Αρχική » Τουρκια: Στη μάχη της σταθερότητας και τα επιτόκια

Τουρκια: Στη μάχη της σταθερότητας και τα επιτόκια

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να εξομαλύνει το κλίμα εν όψει των πρόωρων εκλογών – Επιφυλακτικοί παραμένουν οι ξένοι επενδυτές.
Σημα» οτι η συναλλαγματική σταθερότητα αποτελεί ζητούμενο εν όψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία έστειλε η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας (CBRT) προχωρώντας σε αύξηση 75 μονάδων βάσης (στο 13,5% από 12,75% προηγουμένως), μεγαλύτερη του αναμενόμενου, ενός εκ των βασικών επιτοκίων της λίρας που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Παρότι η απόφαση της CBRT έρχεται σε πρώτη ανάγνωση σε αντίθεση με την πάγια ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων» και ζητά επίμονα να μειωθεί το κόστος του χρήματος για να στηριχθεί η ανάπτυξη, εντούτοις φαίνεται να εξυπηρετεί τον στόχο του «σουλτάνου» για αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές πριν από τις κάλπες και για άμβλυνση των αυξανόμενων ανησυχιών -εντός και εκτός της χώρας- ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης: Είναι γεγονός ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 7,4% το 2017 (ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ όλων των χωρών της G-20), καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις κρατικές δαπάνες και έδωσε κίνητρα για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες στην οικονομία από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.



ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αλλά καθώς η «τεχνητή» εν πολλοίς αύξηση της εγχώριας ζήτησης δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών, το τίμημα της ταχείας ανάπτυξης ήταν ο πληθωρισμός που «τρέχει» με 10% (με διπλάσιο δηλαδή ρυθμό σε σχέση με τον επίσημο στόχο της Κεντρικής Τράπεζας) και η ταχεία διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αυξήθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017 από 3,8% του ΑΕΠ έναν χρόνο πριν. Η αύξηση του πληθωρισμού και οι φόβοι ότι η Τουρκία ίσως δυσκολευθεί να καλύψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών με κεφαλαιακές ροές από το εξωτερικό είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία διολίσθηση της λίρας, με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει κατά 7% έναντι του δολαρίου και κατά 10% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Εξέλιξη που με τη σειρά της πυροδότησε έντονο προβληματισμό για την ευρωστία του επιχειρηματικού τομέα της χώρας, καθώς σειρά επιχειρήσεων (όπως π.χ. η Dogus Holding) που έχουν υψηλό δανεισμό σε συνάλλαγμα βλέπουν το χρέος τους να επιβαρύνεται. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Institute of International Finance, το χρέος των τουρκικών εταιρειών αντιστοιχεί στο 70% του ΑΕΠ της χώρας και πάνω από το μισό είναι σε συνάλλαγμα…

Στο φόντο αυτό, λοιπόν, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανέλαβε δράση, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η απόφαση του Ερντογάν για προκήρυξη πρόωρων εκλογών αύξησε τα περιθώρια ελιγμών της, ιδίως εάν υιοθετήσει κανείς την άποψη ότι ο «σουλτάνος» προσέφυγε στις κάλπες 17 μήνες νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο για να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Οπως επισημαίνει ο αναλυτής Τίμοθι Πτάρτον-Ας, «επρόκειτο για πολύ δύσκολη κίνηση για την CBRT, με δεδομένες τις επιθέσεις στην ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της τα τελευταία χρόνια».

Νέα πτώση για τη λίρα

Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται βεβαίως είναι εάν η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί επαρκής για να καθησυχάσει τις ανησυχίες και να ανασχέσει τη διολίσθηση της λίρας; Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές: Το νόμισμα ενισχύθηκε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου αμέσως μετά την απόφαση, στη συνέχεια όμως απώλεσε όλα σχεδόν τα κέρδη του. «Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι πρόκειται για εφάπαξ αύξηση, αλλά είναι εξίσου δύσκολο να υποστηριχθεί ότι πρόκειται και για την έναρξη ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων» σχολιάζει ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος της Nomura International. «Εάν οι συνθήκες δεν αλλάξουν και η λίρα εξακολουθήσει να υποχωρεί, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλη αύξηση κατά την επόμενη συνεδρίαση της CBRT» που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου, δηλαδή δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές…

Πηγή εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας