Αρχική » ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πόλο έλξης επενδύσεων αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας και τα επόμενα χρόνια, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να καταστεί ένα ενεργειακό σταυροδρόμι μεγάλης γεωπολιτικής αξίας. Η σημασία του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας, η οποία τείνει να αποτελέσει την πύλη για το αμερικανικό LNG, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενεργειακή διαφοροποίηση των Βαλκανίων σε μια κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την ενεργειακή επάρκεια όλης της Ευρώπης. Η διασύνδεση του IGB έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ολόκληρο τον βαλκανικό ενεργειακό χώρο, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως σημείο εισόδου για να ξεφύγει από τη σημερινή εξάρτηση από μονοπωλιακούς προμηθευτές.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο, όπως είπε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο αποκορύφωμα όσον αφορά την εδραίωσή της ως σημαντικού ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αναφέροντας τον συνδυασμό έργων για φυσικό αέριο και αγωγούς, όπως ο TAP, to FSRU (ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Gastrade) στην Αλεξανδρούπολη, ο αναβαθμισμένος σταθμός
της Ρεβυθούσας και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυξημένο το ενδιαφέρον μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, που είτε θέλουν να συμμετάσχουν στον σταθμό της Gastrade, όπως η Tellurian και η Cheniere, είτε θέλουν να εξάγουν LNG, είτε να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, είτε να πραγματοποιήσουν κοινοπραξίες με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η General Electric. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για το Ναυπηγείο της Σύρου (Νεώριο), δημιουργώντας τη βάση για την εξυγίανση ολόκληρου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Σε όλα αυτά τα ενθουσιώδη σχέδια υπάρχει ένα «αγκάθι», η δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την πώληση
του ΟΛΘ στην κοινοπραξία των ειταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Terminal Link SAS και Belterra Investments Ltd του Ιβάν Σαββίδη, τονίζοντας ότι είναι ασαφές ποιοι είναι πραγματικά οι μέτοχοι και από πού προέρχονται τα κεφάλαια.

ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σταθμός LNG της Gastrade και η παραχώρηση της Εγνατίας αποτελούν ένα σύνολο έργων που θα δώσουν σημαντική πνοή στην περιφέρεια και ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς επενδυτές.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης Ξενόφος, μιλώντας στην Αλεξαν-
δρούπολη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γεωστρατηγική θέση του λιμανιού της πόλης, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η δραστηριότητα του ΟΛΑ. Η θετική προοπτική του, εξάλλου, ενισχύει την ανάπτυξη του σταθμού LNG της Gastrade, που θα αποτελέσει έναν σημαντικό και μεγάλο πελάτη του. Οπως είπε ο κ. Ξενόφος, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κυριαρχεί στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με τα 10 λιμάνια, με βάση τις προοπτικές αξιοποίησής του και το ενδιαφέρον που μπορεί να προσελκύσει.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Bulgarian Energy Holding, τη ΔΕΠΑ, τις δύο αμερικανικές εταιρείες, αλλά και άλλους βρίσκεται η Gazprom για τη συμμετοχή εκάστης από 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα αναπτύξει την επένδυση κατασκευής πλωτής τερματικής μονάδας αποθήκευσης και μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχήμα θα έχει καθοριστεί στις αρχές του έτους, ώστε από τον Μάρτιο να έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση και να ξεκινήσει το έργο. Από τον Φεβρουάριο του 2017 στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade εισήλθε η GasLog Ltd, η ναυιιλιακή εταιρεία που διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς LNG, με ποσοστό 20%, μέσω 100% θυγατρικής της.

Πηγή εφημερίδα “MONEYPRO”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας