ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Πλημμύρες 2018, στο ίδιο έργο θεατές

384
0
Share:

Aλεξανδρούπολη  28/3/2018

ΠΡΟΣ:  κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου  &

                         κ. Χ. ΜΕΤΙΟ  Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. & Θράκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προς τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων

Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη  28/3/2018 ,  του θέματος: «Νέες Πλημμύρες στον Έβρο»

 

Πλημμύρες 2018,  στο ίδιο έργο θεατές. 

50.000 στρέμματα μέχρι  σήμερα (28/3/2018)  κάτω  από τα λασπόνερα του Έβρου

 Επικίνδυνα δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, επικίνδυνη είναι η πολιτική τους

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης  των πλημμυρών ξαναχτυπά τις  παρέβριες περιοχές,  τις κοιλάδες του Άρδα και του Ερυθροπόταμου,   με τεράστιες τις καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές,  αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ .   Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός μας παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική  του θωράκιση   είναι ανεπαρκής.

Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε  στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με τις δυνατότητες και τα μέσα εκείνης της εποχής και από τότε μόνο μπαλώματα. Τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν  για δεκαετίες ακαθάριστα. Αποτέλεσμα σήμερα περισσότερα από 45.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από τα λασπόνερα,  με κίνδυνο να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το πρόβλημα.Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την  τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν  έχουν τα καιρικά φαινόμενα, άλλωστε ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος,  αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις  του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα.

Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως ,αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κλπ κρίνονται μη επιλέξιμα.

Μεγάλες είναι  οι ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και των τοπικών παραγόντων των αστικών κομμάτων, που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη καθημερινά σε ρόλο ρεπόρτερ   περιγράφουν κλαψουρίζοντας  στα τοπικά  Μ.ΜΕ τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.  Χωρίς να απαντούν,  γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι υπό διάλυση, γιατί οι κοίτες των ποταμών είναι για δεκαετίες ακαθάριστες , γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των τοπικών υδάτων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων δεν μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχεια του το ΣΕΣ δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει την γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα αφού χάνεται η δυνατότητα κράτησης των υδάτων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεων τους στις περιοχές και στο περιβάλλον.

Σε κάθε βροχή, σε κάθε πλημμύρα γίνεται φανερή :

Η έλλειψη σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων.

Η έλλειψη συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις.

Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.

Η έλλειψη ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες.

Οι κάτοικοι του Έβρου πληρώνουν ακριβά κάθε χειμώνα την αντιλαϊκή  πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της επιλογές της ΕΕ που δεν διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών αρδευτικών και άλλων έργων που θα προστάτευαν την περιοχή, θα διευθετούσαν την απορροή, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα λειψυδρίας τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα για την αντιπλημμυρική προστασία χρειάζεται  η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα , την προστασία, τις χρήσεις, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση   θεωρεί ότι η  διαχείριση των υδάτινων απαιτεί τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού  Φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και θα διασφαλίζει:

Την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.

Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κλπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).

Την ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό.

Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών.

Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.

Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων .

Τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη.  Η αντιμετώπιση της διαχείρισης των υδάτων απαιτεί την ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού μετώπου πάλης του λαού της περιοχής μας, που θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται και θα διαμορφώσει τους όρους με την ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, για την εφαρμογή μιας λαϊκής πολιτικής που θα έχει στο κέντρο της προσοχής την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός στην παραπάνω κατεύθυνση πρέπει να παίρνει υπόψη του τα νέα υδρολογικά δεδομένα στην περιοχή, όπως:

 

Την αυξημένη απορροή των όμβριων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης.

Την αυξημένη, επίσης, παροχή φερτών υλών.

Την συντελεσθείσα περαιτέρω μείωση της φυσικής διατομής των μεγάλων ποταμών της περιοχής, των φυσικών ρεμάτων και ακόμα την πλήρη εξαφάνισή τους.

Την κατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων.

Τα όποια έργα που κατασκευάζονται να εναρμονίζονται με το περιβάλλον και να βοηθούν στη προστασία από τις πλημμύρες, αλλά και τη σωστή διαχείριση του υδατικού δυναμικού της περιοχής. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων αποτελεί άμεση ανάγκη και θα πρέπει να εναρμονίζεται με την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, όπως δείχνει η σύγχρονη διεθνής εμπειρία, σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες για την επαναφορά των υδατορεμάτων που έχουν διευθετηθεί στη φυσική τους κατάσταση.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση  όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμύρων, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Άμεση προτεραιότητα αποκτούν η μελέτη και κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Ασπρονερίου, και άλλα μικρότερα. Η κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων με δασοτεχνικά και  φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων, διάνοιξη ρεμάτων, κατασκευή μικρών φραγμάτων κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, αποστραγκιστικά αντλιοστάσια. Δίοδο όλων αυτών στη λεκάνη απορροής στους ποταμούς Έβρου, Ερυθροποτάμου και στα άλλα ρέματα.

Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η ανάπτυξη της συνεργασίας με την Βουλγαρία και τη Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμών που πηγάζουν από αυτές της χώρες.

    Τα πρόσφατα φαινόμενα αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των ομίλων δεν μπορεί να εγγυηθεί την λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαικής οικογένειας γίνεται θυσία.

Οι σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου, η κοινωνικοποίηση της γης, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με το λαό στην εξουσία και αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και μαζί με την διεκδίκηση της αποκατάστασης  των όποιων  καταστροφών, την άμεση εκτίμηση  των ζημιών και την έγκαιρη απόδοση των  αποζημιώσεων, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ  και των αστικών κομμάτων της χώρας μας και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.

Το Περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει από την Κυβέρνηση , το ΥΠΑΑΤ , τον ΕΛΓΑ  και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε :

Άμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί  όλες οι καλλιέργειες ,  οι υποδομές όπως σταυλικές εγκαταστάσεις ,γεωτρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, αγροτική οδοποιία κ.ά., άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.

Αποζημίωση της γεωργικής παραγωγής στο  100 % της ηρτημένης σοδειάς για όλες τις καλλιέργειες.

Έγκυρη-άμεση  πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.

Πάγωμα όλων των χρεών των παραγωγών προς Τράπεζες, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ.,  έως ότου καταβληθούν οι αποζημιώσεις

ΕΛΓΑ Δημόσιος φορέας, που θα  αποζημιώνει  για σύνολο  του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου,  απ όλες τις θεομηνίες και τις καταστροφές.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Share:

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Απορρήτου

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο