Αρχική » Επενδύσεις στην Ελλάδα: Ποια θα είναι η συνταγή;

Επενδύσεις στην Ελλάδα: Ποια θα είναι η συνταγή;

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την εβδομάδα που πέρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ θεόδωρος Φέσσας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εντατικοποιήσει την προσπάθεια προσέλκυσής επενδύσεων. Η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν η κυβερνητική πλευρά θέλει να προβάλει ότι οι επενδύσεις που γίνονται είναι σε υψηλό δεκαετίας, η πραγματικότητα ακόμα δεν είναι ρόδινη.

Και αυτό γιατί ο ΣΕΒ μέσω της μελέτης της Deloitte ανέδειξε ότι το επενδυτικό κενό της τάξης των 100 δισ. που έχει προκόψει από το 2008 και πέρα, δηλαδή κατά την παγκόσμια κρίση μετά τη χρεοκοπία της Lehman αλλά και τα τρία μνημόνια, πρέπει να αρχίσει να καλύπτεται.

Το δυσάρεστο είναι ότι παρά τα τρία προγράμματα και το μπαράζ μεταρρυθμίσεων βρισκόμαστε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με ποσοστό επενδύσεων μόλις 13% του ΑΕΠ, ενώ παραμένουμε ουραγοί στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των 28 χωρών.



Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να δει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πιστωτές και φυσικά το ΔΝΤ, το οποίο την τελευταία εβδομάδα ξεστόμισε μερικά ακόμα μαργαριτάρια, μίλησε όμως και για ανάπτυξη μόλις στο 2% το 2018.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι γιατί δεν πάμε καλά στις επενδύσεις, όταν μιλάμε για αναπτυξιακούς νόμους, fast track προγράμματα, ακόμα και ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του ΔΕΣΦΑ, όπου η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι κατάφερε να πάρει προσφορά 535 εκατ. ευρώ έναντι 400 εκατ. στην προηγούμενη φάση.

Τι είναι αυτό που δεν γίνεται σωστά ώστε να υπάρξει
η καλωδιακή αντιστοιχία και σύγκλιση στόχων στις επενδύσεις και ο ΣΕΒ μιλά για πενιχρά αποτελέσματα, γιατί περί αυτού πρόκειται. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες το τελευταίο διάστημα, καθώς και το Ελληνικό προωθεί, και άλλα έργα όπως η σύνδεση Κτήτης – Πελοποννήσου, που είναι μια σημαντική επένδυση, προκήρυξε και, πέραν της περίπτωσης του Αμυνταίου, δεν πήρε αλλού ατυχή πρωτοβουλία.

Παρά ταύτα, διερωτάται κανείς πόσο εύκολο είναι να διπλασιαστεί ο ρυθμός των επενδύσεων και να φτάσει τα 45 δισ. σε ετήσια βάση, που είναι και ο στόχος τον οποίο έθεσε ο ΣΕΒ. Από εδώ που είμαστε, πράγματι είναι πολύ δύσκολος.

Ειναι το πρόβλημα της οικονομίας πολιτικό; Ο κ. Φέσσας μίλησε για αβεβαιότητα και ανάγκη βελτίωσής του πολιτικού κλίματος, όμως διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί αυτό μομφή προς τον πρωθυπουργό, αλλά έκκληση στον κάθε πρωθυπουργό να το θέσει ως προτεραιότητα.

Αυτά όμως πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις, γιατί έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι είμαστε σήμερα και με τη βούλα μια οικονομία β’ κατηγορίας στο παγκόσμιο στερέωμα, θα υπάρξει πειστική απάντηση από το «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησής που θα καταθέσει στους εταίρους πιστωτές; Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την ίδια, που πάντως δεν έχει ρωτήσει ακόμα τις παραγωγικές τάξεις, οι οποίες είναι βέβαιο ότι κάποιες καλές ιδέες θα έχουν να τους πουν.

Πηγή εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας