Αρχική » «Η Τουρκία να δεσμευτεί ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο»

«Η Τουρκία να δεσμευτεί ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σαφές μηνυμα προς τον Ταγίπ Ερνιογάν στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος εν όψει της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα αύριο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει την επίσκεψη αυτή ως μια μεγάλη και ιστορική ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και όχι μόνο.

«Αν η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έχει ένα τέτοιο αίσιο αποτέλεσμα, τούτο θα έχει γενικότερο θετικό αντίκτυπο για την Τουρκία και στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε συνεργάτες του, λίγα 24 ώρα πριν από την άφιξη του Ερντογάν.

Η επίσημη πρόσκληση εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Αγκυρα το Σάββατο, καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας ήθελε να βεβαιωθεί ότι το διήμερο που θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους ο υψηλός προσκεκλημένος όλα θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και ότι τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη. Γι’ αυτό και η Προεδρία της Δημοκρατίας και προσωπικά ο κ. Παυλόπουλος. ο οποίος γνωρίζει άριστα ότι μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες, φρόντισε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επιθυμία τού Ερντογάν να επισκεφτεί την Ελλάδα, να αποσαφηνίσει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και η ιδιωτική επίσκεψή τοσο στη Θράκη θα είναι σε απόλυτο συντονισμό με τη χώρα που θα τον τιμήσει ως οικοδέσποινα με τη φιλοξενία της

Η Αθήνα γνωρίζει καλά ότι οποιαδήποτε δήλωσή του ή εμπρηστική κίνησή του στην Κομοτηνή όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αντιθέτως θα τις επιδείνωσει

Και είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα επιθυμούσε να χάσει από σύμμαχο την Ελλάδα σε αυτήν τη χρονική συγκυρία που βάλλεται από άλλους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του · Εθνους της Κυριακής», η τουρκική πλευρά συνεργάστηκε άψογα και είχε συμφωνήσει με όλους τους όρους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας. ΓΓ αυτό και οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι η επίσκεψη έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά μειώθηκαν αισθητά και υπήρξαν ημέρες που δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη, κάτι που συμβαίνει σπάνια τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό πιστώνεται στις διαβουλεύσεις που ήταν σε εξέλιξη όλες τις προηγούμενες ημέρες από τον κ. Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι θα ήταν ιδανικό για τις ευρωτουρκικές σχέσεις να προχωρήσει ο κ. Ερντογάν σε μία δήλωση μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν είναι μόνο η Αθήνα που θα ακούσει τις δηλώσεις του αλλά και οι Βρυξέλλες.

• Μια δέσμευση εκ μέρους της Τουρκίας περί πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου -και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης- σημαίνει δέσμευση σεβασμού αυτού του  ευρωπαϊκού κεκτημένου, αφού η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, όπως είναι αυτονόητο θεσμικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και υπ’ αυτό το πνεύμα οργανώνεται η υποδοχή του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, όπως άλλωστε ταιριάζει σε μιαν επίσκεψη Τούρκου προέδρου που γίνεται έπειτα από 65 χρόνια» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην Τουρκία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επιτυχή έκβαση της επίσκεψης, και μάλιστα ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα πολυπληθής αποστολή.

Τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύει σίγουρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι το Μεταναστευτικό και η βελτίωση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπάρχει διάλογος και να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, διότι η απομόνωση δεν κάνει καλό στις διπλωματικές σχέσεις. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, επίσης, ότι το 2004 ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός έπειτα από 16 χρόνια που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα.

Οι άνδρες ασφαλείας του Τούρκου προέδρου βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και 10 ημέρες για τους ελέγχους, ενώ ανάλογοι έλεγχοι γίνονται και στη Θράκη. Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, όταν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Κομοτηνή, θα ζητήσει να προσευχηθεί στο τζαμί, καθώς θα είναι ημέρα Παρασκευή, δηλαδή ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ετοιμάζει υποδοχή, ενώ ανάλογη προετοιμασία κάνει η υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων της Ξάνθης, στην οποία πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα νέος επικεφαλής από το υπουργείο Εξωτερικών.

Πληροφορίες από την Τουρκία λένε ότι τον Ερντογάν θα συνοδεύει και η σύζυγός του Εμινέ. η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να τη δούμε και αυτή τη φορά να επισκέπτεται τα ελληνικά εμπορικά καταστήματα, όπως είχε κάνει και κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα Τότε. όμως. οΤαγίπ Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός και όχι πρόεδρος της Τουρκίας. Την κυρία Ερντογάν αναμένεται να συνοδεύσει στο ιδιωτικό της πρόγραμμα η σύντροφος του Πρωθυπουργού Μπέττυ Μπαζιάνα.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας