Αρχική » Ο Κοσκωτάς στην Καβάλα. Ψάχνει “λιμάνια”

Ο Κοσκωτάς στην Καβάλα. Ψάχνει “λιμάνια”

από statusradio.gr
0 σχόλιο

«Επέστρεψα στον στίβο των επιχειρήσεων, δυνατός και αποφασισμένος. Τώρα είναι η ευκαιρία για επενδύσεις με προοπτικές. Πρέπει να πιάσουμε αμέσως δουλειά…».

Με τα λόγια αυτά κινητοποίησε επιχειρηματίες που συνδέονται με εμπορικά λιμάνια της Καβάλας ο πάλαι ποτέ ισχυρός τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς αναζητώντας το κατάλληλο λιμάνι προκειμένου να εγκαταστήσει αποθήκες σιτηρών στον νομό.

Ο Γ. Κοσκωτάς μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο γραφείο του στα βόρεια προάστια και στη Βουλγαρία, όπου τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταστήσει το «στρατηγείο» του. Εκεί δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, προσφέροντας επενδυτικές συμβουλές και εκπονώντας σχέδια για ασφαλή και επικερδή επένδυση των κεφαλαίων τους τόσο σε Ελληνες όσο και σε Ευρωπαίους επιχειρηματίες.

Πράγματι, ο 63χρονος πλέον επιχειρηματίας που άφησε πίσω του για πάντα το «σκάνδαλο Κοσκωτά», φαίνεται πως χτύπησε «φλέβα χρυσού» με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με μεταφορές σιτηρών από λιμάνια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας προς χώρες της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα βουλγαρικά λιμάνια του Μπουργκάς και της Βάρνας αλλά και το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας το οποίο αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή της κρατικής υπηρεσίας σιτηρών της Αιγύπτου. Στα λιμάνια αυτά κατασκευάστηκαν νέα σιλό και τερματικά για να χειριστούν την αυξανόμενη ροή σιτηρών προς την Αίγυπτο, γεγονός που εκτόξευσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γ. Κοσκωτά, επαληθεύοντας παράλληλα τις συμβουλές του προς όλους όσοι επένδυσαν στις καινοτόμες ιδέες του.

«Ηρθε ο πρόεδρος…»

Με τα δεδομένα αυτά, η παρουσία του Γ. Κοσκωτά στην Καβάλα, όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε συνομιλητή του, αποτελούσε «ώριμη επενδυτική κίνηση με μεγάλες προοπτικές για την πόλη και το λιμάνι», αλλά και δεν άργησε να γίνει από τους μυημένους σύνθημα: «Ηρθε ο πρόεδρος!».

Τον Γ. Κοσκωτά υποδέχθηκε γνωστός εργολάβος της Νέας Περάμου, στον οποίο ο άλλοτε πρόεδρος του Ολυμπιακού ανέπτυξε τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων που επιθυμούσε. «Θανάση, ο όμιλος των επιχειρηματιών που εκπροσωπώ αναζητεί λιμενικές εγκαταστάσεις με σιλό ή που να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, θέλω να τις δω από κοντά…».

Μετά την αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων, ξεκίνησαν για να διαπιστώσουν από κοντά το δυναμικό των εγκαταστάσεων. Το ενδιαφέρον τους στράφηκε στον χώρο του λιμανιού των Ελευθερών, που απέχει 17 χιλιόμετρα από την Καβάλα και διαθέτει εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες σπηρών.

Πρόκειται για μύλους στην είσοδο της γειτονικής περιοχής της Νέας Περάμου, ιδιοκτησίας του άλλοτε δημάρχου Ελευθερών Χαράλαμπου Χρυσανίδη. Η προοπτική αυτή αποτέλεσε την αφορμή οι δύο άντρες να συναντηθούν και να συζητήσουν για πολλή ώρα το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Αλλωστε οι οιωνοί ήταν καλοί, καθώς ο κ. Χρυσανιδης φέρεται να έχει εγκαταλείψει προς το παρόν τα σχέδιά του για μετατροπή του χώρου σε πολυτελές ξενοδοχειακό κατάλυμα, το οποίο θα διαχειριζόταν ο γιος του, με ανάλογες σπουδές στις τουριστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

«Εχω επιστρέψει στον επιχειρηματικό στίβο και είμαι πολύ ευτυχισμένος γι’ αυτό. Πρέπει να στρέψουμε τη δράση μας στο μέλλον και να επενδύσουμε σε ευκαιρίες. Μία από αυτές τις ευκαιρίες είναι η μεταφορά σιτηρών και η αποθήκευσή τους», είπε μεταξύ άλλων στον συνομιλητή του ο Γ. Κοσκωτάς.

Ωστόσο, το deal «σκάλωσε» στο αβαθές λιμάνι των Ελευθερών, μιας και τα «Panamaxes» και τα άλλα πλοία ξηρού φορτίου πιάνουν μόνο σε προβλήτες βαθέων υδάτων, όπως το λιμάνι της Κωνστάντζας τις οποίες το ελληνικό λιμάνι δεν διέθετε.

Η «αναποδιά», πάντως δεν αποθάρρυνε τον Γ. Κοσκωτά, που έστρεψε το ενδιαφέρον του σε εναλλακτικές λύσεις ξεκινώντας λίγο αργότερα συζητήσεις με επιχειρηματίες για αποθήκες στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’», στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει οριστικοηοιηθεί κάποια σημαντική συμφωνία. «Δεν τελειώσαμε, έτσι είναι οι επιχειρήσεις και οι συνεργασίες. Εχουν δυσκολίες αλλά πάντα βρίσκεται η πιο γόνιμη λύση…», τόνισε, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα για την οριστικοποίηση του πλάνου που έχει σχεδιάσει.

Ο Σταύρος

Η παρουσία του Γ. Κοσκωτά στην Καβάλα συζητήθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης ενώ ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι φήμες που ήθελαν και τον αδελφό του Σταύρο Κοσκωτά να επισκέπτεται το ίδιο διάστημα την περιοχή,
τον οποίο μάλιστα φέρεται να συνόδευαν ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες. Την παρέα εντόπισαν τοπικοί παράγοντες να απολαμβάνει σε ταβέρνα της Νέας Περάμου θαλασσινούς μεζέδες αλλά δεν αποκλείεται να τον… μπέρδεψαν με τον ίδιο τον Γ. Κοσκωτά, μιας και εναντίον του Σταύρου είχε εκδοθεί το 1990 ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που πλέον έχουν παραγραφεί, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια βρισκόταν στο εξωτερικό.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας