Αρχική » Οι ΗΠΑ «παγώνουν» προσωρινά την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία – Τι απαντά η Αγκυρα

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» προσωρινά την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία – Τι απαντά η Αγκυρα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

«Λανθασμένη» και «παράλογη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, ύψους 717 δισ. δολαρίων, λεπτομέρειες του οποίου έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό πάγωμα πώλησης όπλων στην Τουρκία.



Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου αναμένεται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού που όχι μόνο εξετάζει τις αμυντικές δαπάνες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα χρησιμοποιηθούν.

Και όλα αυτά, όπως σημειώνεται, με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα και στο ενδεχόμενο διακοπής πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.

Στην Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) περιλαμβάνονται βασικές αρχές για την άσκηση πολιτικών, αλλά και για την έναρξη ή διακοπή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού ή απόσυρσης πλοίων και αεροσκαφών.

Μεταξύ άλλων, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, η Επιτροπή, ζητά από το υπουργείο Αμυνας να δώσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης θα «παγώσει» η πώληση εξοπλισμού, όπως τα αεροσκάφη τύπου F-35, προς την Τουρκία.

Αν και η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέχεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί τελευταία. Η Τουρκία, σημειώνει το Reuters, υποστήριζε τη μάχη των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο είναι οργισμένη με τη στήριξη που οι ΗΠΑ παρέχουν στους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Το NDAA απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει νόμος των ΗΠΑ. Η τελική μορφή του θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας που θα συζητήσουν τις διαφορετικές εκδοχές του κειμένου που θα εγκριθούν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αργότερα φέτος.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας