Αρχική » Τι πρέπει να προσέξετε στη φετινή φορολογική δήλωση

Τι πρέπει να προσέξετε στη φετινή φορολογική δήλωση

από statusradio.gr
0 σχόλιο

ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, έτσι και φέτος είμαστε προ των πυλών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2018 αναφορικά με το σύνολο των εισοδημάτων που λάβαμε από 1-1-2017 έως και 31-12-2017· Το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας φυσικών προσώπων έχει αλλάζει σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να μπορούν να γίνουν πιο εύκολα περισσότερες διασταυρώσεις από τη φορολογική διοίκηση και να περιοριστεί ακόμα πιο πολύ η φοροδιαφυγή.

Ενα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι δεν υπάρχει πλέον σε ισχύ η πολυσυζητημένη διάταξη που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, της τάξεως του 10% του ποσού των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει για ιατρική, φαρμακευτική ή νοσοκομειακή περίθαλψη. Η παλιά ισχύουσα διάταξη έλεγε ότι εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος, δίνουν έκπτωση φόρου 10%. Αυτό λοιπόν πλέον δεν ισχύει. Οι ιατρικές, φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες δεν θα χαθούν αλλά θα συνυπολογιστούν και θα συμπεριληφθούν στις λοιπές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου.

ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Συνέπεια της κατάργησης της έκπτωσης των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος θα είναι η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στις φετινές φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων όταν θα γίνει η εκκαθάριση αυτών, με μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος από όσο πιθανόν να περίμεναν. Για ποιον λόγο τώρα θα έχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα; Διότι, όπως γίνεται πολύ απλά αντιληπτό, χάνεται μια πολύ καλή δυνατότητα μείωσης του φόρου που ενδεχομένως να βεβαιωνόταν εφόσον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα οι υπερήλικες αυτές τις δαπάνες τις πραγματοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κατά συνέπεια λοιπόν στον πίνακα 7 της 4ης σελίδας θα έχουν αφαιρεθεί οι κωδικοί 051-052 όπου συμπληρώνονταν οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Επίσης καταργείται η φοροαπαλλαγή των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών. Οι διατάζεις αυτές προέβλεπαν έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδο-
χών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθαρίστου ποσού αυτών. Η κατάργηση της έκπτωσης ισχύει και για τους εν ενεργεία και για τους συνταξιούχους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς και για τα μέλη των οικογενειών των αποβιωσάντων δικαστικών λειτουργών και λειτουργών του ΝΣΚ, τα οποία συνταξιοδοτούνται κατά μεταβίβαση σύμφωνα με τις διατάζεις του συνταξιοδοτικού νόμου λόγω του θανάτου αυτών.

Στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας φυσικών προσώπων, εκτός από την απουσία των παραπάνω κωδικών, θα διαπιστώσουμε και την παρουσία κάποιων νέων. Ετσι στον πίνακα 7 της 4ης σελίδας του Ε1 ενεργοποιείται ξανά ο κωδικός 049. γνωστός σε όλους μας, όπου συγκέντρω-
νε τις αποδείξεις δαπανών και ήταν απενεργοποιημένος τα τελευταία έτη, και δίπλα σε αυτόν προστίθεται και ο κωδικός 050. Στον κωδικό 049 που αφορά τον υπόχρεο φορολογούμενο και στον κωδικό 050 για τη σύζυγό του ή αντίστοιχα για το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης, θα είναι δοσμένα σε μορφή πίνακα από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ τα ποσά των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2017 για αγορές αγαθών και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα. Οι κωδικοί αυτοί θα είναι εντός εισαγωγικών προσυμπληρωμένοι μόνο στα Ε1 μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών, διότι αυτοί είναι και οι μόνοι που έχουν αφορολόγητο και για αυτούς μόνο έχει νόημα η συγκέντρωση αποδείξεων. Οι επαγγελματίες έχουν αφορολόγητο όριο μηδέν. Κάτι το οποίο χρήζει αλ-
λαγής και ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πολύ μακριά αυτή η στιγμή. Στους κωδικούς 049-050 θα υπάρχει η δυνατότητα από τους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς τους να επέμβουν και να αλλάξουν τα ποσά που οι τράπεζες θα έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου.

Αυτή η δυνατότητα θα δοθεί διότι ενδεχομένως να μην εμφανιστούν δαπάνες όπως πληρωμές που θα έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς σε λογαριασμούς επαγγελματιών όπως δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών και λοιπών οι οποίοι δεν θα έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικοί. Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επικαλεστούν σε έναν πιθανό έλεγχο από τη ΔΟΥ τα ενημερωτικά statements της τράπεζας προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ορθότητα του ύψους των δηλωθεισών δαπανών στη φορολογική Αρχή.

Πηγή εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας