Αρχική » «Πλώρη» για νέες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας

«Πλώρη» για νέες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το γεωτρύπανο GSP Jupiter πιάνει ξανά δουλειά, με τη μετακίνησή του στο Πεδίο Εψιλον, 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της θέσης «αναμονής» του, να σηματοδοτεί την έναρξη προετοιμασιών για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.

Ετοιμο να αρχίσει νέες γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας είναι το γεωτρύπανο GSP Jupiter για λογαριασμό της εταιρείας Energean Oil. Το γεωτρύπανο μετακινήθηκε από το σύμπλεγμα των εξεδρών του Πρίνου που βρισκόταν εδώ κι έναν χρόνο περίπου, στο κοίτασμα Εψιλον που βρίσκεται περίπου 3.5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τον Πρίνο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, το GSP Jupiter θα προχωρήσει αρχικά σε τρεις ερευνητικές-προπαρασκευαστικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα Εψιλον. Αφού ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις θα τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση η εξέδρα Λάμδα για να αρχίσει η εξόρυξη πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2019. Μετά τη φάση αυτή θα ακολουθήσουν άλλες έξι γεωτρήσεις. Οπως εκτιμά η εταιρεία, το κοίτασμα σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη θα μπορεί να δίνει πετρέλαιο έως το 2033.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Το κοίτασμα Εψιλον ανακαλύφθηκε το 2000, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 η Energean ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μακρύτερη, ως τότε, γεώτρηση στη Μεσόγειο (53 χιλιόμετρα) η οποία παρήγαγε περίπου 300.000 βαρέλια πριν διακοπεί η παραγωγή της για τεχνικούς λόγους. Στο κοίτασμα Εψιλον έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο οίκο (NSAI) 18,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα. Στόχος είναι το κοίτασμα σε πλήρη ανάπτυξη να μπορεί να δίνει πάνω από 5 000 βαρέλια πετρέλαιο.

Το γεωτρύπανο, που λόγω μεγέθους είναι ορατό και από τις παραλίες του νομού, έφτασε στην περιοχή των κοιτασμάτων περίπου πριν από έναν χρόνο από την Τυνησία όπου πραγματοποίησε γεωτρήσεις, ενώ στο παρελθόν το είχε μισθώσει και η Τουρκία για έρευνες. To GSP Jupiter ήταν
σε θέση αναμονής μέχρι να υπογράφει η τελική συμφωνία και να εκδοθούν οι αναγκαίες άδειες για να αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Πριν από λίγες μέρες μετακινήθηκε στην περιοχή όπου θα πραγματοποιήσει τις τρεις πρώτες γεωτρήσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε στην Καβάλα πανηγυρική εκδήλωση για τη νέα επένδυση της εταιρείας. Ο διευθύνουν σύμβουλος της Energean Greece, Δημήτρης Γόντικας, μιλώντας για το επενδυτικό πρόγραμμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Ε, τόνισε πως θα κατασκευαστεί μία μεγάλη νέα εξέδρα η οποία θα συνδεθεί
με νερό, φυσικό αέριο αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα. Υπεύθυνη εταιρεία για την κατασκευή της εξέδρας είναι η GSP από τη Ρουμανία, η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της πλατφόρμας αλλά και του συστήματος αγωγών.

«Το project, υπολογίζοντας και την επένδυση που έχουμε κάνει την 3ετία 2009-11, θα φτάσει στα 150 εκατομμύρια δολάρια» τόνισε ο κ. Πόντικας. Οπως είπε, αρχικά το νέο γεωτρύπανο της εταιρείας θα κάνει τρεις γεωτρήσεις μέσα στο 2018 και στο 2019. Παράλληλα, θα κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου της
Κωνστάντζας ο απαραίτητος εξοπλισμός. Το 2019 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της πλατφόρμας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες έξι γεωτρήσεις ενώ θα προηγηθεί η εγκατάσταση των αγωγών για την εξόρυξη.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Energean με αφετηρία την Καβάλα η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο που έχει 13 άδειες έρευνας και παραγωγής, διαθέτει 390 εκατ. βαρέλια δυνητικά αποθέματα πετρελαίου και απασχολεί πάνω από 400 εργαζόμενους.

Συνολικά στον Πρίνο έχουν πιστοποιηθεί από την NSAI 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα. Από το 2015 βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην ιστορία του κοιτάσματος και ήδη, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force, το οποίο επιχειρεί από την εξέδρα Αλφα του Πρίνου, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία εννιά παραγωγικές γεωτρήσεις, μεταξύ των οποίων και μία οριζόντια γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2018 θα κλείσει με μέση ημερήσια παραγωγή μεταξύ 4 000 και 4-500 βαρελιών πετρελαίου ενώ συνολικά στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο έχουν προγραμματιστεί έως και 16 γεωτρήσεις μέχρι το 2021. Η Energean έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες και με κολοσσούς της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, όπως η ΒΡ, η οποία αγοράζει το σύνολο της παραγωγής από τη Λεκάνη του Πρίνου έως την 1η Νοεμβρίου 2025, και η Repsol, με την οποία η εταιρεία συνεργάζεται στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Ιωάννινα, καθώς και στην παραχώρηση της Αιτολοακαρνανίας.

Χρηματοδότηση από 4 τράπεζες

Στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε συμμετέχουν τέσσερις τράπεζες εξασφαλίζοντας στην εταιρεία απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση του σχεδιασμού της. Τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη η δανειακή σύμβαση που βασίζεται στα διαπιστωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων (Reserves Based Senior Facility), συνολικού ύψους 180 εκατ δολαρίων, μεταξύ της Energean Oil & Gas και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα), της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών της Ρουμανίας EximBank SA (EximBank Romania) καθώς και της Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SA (Intesa Sanpaolo Bank). Η νέα συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί επέκταση της ισχύουσας, ύψους 75 εκατ δολαρίων, που είχε υπόγραφεί με την EBRD στις 19 Μαρτίου 2οι6 και αφορά στη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της Energean στον Πρίνο. Η νέα σύμβαση θα χρηματοδοτήσει κατ’ αρχάς την εν εξελίξει ανάπτυξη του κοιτάσματος «Εψιλον» με τη συνδρομή της εταιρείας GSP Offshore SRL, η οποία έχει αναλάβει το έργο.

Πηγή: εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας