Αρχική » Πρόταση της «ΑΝΑ.Σ.Α.» να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη μια από τις δύο έδρες της Διοίκησης του Ελληνικού Διαστημικού οργανισμού

Πρόταση της «ΑΝΑ.Σ.Α.» να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη μια από τις δύο έδρες της Διοίκησης του Ελληνικού Διαστημικού οργανισμού

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στις 20/12/2017 ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή, το σχέδιο νόμου με θέμα «Αδειοδότηση Διαστημικών Δραστηριοτήτων, καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων, Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού & λοιπές διατάξεις».
Σύμφωνα με το άρθρο 18, συνίσταται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε.».
Έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων, με απόφαση δε του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μπορεί να οριστεί ως ΕΔΡΑ ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣ της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν δύο διοικήσεις της Υπηρεσίας, μία στη Νότια Ελλάδα με θεματολογία και εξειδίκευση στη γεωργία και στην Άμυνα και μία διοίκηση στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητα τις διεθνείς διασυνδέσεις, ώστε τα οφέλη από τη διάχυση να είναι πολλαπλασιαστικά σε όλη τη χώρα.
Ήδη στην Καλαμάτα, τόσο το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας, όσο και κυβερνητικοί βουλευτές, διεκδικούν με αξιώσεις (έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό) την μια από τις δύο αυτές έδρες καθώς και την “χρήση τού Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας για Διαστημικές Εμπορικές Εφαρμογές”.
Τα οφέλη από τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας, αφορούν τόσο την εθνική μας ασφάλεια (εποπτεία συνόρων, marine traffic) όσο και τη συνδρομή της στη γεωργία (παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών, καιρικών και εδαφολογικών συνθηκών), στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών.
Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Δημόκριτος», δεν μπορούν να λείπουν από το προσκλητήριο της Νέας Εποχής σε θέματα Τεχνολογίας.
Μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, αποτελεί και η πρόσφατη βράβευση (8/12/2017) της «Πρίσμα Ηλεκτρονικά» για την υψηλότερη ανάπτυξη των εξαγωγών της στον τομέα της Διαστημικής Τεχνολογίας. Η βράβευση διοργανώθηκε από το Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών si-Cluster και  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κυρίου Νίκου Παππά.
Επί πλέον η συμφωνία για ίδρυση στην Ελλάδα Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη διαστημική τεχνολογία– όπως ήδη υπάρχουν σε 18 χώρες της Ευρώπης- θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις αυτές και σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Αλεξανδρούπολη με την μοναδική στρατηγική -γεωπολιτική της θέση, μαζί με την Καλαμάτα, μπορούν να αποτελέσουν τις δύο σχεδιαζόμενες έδρες της διοίκησης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.»
Ως δημοτική παράταξη θα πάρουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, με σκοπό να ενημερώσουμε τους τοπικούς φορείς για μια συντονισμένη και από κοινού διεκδίκηση ενός τόσου σημαντικού εγχειρήματος για την περιοχή μας.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας