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, «εκτός από το γενικό ασφάλιστρο, θα μπορούν να πληρώνουν παραπάνω για να έχουν παραπάνω καλύψεις». Με άλλα λόγια, για να μπορούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί να αποζημιωθούν για ζημιές από αίτια που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα πρέπει, εκτός από την (υποχρεωτική) ασφαλιστική εισφορά 4% επί της αξίας της παραγωγής τούς, να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας επιπλέον ασφάλιστρο στο πλαίσιο της προαιρετικής ασφάλισης.

Πόσο περισσότερο θα πρέπει να πληρώσουν; 0 κ. Φ. Κουρεμπές διευκρινίζει ότι αυτό θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει επεξεργασία των δεδομένων για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ και τον καθορισμό του ύψους των ασφαλίστρων και θα είναι φυσικά σε συνάρτηση και με τις επιπλέον καλύψεις. Ωστόσο, στελέχη με εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα δεν αποκλείουν το συνολικό ασφάλιστρο να ανέλθει ακόμη και στο 8% για συγκεκριμένες δενδρώδεις καλλιέργειες, προκειμένου να καλύπτονται ζημιές, όπως ζητούν αυτόν τον καιρό αγρότες.

Μείωση στο ασφάλιστρο των κτηνοτρόφων

Όσον αφορά το γενικό ασφάλιστρο του 4%, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ παραπέμπει στην αναλογιστική μελέτη για το αν θα τροποποιηθεί ή «αν θα καλυφθούν οι ανάγκες με τις αλλαγές στα “πακέτα προαιρετικής ασφάλισης».

Αντίθετα, για τους κτηνοτρόφους ο κ. Κουρεμπές προϊδεάζει για μείωση στο βασικό ασφάλιστρο 0,75% επί της ασφαλιζόμενης αξίας. «Οι κτηνοτρόφοι, δεν το συζητάμε, είναι αδικημένοι. Εξετάζουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γενναία έκπτωση ασφαλίστρου στους κτηνοτρόφους, ειδικά αν δεν έχουν ζημιές», επισημαίνει και αναφέρεται ειδικά στους κτηνοτρόφους με σταβλικές εγκαταστάσεις, «οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν απασχολούν καθόλου τον ΕΛΓΑ με ζημιές».

Έως το τέλος του έτους η εξόφληση για τις αποζημιώσεις 2017

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ εμφανίζεται κατηγορηματικός για τα περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να εξοφληθούν οι πληγέντες παραγωγοί για τις ζημιές του 2017: «Θα
υποβάλουμε αίτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Από τη στιγμή που υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, δεν τίθεται θέμα. Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι πρόκειται για ζημιές οι οποίες είναι απρόβλεπτες, δεν μπορείς να τις προϋπολογίσεις. Αλλωστε, το 2016 ζητήσαμε μεγαλύτερο ποσό και το υπουργείο Οικονομικών δεν το αρνήθηκε».

Για τις ζημιές του 2017 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει 105 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 15 εκατ. ευρώ επρόκειτο να καταβληθούν τις τελευταίες ημέρες (έως το τέλος Ιουλίου προέβλεπε ο σχεδιασμός) κυρίως για ζημιές σε ελιές και εσπεριδοειδή στην

Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον κ. Φ. Κουρεμπέ, με αυτά τα 120 εκατ. ευρώ θα έχει δοθεί το 70% των αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς.

Το υπόλοιπο 30%, που ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί μόλις εκταμιευθεί αντίστοιχο ποσό από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ που διατηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πότε ακριβώς; Ο κ. Φ. Κουρεμπές κάνει λόγο για το «τέλος Αυγούστου το νωρίτερο», υπενθυμίζοντας ότι άλλη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε το αίτημα του ΕΛΓΑ «τέλος του-έτους, πέρυσι όμως νωρίτερα».

Μόλις 50 εκατομμύρια στον «κουμπαρά» του ΕΛΓΑ

Υπό την αίρεση ότι θα καταβληθούν τα 35 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2017, στον «κουμπαρά» του ΕΛΓΑ θα απομείνουν μόλις 50 εκατ. ευρώ, ποσό που ενδεχομένως να επαρκεί για μία-δύο χρονιές ακόμη, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος των ζημιών.

«Το 2018, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι οι ζημιές είναι λιγότερες από το 2017, αλλά και πέρυσι έγιναν ζημιές ύψους 35 εκατ. ευρώ το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου», σημειώνει ο πρόεδρος του οργανισμού.

Καθώς λοιπόν ο «κουμπαράς» αδειάζει, ο κ. Φάνης Κουρεμπές θεωρεί ότι θα πρέπει να συμβάλει και ο κρατικός προϋπολογισμός στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. που σήμερα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εισφορές των παραγωγών. Βάσει της νομοθεσίας, ο προϋπολογισμός μπορεί να χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ με ποσό ίσο με το 20% των ετήσιων εσόδων του, ήτοι έως 30 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι εισφορές ανέρχονται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ (από το 2011 έως τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, πάντως).

«Ο ΕΛΓΑ είναι από τους ελάχιστους που έχουν λογική αλληλεγγύης σε όλους τους αγρότες», τονίζει, στην προοπτική της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών μετά την 21η Αυγούστου. Ήδη, όπως αποκαλύπτει, 0 υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου το έχει θέσει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Παράγοντες που έχουν άμεση γνώση του θέματος εκτιμούν, πάντως, ότι η όποια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να αναμένεται από το 2019 και μετά.

Από τη δήλωση καλλιέργειας 2019 τα νέα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ

Στόχος της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι οι παραγωγοί να υποβάλουν τη δήλωση καλλιέργειας του 2019, γνωρίζοντας τις αλλαγές στον Κανονισμό και στα ασφάλιστρα. Ο κ. Φ. Κουρεμπές διατρανώνει μάλιστα τη βούλησή της να προχωρήσει, παρόλο που το 2019 είναι προεκλογική χρονιά.

«Το κράτος και η κοινωνία πρέπει να δουλέψουν ασχέτως των εκλογών. Το κράτος δεν ζει, δεν αναπνέει μόνο για τις εκλογές», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Αν δεν βάλεις και ζητήματα στους πολίτες ως κυβέρνηση της Αριστερός, πώς θα πάει η κοινωνία παραπέρα;».

Πηγή Εφημερίδα “Agricola”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας