Αρχική » «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»

«Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το βιβλίο του διεθνολόγου και διευθυντή ερευνών ΙΔΙΣ Κωνσταντίνου Φίλη, με τον εύγλωττο (σαν σύνθημα) τίτλο «Τουρκία Ισλάμ, Ερνιογάν», παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, ως φυσική συνέπεια όπως εμμέσως πλην σαφώς τόνισε ο συγγραφέας…

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου (η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα) μετά την έκδοσή του…

Για το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παηαδόπουλος, μίλησαν ο πρώην υπουργός, επίκουρος καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο δικηγόρος και πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.



Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για διαφοροποίηση του Ερνιογάν από το 2002 μέχρι και σήμερα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στη στάση του απέναντι στην Ελλάδα

«Η πολιτική της Τουρκίας όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στα Βαλκάνια είναι συγκεκριμένη: θέλει να χρησιμοποιήσει μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους οποίους η ίδια βαφτίζει ως τουρκικούς. Ο κ. Τσαβούσογλου πριν την επίσκεψη Ερντογάν είχε μιλήσει για την ύπαρξη “τουρκικών” μειονοτήτων στην Ελλάδα τη FYROM, το Κόσοβο και τη Βουλγαρία, άρα είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να εξελιχθεί σε μία προστάτιδα δύναμη αυτών των πληθυσμών.

Η Ελληνική Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μην επιτρέψει τέτοιες ενέργειες και κυρίως να δώσει μεγάλη σημασία στην επαναφορά αυτών των περιοχών -ειδικά της θράκης- στην οικονομική κι όχι μόνο κανονικότητα. Όσο η κατάσταση στην περιοχή παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες τόσο περισσότερο ευάλωτοι θα είναι κάποιοι πληθυσμοί σε ενέργειες που προέρχονται από τρίτες χώρες κι έχουν ως απώτερο στόχο την υπονόμευση της ενότητας του κράτους μας, επεσήμανε.

Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία θα πρέπει να προβληματιστεί εκ νέου για τον προσανατολισμό της εξέφρασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ τόνισε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με τους γείτονές της.

Ο τρόπος θα πρέπει να βασίζεται, όπως σημείωσε, «στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, στις διμερείς συνθήκες και κυρίως στην εμπιστοσύνη, διότι όσο υπήρχε εμπιστοσύνη ωφελήθηκαν και οι δύο περιοχές, όταν όμως η εμπιστοσύνη κλονίστηκε τότε τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πεταλωτής ζήτησε «να μπει ένα τέλος στις υπερβολές και πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό να ακούμε επιστημονικές προσεγγίσεις για τη διπλανή μας χώρα η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο ενδοτουρκικό και ελληνοτουρκικό αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνέες.

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερη» την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ενώ σημείωσε πως «υπάρχει μία μετάλλαξη και πάμε από ένα κεμαλικό σε ένα ερντογανικό καθεστώς.

«Το πρωτεύον», υπογράμμισε, «είναι η χώρα μας να επιδεικνύει αποφασιστικότητα αναφορικά με τα κυρίαρχα δικαιώματά της, αλλά η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα είναι τα βασικά στοιχεία επεξεργασία» και ανάλυσης ενός φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη διπλανή μας χώρα.

Πηγή εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας