Αρχική » Με πρόξενο «μαϊμού» στη Θράκη

Με πρόξενο «μαϊμού» στη Θράκη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μπορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, να έκανε δηλώσεις περί «Μητέρας Πατρίδας» προς τους μουσουλμάνους της ελληνικής Θράκης ή να χειρίσθηκε τις διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα με υπεροπτικό ύφος, που παρέπεμπε σε «σουλτανάτο», όμως η κατάσταση των πραγμάτων στις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας του και στις προξενικές Αρχές στη χώρα μας δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το ύφος του. Τα «Π» αποκαλύπτουν σήμερα την τραγελαφική πραγματικότητα που χαρακτηρίζει τη δομή του κράτους της γείτονος μετά τις διώξεις του κινήματος του Φ. Γκιουλέν. ο οποίος για την ηγεσία της Τουρκίας θεωρείται ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, δεν συνοδευόταν από τον πρόξενο της Τουρκίας στη Θράκη, Μουράτ Ομέρογλου, αλλά από τον πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο, Μπαρίς Καλκαβάν. Γιατί συνέβη αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κανονικός πρόξενος στην Κομοτηνή κλήθηκε προ περίπου δύο εβδομάδων στην κεντρική υπηρεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αγκυρα για εξηγήσεις και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Ετσι, για να οργανωθεί η φιέστα της υποδοχής του προέδρου στη Θράκη, «επιστρατεύθηκε» ο Τούρκος πρόξενος στη Ρόδο, Μπαρίς Καλκαβάν, που χαίρει της εμπιστοσύνης του καθεστώτος, παρά τις προσωπικές του αδυναμίες, όπως θα αποκαλύψουμε στη συνέχεια.

Ο Μουράτ Ομέρογλου, διορισθείς

πρόξενος στην Κομοτηνή μόλις τον Νοέμβριο του 2017, σε αντικατάσταση του Αλή Ριζά Ακιντζί, κλήθηκε στην κεντρική του υπηρεσία εσπευσμένα και παρά τις «κρίσιμες υποχρεώσεις» που είχε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι για «προσωπική υπόθεσή» του, αλλά για να εξηγήσει τις συνθήκες αυτομόλησης του αναπληρωτή του, Νταβοΰτ Οτζάκ, και της συζύγου του, Ντέρια, επίσης διπλωματικής υπαλλήλου στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, στις 14 Νοεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι το ζεύγος των Τούρκων διπλωματών που δραπέτευσαν προς την Ευρώπη επιβιβαζόμενοι σε πλοίο της γραμμής από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το δεύτερο ζευγάρι διπλωματών που αυτομολεί από τα τουρκικά προξενεία στην Ελλάδα μέσα σε ελάχιστους μήνες.

ΥΠΟΠΡΟΞΕΝΟΣ

Τον δρόμο είχαν ανοίξει ο υποπρόξενος στη Θεσσαλονίκη και η σύζυγός του, επίσης διπλωματική υπάλληλος στο εκεί προξενείο, στις 2 Μαΐου 2017. Και στις δύο περιπτώσεις είχε προηγηθεί έγγραφο από την κεντρική υπηρεσία που τους καλούσε εσπευσμένα, είτε με μετάθεση στη δεύτερη περίπτωση είτε για ενημέρωση στην πρώτη, στην Αγκυρα. Η επιλογή των Τούρκων διπλωματών να μη ζητούν πολιτικό άσυλο από τις ελληνικές Αρχές και να διαφεύγουν προς Ιταλία συνίσταται στη βάσιμη ανησυχία τους εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η χώρα μας από το καθεστώς Ερντογάν για την παράδοση των στρατιωτικών που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.

Το πλέον σημαντικό, όμως, στην αυτομόληση του υποπροξένου Ντ. Οτζάκ και της συζύγου του, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και καλά ενημερωμένες διπλω-
ματικές πηγές, είναι ότι κατά την αναχώρησή τους υπεξαίρεσαν ποσό της τάξης των 150.000 ευρώ που διέθετε το προξενείο προκειμένου να καλύπτει τα έξοδα πληροφοριοδοτών του και ανθρώπων επιρροής υπέρ της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη. Αρα, το ζήτημα γίνεται πιο σύνθετο για τον πρόξενο στην Κομοτηνή.

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Την οργάνωση της φιέστας της Παρασκευής για την υποδοχή του προεδρικού ζεύγους της Τουρκίας, αλλά και τις υποθέ-
σεις που προκύπτουν στη Θράκη το παρόν διάστημα, ανέλαβε να διαχειριστεί με «προσωρινή μετάθεση», μέχρι να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα, ο πρόξενος της Τουρκίας στα Δωδεκάνησα, Μπ. Καλκαβάν. Πρόκειται για έναν διπλωμάτη της απολύτου εμπιστοσύνης της τουρκικής ηγεσίας, αφού έχει υπηρετήσει ως νούμερο δύο στην πρεσβεία των Αθηνών επί θητείας του πρώην επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη χώρα μας Κερίμ Ουράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ουράς σήμερα είναι από τους πλέον στενούς συμβούλους του
προέδρου Ερντογάν. Ο Μπ. Καλκαβάν, πάντως, πέραν των δυνατοτήτων και της αξιοπιστίας του στη διπλωματική υπηρεσία, χαρακτηρίζεται από κάποιες προσωπικές αδυναμίες που τον κάνουν διακριτό στο «κοσμικό κουτσομπολιό». Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε δύο φορές τον τελευταίο χρόνο να τον συνδράμουν -αφού δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν- πληρώματα περιπολικών της Αστυνομίας στη Ρόδο, προκειμένου να φθάσει χωρίς πρόβλημα στην οικία του. εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ στην οποία είχε αφεθεί…

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας