Αρχική » Μια επίσκεψη – παγίδα για την Αθήνα

Μια επίσκεψη – παγίδα για την Αθήνα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

 

Όταν οργανώνεται μια συνάντηση κορυφής μεταξύ ηγετών δύο κρατών εν καιρώ ειρήνης, κοινή πρόθεση είναι η συνεργασία για την παραγωγή αποτελεσμάτων θετικών για τα δύο μέρη. Και, σίγουρα, το τελευταίο που επιζητείται είναι η… χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στην περίπτωση του κ. Ταγίπ Ερντογάν, η επίσκεψή του έγινε κατόπιν δικής του επιμονής από το περασμένο καλοκαίρι, η οποία και έφερε την πρόσκλησή του από τον Πρόεδρο κ. Πρ. Παυλόπουλο. Και η πρόσκληση «ενθαρρύνθηκε» από τον κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε δημοσίως την Πέμπτη. Λογικό ήταν, λοιπόν, να αναμένεται μια καλή προετοιμασία των συνομιλιών από τις διπλωματικές υπηρεσίες και να συμφωνηθεί μια ατζέντα που δεν θα προκαλούσε εντάσεις και ανοικτές διαφωνίες στις συνομιλίες των δύο ηγετών. Επιπλέον, αναμενόταν από κυβερνητικούς παράγοντες ότι στην Αθήνα θα ερχόταν ένας Τούρκος πρόεδρος με διάθεση βελτίωσης του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτή τη χρονική στιγμή, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν σε ΗΠΑ και Ευρώπη και των «καυτών» εξελίξεων που ο ίδιος διαχειρίζεται στην Εγγύς Ανατολή. Και αυτό δεν συνέβη. Προφανώς, κάτι δεν πήγε καλά…

Ο πρόεδρος Ερντογάν «φρόντισε», θα υπέθετε κανείς, να δυσκολέψει το κλίμα της «ιστορικής» επίσκεψής του, δίνοντας μια ημέρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο (ΣΚΑΪ) στην οποία επισήμανε με έμφαση τις πιο «σκληρές» θέσεις της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα στο Αιγαίο, θέτοντας και θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

 

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είχε τυπικά «χρεωθεί» την επίσκεψη, έσπευσε να απαντήσει στον κ. Ερντογάν διατυπώνοντας καθαρές θέσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης και για όλα τα ζητήματα τα οποία η Τουρκία οφείλει να συζητά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο κ. Ερντογάν απάντησε εμμένοντας στο θέμα της Λωζάννης και στα τουρκικά επιχειρήματα για τους «ομοεθνείς» του στη Θράκη. Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να επαναλάβει, λίγο αργότερα, τις θέσεις Παυλόπουλου.

Δύο τινά συνέβησαν:Ή ο κ. Ερντογάν τη συγκεκριμένη στιγμή θέλησε να προβεί σε ένα «σόου» ισχυρού ηγέτη προς τα μουσουλμανικά ακροατήριά του σε Θράκη και Τουρκία και για αυτό ξεγέλασε την ελληνική πλευρά, βγαίνοντας έξω από τα συμφωνηθέντα για την ατζέντα, ή ήταν πλημμελής η προετοιμασία της επίσκεψής του στην Αθήνα, οπότε μεγάλες ευθύνες πέφτουν στην πλευρά του κ. Ν. Κοτζιά.

Επισημαίνεται, δε, στην πολιτική σκηνή ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα που διατύπωσε στις αρχές του Νοεμβρίου η αξιωματική αντιπολίτευση για ενημέρωση σχετικώς με αυτή την επίσκεψη.

Από καιρό είχε τεθεί από πολιτικούς αναλυτές και από δημοσιογραφικά κείμενα στην Αθήνα ερώτημα για τον συγκεκριμένο λόγο αυτής της επίσκεψης «κορυφής» αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι τίποτε απολύτως δεν άφηνε την εντύπωση ότι οι έναντι της Ελλάδας «σκληρές» πολιτικές της Αγκυρας μπορεί να μεταβάλλονταν σε κάποια σημεία τους. Πολλές ήταν οι επιφυλάξεις. Θεωρήθηκε, πάντως, από τους πιο μετριοπαθείς παρατηρητές ότι σε τελευταία ανάλυση δεν θα ήταν κακό να μπει η βάση για μια καλύτερη «γλώσσα συνεννόησης» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας με την ευκαιρία μιας επίσκεψης του κ. Ερντογάν. Τελικώς, οι σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας μόνο βελτιωμένες δεν βγήκαν από την εμπειρία της επίσκεψης. Αντιθέτως, οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας επιβεβαιώθηκαν με έμφαση από τον προσκληθέντα πρόεδρο της γείτονος χώρας.

Μάλλον «παγιδεύτηκε» σε αυτή την ιστορία η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Είναι πλέον εμφανές ότι σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν μπορεί να οδηγηθούν σε «βελτίωση», παρά μόνο με την Αθήνα να δέχεται τον «διάλογο» όπως και όπου τον ζητάει η Αγκυρα από θέση ισχύος. Και αυτό το ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος επί ελληνικού εδάφους, προσκεκλημένος της Αθήνας.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας