Αρχική » Πώς με το πλαστικό χρήμα θα «χτίσετε» το αφορολόγητο

Πώς με το πλαστικό χρήμα θα «χτίσετε» το αφορολόγητο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Και ένα από τα σημαντικότερα «κεφάλαια» φέτος είναι η δήλωση για πρώτη φορά των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο και αποτελούν προϋπόθεση για να δοθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η «Ημερησία» παρουσιάζει τις πέντε κυριότερες ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις για το πλαστικό χρήμα που «χτίζει» το αφορολόγητο όριο.

Τι πρέπει να έχει κάνει κάνει ο μισθωτός, συνταξιούχος και κατά κύριο επάγγελμα αγρότης για να καρπωθεί την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο;

Ο φορολογούμενος απαιτείται να έχει δαπανήσει ένα ελάχιστο ποσοστό του εισοδήματος του με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο. Το ελάχιστο ποσοστό αυτό εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ (σε ευρώ) ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ

ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
1-10.000 10%
10.000,01-30.000 15%
30.000.01 και άνω 20% και μέχρι 30.000 ευρώ

 

Παραδείγματα

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει με κάρτα τουλάχιστον 1.οοο ευρώ. Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον 1.750 ευρώ. Συνταξιούχος ή αγρότης με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει με κάρτα τουλάχιστον 2.500 ευρώ. Ο φορολογούμενος που δεν έχει πραγματοποιήσει την απαιτούμενη δαπάνη θα τιμωρείται με επιπλέον φόρο 22% επί του ποσού που του λείπει.

Ποιών ειδών συναλλαγές αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου;

Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν γίνει στην Ελλάδα ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και να τις έχει εξοφλήσει ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως -ενδεικτικά- κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες-prepaid cards), μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές
άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet κ.λπ.). Σε ποιους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης δηλώνεται η δαπάνη με πλαστικό χρήμα;

Στους κωδικούς 049-°5°· Οι παραπάνω κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη φορολογική διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν.

Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η φορολογική διοίκηση έχει αναρτήσει την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Οι κωδικοί θα είναι κενοί, απλά θα υπάρχει η ηλεκτρονική πληροφόρηση για τον κωδικό αυτό, όπως συμβαίνει με τους κωδικούς για το εισόδημα από τους τόκους ή τη δαπάνη εξυπηρέτησης δανείων. Να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης, βάσει του ποσού που αναγράφεται στον οικείο κωδικό του Ε1, δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, ενώ η σύζυγός του το
υπερκαλύπτει, τότε το σύστημα αυτομάτως θα κάνει τον επιμερισμό έτσι ώστε να έχουν αμφότεροι τη σχετική μείωση.

Ποια είδη δαπάνης αναγνωρίζονται;

Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών λαμβάνονται υπόψη, εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ:

Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά)

Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός)

Ομάδα 3 (Ενδυση και υπόδηση)

Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων

Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες)

Ομάδα 6 (Υγεία)

Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων

Ομάδα 8 (Επικοινωνίες)

Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών

Ομάδα 10 (Εκπαίδευση)

Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια)

Ομάδα 12 (Αλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Εξαιρούνται τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και γενικά οι δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω δείκτες. Τέτοιες είναι -ενδεικτικά- οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι ειδικά για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που είναι σε όνομα διαφορετικό από αυτόν που τους πληρώνει, γίνονται δεκτοί εφόσον ο καταβάλλουν τη δαπάνη είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι εν λόγω δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Πηγή εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας