Αρχική » Ελλάδα και Κύπρος σε πορτοκαλί συναγερμό – Ενισχύονται Εβρος και νησιά Αν. Αιγαίου

Ελλάδα και Κύπρος σε πορτοκαλί συναγερμό – Ενισχύονται Εβρος και νησιά Αν. Αιγαίου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με διαρκή εγρήγορση και συνεχείς ασκήσεις φαίνεται ότι «απαντά» η ελληνική πλευρά στην ολοένα αυξανόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας, σε όλο το μήκος των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων «συνόρων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς είναι σαφές και υπάρχουν και σχετικές «προειδοποιήσεις» -όπως δημόσιες δηλώσεις από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πά-ιατ- για φόβους προκλήσεως ενός σοβαρού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Μεγάλη Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Κομμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκ. Στεφάνή και τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) αντιστράτηγο Ν. Μανωλάκο, επισκέφθηκε την Ικαρία, όπου παρακολούθησε άσκηση εθνοφυλάκων του τοπικού τάγματος και μετά, μιλώντας προς αυτούς, ανακοίνωσε την εντός των προσεχών ημερών αποστολή ενισχύσεων σε προσωπικό τόσο στον Εβρο όσο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Ηδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους, και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό.
θα μεταφερθούν στον Εβρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.



ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Στη Θράκη, το Δ’ Σώμα Στρατού είναι πανίσχυρο και η γεωγραφική διάταξη είναι τέτοια (παρουσία υδάτινου κωλύματος, φύση του εδάφους κλπ.) που δεν προσφέρεται για τη διενέργεια «τετελεσμένων» από τουρκικής πλευράς, ει μη μόνο στη δημιουργία και εκμετάλλευση τυχαίων συμβάντων, όπως αυτό της σύλληψης και εν συνεχεία κράτησης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού, που εξελίχθηκε την 1η Μαρτίου. Οι σχηματισμοί του Δ’ ΣΣ στον Εβρο, η XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο νότιο Εβρο, η XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο βόρειο τμήμα του νομού και η 50ή Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού στο κέντρο, καλύπτοντας το μεταξύ τών δύο μεραρχιών κενό, είναι και πανίσχυρες και σε ετοιμότητα, όπως καταδείχθηκε από την αιφνιδιαστική ενεργοποίηση των μονάδων άμεσης ετοιμότητας του κάθε σχηματισμού, που διατάχθηκε ανήμε-
ρα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Στο Αιγαίο, η ζώνη ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού – Νήσων έχει από έναν μείζονα σχηματισμό επιπέδου μεραρχίας ή ταξιαρχίας σε καθένα από τα μεγάλα ή απομονωμένα νησιά, συνολικά σε εννιά, ενώ έχουν αλλάξει και τα επιχειρησιακά σχέδια και με τα οπλικά συστήματα που έχουν μεταφερθεί στα νησιά-έδρες των σχηματισμών, αυτά μπορούν να υποστηρίξουν όλα τα πέριξ από αυτά μικρότερα νησιά της ζώνης ευθύνης τους.

Επιπρόσθετα, σε όλους τους παραμεθόριους νομούς, συμπεριλαμβανομένων της Θράκης, του Εβρου και όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, υπάρχουν και έχουν αναβαθμιστεί κατακόρυφα οι εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και οι γενικότερες δραστηριότητες των τοπικών ταγμάτων Εθνοφυλακής, συνεισφέροντας ενεργώς πλέον στα μέτρα ασφαλείας και φυλάξεων στις ζώνες ευθύνης τους.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ακόμα, υπάρχει και η Διακλαδική Δύναμη «Δέλτα» του ΓΕΕΘΑ, η οποία με έδρα την Αττική, αποτελούμενη από επίλεκτους των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, διαθέτει όλα τα μέσα για την άμεση μετάβαση και επιχείρηση σε οποιοδήποτε σημείο του χερσαίου ή νησιωτικού χώρου απαιτηθεί να δράσει, όπως καταδείχθηκε κατά την πρόσφατη αιφνιδιαστική ενεργοποίησή της. Στο «μέτωπο» της Κύπρου, η κατάσταση είναι διαφορετική και η εκεί επιδεικνυόμενη τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με τη συνεχή και με κάθε τρόπο και ευκαιρία έντονη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Είτε με διμερείς ασκήσεις με τους Κύπριους, είτε με διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις όπως η πρόσφατη «Noble Dina Ί8» με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ, είτε διμερείς με ξένους, όπως η επί 10ήμερο συνεργασία και παρουσία του υποβρυχίου «Παπανικολής» στη δύναμη του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS «IWO JIMA» που επιχειρούσε στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε αυτά να προστεθούν δύο επιπρόσθετα στοιχεία: Πρώτον, η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων που προχωρά και αφορά και την ΑΣΔΕΝ, που θα μετασχηματιστεί σε Διοίκηση Αρχιπελάγους. Δεύτερον, η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 3 Απριλίου από όλα τα κόμματα (εκτός ΚΚΕ) ενός έκτακτου «εξοπλιστικού προγράμματος» ύψους 1 δια ευρώ, για την αγορά κρίσιμων ανταλλακτικών και την επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία του στόλου των μεταφορικών αεροσκαφών C-130H και C-27J, καθώς και των μαχητικών Mirage 2000, της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ και αναβάθμιση διαφόρων κρίσιμων -υπαρχόντων- οπλικών συστημάτων.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας