Αρχική » Ξαφνικά οι «2» στο τουρκικό παζάρι για τους γκιουλενιστές

Ξαφνικά οι «2» στο τουρκικό παζάρι για τους γκιουλενιστές

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πως η Αγκυρα συνδέει την επιστροφή των δύο Ελλήνων με την εξάρθρωση του υποτιθέμενου δικτύου Γκιουλέν στην Ελλάδα – Τι κρύβουν τα συλλυπητήρια για τον Ελληνα πιλότο.

Το υποτιθέμενο συλλυπητήριο τηλεφώνημα του Τούρκου πρωθυπουργού αποδείχθηκε ότι έκρυβε κάποιου είδους προσπάθεια για συναλλαγή: η Αγκυρα φαίνεται να συνδέει την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν που φέρεται να υπάρχει στην Ελλάδα – υποτίθεται ότι 2.000 μέλη του έχουν καταφύγει στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και εγείρει ερωτήματα. Η Αγκυρα, άλλωστε, υιοθετεί αποδεδειγμένα «παρακρατικές» μεθόδους.

Από την πλευρά τns, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στις εσωτερικές διαμάχες τns Τουρκίας και να παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν αντιμετωπίζοντας τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν σαν εγκληματίες. Αλλωστε το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει έτσι όσους έχουν διαφοροποιηθεί και πήραν αποστάσεις από αυτόν. Με δεδομένη την κρίση στη Συρία, τα εθνικά ζητήματα περιπλέκονται. Η Τουρκία, εκτός από τη συνεχιζόμενη προκλητικότητά της, ορίζει πλέον και την ατζέ-
ντα στις διμερείς σχέσεις, προσπαθώντας να σύρει την Ελλάδα στο κυνήγι γκιουλενιοτών. Από την πλευρά τnς κυβέρνησης πάντως, εκφράζεται αισιοδοξία ότι η τηλεφωνική συνομιλία των δύο πρωθυπουργών μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει τον Αλέξη Τσΐπρα για το ζήτημα. Παραλλήλως, το Προσφυγικό μοιάζει να λαμβάνει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρά την κυβερνητική προσπάθεια το θέμα να κρατηθεί χαμηλά. Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η κρίση στη Συρία να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων και επιθέσεις τζιχαντιστών.

Ο τραγικός θάνατος του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας βύθισε στο πένθος το Πανελλήνιο. Το υπουργείο Αμυνας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο θάνατος του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν σχετίζεται με την αναχαίτιση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών. Μόνο τυχαία όμως δεν ήταν η κίνηση αυτή και πρωτίστως η βιασύνη που τη συνόδευσε. Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβήθηκαν τον κίνδυνο να εντυπωθεί στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα πενθεί το πρώτο θύμα της κλιμακούμενης έντασης με την Τουρκία.

Παρότι πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των απωλειών, εν μέσω αυτού του κλίματος θα μπορούσε -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- να δημιουργήσει συνειρμούς και να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, άλλωστε, βρίσκονται εδώ και καιρό στο κόκκινο. Με την ένταση που επικρατεί σε Αιγαίο και Κύπρο και το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου να αιωρείται τα νεύρα των πολιτών δοκιμάζονται.

Η πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού να εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα τα θερμά συλλυπητήριά του και να συμφωνήσει στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας βρήκε καλή υποδοχή στην Αθήνα. Μόνο που ο Μπιναλι Γιλνπρίμ εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ως όρο τη συνδρομή της Ελλάδας στην εξάρθρωοη του δικτύου Γκιουλέν για να σταματήσουν οι ιαχές πολέμου που ακούγονται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ έχει απαγάγει τουλάχιστον 80 Τούρκους που βρίσκονταν στο εξωτερικό έπειτα από επιχειρήσει σε 18 χώρες. Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι βρίσκεται σε εγρήγορση και η ίδια η Ελλάδα, η οποία ανησυχεί για επεισόδιο στο έδαφός της, είτε με τους «8», είτε με άλλους. Η Αγκυρα άλλωστε σε κάθε ευκαιρία κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει μετατραπεί σε προστάτιδα όσων ανήκουν στο κίνημα του Γκιουλέν. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τον ψυχολογικό πόλεμο που συνεχίζει η γειτονική χώρα παρά τα συλλυπητήρια;

Προκλήσεων συνέχεια

Η Τουρκία, πάντως συνεχίζει να κάνει αποβατικές ασκήσεις που έχουν στόχο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουοσών, ενώ η άτυπη φωνή του Ρειζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, δημοσίευσε ένα σενάριο που εμπεριέχει και βύθιση ελληνικού πολεμικού σκάφους. Και βέβαια, συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Ολα τα παραπάνω ουσιαστικά αποτελούν τους κρίκους ενός υβριδικού πολέμου, ο οποίος έχει στόχο να καταπονήσει και να κάμψει ψυχολογικά, στρατιωτικά και πολιτικά την Ελλάδα.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η διγλωσσία για το περιστατικό στη νησίδα Ρω, η σύγχυση που δημιουργήθηκε για το τι ακριβώς έγινε και η παρέμβαση του Μαξίμου με σκοπό να ρίξει τους τόνους επιβεβαιώνουν πως οι σχέσεις μεταξύ του Αλέδη Τσίπρα και του Πάνου Κομμένου είναι σε δύσκολο σημείο.

Το Σκοπιανό

Στο μέτωπο του Σκοπιανού, η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα δεν έβγαλε κάποια σπουδαία είδηση και το ραντεβού των δύο υπουργών Εξωτερικών ανανεώθηκε για τις 3 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι ο Νίκος Κοτζιάς καλλιέργησε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες κάνοντας διαρροές για κάποια σημαντική ανακοίνωση ή ένα αξιοσημείωτο βήμα. Αναγκάστηκε, όμως, να παραδεχθεί στις μετέπειτα δηλώσεις του πως έγιναν μεν θετικά βήματα, αλλά παραμένουν ανοιχτά τα πιο δύσκολα θέματα. Κατά πληροφορίες, αυτά είναι το εάν το νέο όνομα θα ισχύει στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας ή θα είναι μόνο για διεθνή χρήση και εάν θα αλλάξει το όνομα της ιθαγένειας, της εθνότητας και της γλώσσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο αρχικός στόχος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί. Ενόχληση, εξάλλου, προκάλεσε στην Αθήνα η αναφορά του Νίκολα Ντιμιτρόφ σε «χρονοδιάγραμμα». Αρμόδιοι κύκλοι εδώ προσπαθούσαν να την υποβαθμίσουν, οδηγώντας ότι σε καμία περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δεν εννοούσε ότι στις συνομιλίες έχει τεθεί δεσμευτικό χρονικό όριο.

Πηγή εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας