Αρχική » Οι Η Π Α βλέπουν θερμό επεισόδιο

Οι Η Π Α βλέπουν θερμό επεισόδιο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τι συζήτησαν για την κατάσταση με την Τουρκία «κατ’ ιδίαν» ο Αμερικανός πρέσβης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, περιορίζοντας -αυτήν τη στιγμή- τον ρόλο της σε αυτόν του «συμβούλου» σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν, όποτε και εφόσον, τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό είναι «το περίγραμμα», σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», της τρίωρης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αμερικανού πρέσβη, κ. Πάιατ -πρωτοβουλία του ιδίου- με τον άρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μια συνάντηση που ευλόγως ξάφνιασε, καθώς δεν είναι συνηθισμένη κίνηση πρέσβης συμμαχικής χώρας να παρακάμπτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να συζητά με τον αρχηγό του ελληνικού στρατεύματος.

Αριστα πληροφορημένες πηγές επιμένουν και επεξηγούν ότι η συζήτηση Πάιατ – Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ μέρους του Αμερικανού πρέσβη, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στη δέσμευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.




Η αμερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδομένη τη δημιουργία θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενός επεισοδίου τύπου Ιμίων, αλλά σε κατοικημένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόμα και χρονική πρόβλεψη. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι δεν υπήρξε καμία εκδήλωση αμερικανικής πρόθεσης να ανακόψει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέμου δύο κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, προκαλώντας χάος και διάλυση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Αντιθέτως, περιορίστηκε σε «επιχειρησιακές συμβουλές» για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε, με πιθανότητες επιτυχίας, να ανατρέψει ένα τουρκικό «χτύπημα» στην Ελλάδα, που θα «τσαλάκωνε» την εικόνα του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό, με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Το ενδιαφέρον της κομβικής συζήτησης αυτής, όπως τη μεταφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές, είναι η αμερικανική βεβαιότητα -και αντίληψη- ότι η Αγκυρα θα αποτολμήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, διότι, όπως έχει ενημερώσει ο κ. Ερντογάν την Ουάσινγκτον, «θα πάρει πίσω αυτά που του ανήκουν».

Η αμερικανική πλευρά έδειξε να τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας «αμυντικής επίθεσης» εκ μέρους της Ελλάδας, διότι κρίνει ότι, μετά την εκδήλωση τουρκικής επιθετικής ενέργειας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αθήνα να ανατρέψει την κατάσταση με τοπική εμπλοκή δυνάμεων και, επομένως, θα εξαναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μειονεκτική θέση…

Εν ολίγοις, η Ουάσινγκτον αλλά και, στον βαθμό που γνωρίζουν, οι χώρες της Ε.Ε. «προετοιμάζονται» για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και περιορισμένης έκτασης εμπλοκή Ελλάδας – Τουρκίας, χωρίς να δείχνουν σε θέση να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως, επαφίενται σε μια κατεξοχήν αναποφάσιστη και διαιρεμένη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να αναλάβει μόνη της την ευθύνη αποτροπής και τη διαχείριση των συνεπειών ενός προαναγγελθέντος γεγονότος, που θα ανατρέψει την ισορροπία και την ασφάλεια σε ευρωπαϊκό – ΝΑΤΟϊκό έδαφος.

Η απροθυμία των συμμάχων και εταίρων να εκδηλώσουν οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβασή τους για την αποτροπή «επεισοδίου» επιτείνεται και από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν αποτολμά επίσημες προληπτικές διπλωματικές κινήσεις, υψηλής έντασης, αποτροπής δυσμενών εξελίξεων. Είτε με επίσημη καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στις Συνόδους Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, στις οποίες εφαρμόζεται υποχρεωτικώς η αρχή της ομοφωνίας σε όλες τις αποφάσεις κορυφής. Αυτή την αρχή μπορεί -αν το αποφασίσει- να εφαρμόσει η Αθήνα σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, πέραν των αυστηρώς ελληνοτουρκικών θεμάτων, έως ότου εταίροι και σύμμαχοι αποφασίσουν να παρέμβουν αποτρεπτικώς στα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Και τούτο διότι η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη ελληνικά πολιτική των μηνυμάτων, διαμαρτυριών, διαβημάτων και παραπόνων είναι εντελώς αναποτελεσματικά για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, μετά την πρόσφατη απόπειρα θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στα Ιμια, ο μοναδικός ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κ. Νετανιάχου, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας