Αρχική » ΗλΘε, είδε και απήλθε!

ΗλΘε, είδε και απήλθε!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσκέφθη τη χώρα μας κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου ήταν εκείνη του Τζελάλ Μπαγιάρ τη δεκαετία του 1950 -σημειώνουμε ότι κάποια χρόνια μετά την τότε επίσκεψη συνέβησαν τα έκτροπα του τουρκικού όχλου κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης γνωστά ως Σεπτεμβριανά. Ο Ερντογάν έκανε τις διεθνείς του δημόσιες σχέσεις απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του, χωρίς ουσιαστικά καμία διεθνή νομιμοποίηση σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Ταυτόχρονα, έχει φυλακίσει αντιπάλους και υπόπτους ως αντιπάλους έχει επιβάλλει μια σκληρή και αμείλικτη δικτατορία στο εσωτερικό της χώρας.

Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, επισκέπτεται την Ελλάδα για να υποδείξει σε εμάς πώς είναι οι πραγματικές δημοκρατίες ενώ δεν επιτυγχάνεται κάποια εξέλιξη αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων διμερών ή του κυπριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο της παραμονής του μετέβη στη Θράκη όπου κατάφερε να «εξυψώσει» το εθνικιστικό φρόνημα των μουσουλμάνων της περιοχής και επέστρεψε στα ανάκτορά του στην Αγκυρα για να συνεχίσει τις διώξεις και την καταπίεση του λαού του.

Εμείς διερωτόμαστε πόσο θα είμαστε ακόμα τόσο πρόχειροι και επιπόλαιοι στις διεθνείς μας σχέσεις να προσκαλούμε ηγέτες με τους οποίους δεν έχουμε εκ των προτέρων συνεννοηθεί το περιεχόμενο της επίσκεψης ως προς τα συμφέροντα της χώρας μας δεν έχουμε μελετήσει την προσωπικότητα του ηγέτη τον οποίο προσκαλούμε. Διότι έπρεπε να ξέρουμε πως ο Ερντογάν είναι απολύτως απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος πως κινείται σε μια σφαίρα προσωπικής αυταρέσκειας ενός νεοσουλτανικού συνδρόμου. Αφησε πίσω του όχι μόνο εικόνες ενός πατερναλιστικού διεκδικητικού ηγέτη, αλλά και ένα κενό που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μία κατάσταση υποχρέωσης να κάνουμε τον απολογισμό μας να σκεφθούμε γιατί προσκαλέσαμε αυτόν τον νεοσουλτάνο, ποιες ήταν και παραμένουν οι συνέπειες της πρόσκλησης αυτής και πως πρέπει να είμαστε στο μέλλον σε θέση να σκεφτόμαστε πολύ πιο προσεκτικά, σοβαρά και μελετημένα τις όποιες προσκλήσεις απευθύνουμε σε άλλους ηγέτες σε έναν κόσμο δύσκολο προβληματικό και συγκρουσιακό.

Φυσικά και η χώρα οφείλει να προσκαλεί ξένους ηγέτες οφείλει να έχει διεθνείς δημόσιες σχέσεις στον μέγιστο δυνατό βαθμό, διότι ζούμε σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, όπου τα συμφέροντα είναι κοινά και αμοιβαία. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να κινούμαστε με σοβαρότητα και προσοχή, να κάνουμε αυτό που λένε οι Γερμανοί αναλυτές το ψυχογράφημα του ηγέτη, να γνωρίζουμε δηλαδή το ποιος είναι σε όλα τα επίπεδα της προσωπικότητάς του και μετά να τον προσκαλέσουμε ή αν τον έχουμε ήδη ηροσκαλέσει να φροντίσουμε να μάθουμε το ποιος είναι. Τούτο γιατί θα βρισκόμαστε διαρκώς ενώπιον ανάλογων εκπλήξεων, όπως αυτή του Ερντογάν ή και χειρότερων.

Επομένως αυτή η μετά Ερντογάν φάση της ελληνικής πολιτικής ζωής επιβάλλει περίσκεψη και περισυλλογή, απαλλαγή από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Ενας απολογισμός των ημερών και των έργων του Ερντογάν και σχεδιασμός πλέον των επόμενων βημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολπικής σε σχέση με την Τουρκία, όπου το μέγιστο πρόβλημα που υπάρχει και χρήζει επιλύσεως και δεν ετέθη αρκούντος πιεστικά προς τον ίδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εδώ, ήταν και παραμένει το Κυπριακό. Εκεί θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο για τα εθνικά μας συμφέροντα εάν πιέζαμε προς την κατεύθυνση της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Κυπριακό αποτελεί την αφετηρία και τον πυρήνα των προβλημάτων της χώρας μας με την Τουρκία. Υπάρχει χρόνος, υπάρχουν δυνατότητες και στο μέλλον να τεθούν τα ζητήματα με τον σωστό τρόπο, δημιουργώντας ένα διεθνές κλίμα πίεσης προς την Αγκυρα για την επίλυση κατ’ αρχάς του Κυπριακού ως αφετηρίας των υπολοίπων διεργασιών.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας