Αρχική » Η «απειλή» Τσίπρα σε Ερντογάν!

Η «απειλή» Τσίπρα σε Ερντογάν!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Εντονο παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, συνόδευσε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. «Ή θα έχουμε πρόοδο στα ελληνοτουρκικά εντός του 2018 ή χάνεις τον τελευταίο σου υποστηρικτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο Πρόεδρο, για να προσθέσει: «Ταγίπ, πάρ’ το χαμπάρι. Μόνο εμάς έχεις σύμμαχο στην Ευρώπη. Μην πυροβολείς τα πόδια σου!».

«Σου απέδειξα πόσο ειλικρινής είμαι, θέλω στη Θράκη να μη δημιουργήσεις πρόβλημα. Θα είναι σε βάρος σας», του συνέστησε στο επίσημο δείπνο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα αιφνιδιάστηκε από την ένταση με την οποία ο Τ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και από την «ιεράρχηση» των τουρκικών διεκδικήσεων που έθεσε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Αθήνα, άλλωστε, είχε αποφασίσει να μην αφήσει αναπάντητα τα όσα υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνέντευξή του για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ενώ το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός «κάλυψαν» τον Πρ. Παυλόπουλο από -περιθωριακές- επιθέσεις ότι υπήρξε «επιθετικός» απέναντι στον Τ. Ερντογάν.

Επίσημες προσκλήσεις

Μετά την ένταση, άλλωστε, όπως αποκαλύπτει η Realnews, ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Πρ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Αγκυρα. Αντίστοιχη πρόσκληση απηύθυνε και στον Αλ. Τσίπρα, με την… υποσημείωση ότι οι επισκέψεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός διεμήνυσαν ότι θα κάνουν αποδεκτή την πρόσκληση, εφόσον βεβαίως σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. «Να μη δημιουργήσετε πρόβλημα με τη Θράκη», επανέλαβε ο Πρ. Παυλόπουλος. «Αν σταματήσετε τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Θράκη και συνεργαστούμε καλύτερα στο προσφυγικό, βεβαίως και θα έρθω», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι, μετά τις αρχικές προκλήσεις και εντάσεις το κλίμα εξισορροπήθηκε. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι, για να μπουν σε νέο κεφάλαιο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο απόλυτος σεβασμός στη Συνθήκη της Λωζάνης ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και η επανέναρξη συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Το Μαξίμου, εξάλλου, κρατά την αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, η οποία μπορεί να είναι τουρκικής πομακικής ή ρομά προέλευσης καλωσορίζει το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας και καμίας γείτονος χώρας», ενώ υπερασπίστηκε την ελληνική Δικαιοσύνη, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια τών συναντήσεων:

Ο Συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την ενεργό συμμετοχή της στρατιωτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Μεταξύ αυτών, η πρόβλεψη να μη γίνονται ασκήσεις τα Σαββατοκύριακα, τις εορτές και τις τουριστικές περιόδους να μη δεσμεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα περιοχές για ασκήσεις και να μην αποκλείονται λόγω των στρατιωτικών σχεδιασμών νησιά. Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από τις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών απουσίαζε ο Πάνος Κομμένος όπως και το ότι δεν προσεκλήθη στο δείπνο προς τιμήν του Τ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι πληροφορίες της «R» επιμένουν ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είναι persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) για την Αγκυρα. Δεν είναι τυχαίο ότι την υψηλή εποπτεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανέλαβαν προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας και ο Τ. Ερντογάν!

Αποφασίστηκε η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία δεν αντιδρά πλέον σε μέτρα για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, καθώς επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, δεχόμενη να πάρει από αυτά πίσω παράτυπους μετανάστες κάτι που έως τώρα αρνούνταν κατηγορηματικά.

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, ενώ συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομής.

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου -και εφόσον βεβαίως κυλήσουν όλα ομαλά- θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα και του Τ. Ερντογάν. Στη συμπρωτεύουσα θα αφιχθεί, μάλιστα, και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από τη γείτονα χώρα.

Η Ελλάδα θα στηρίξει όχι απλώς την ευρωπαϊκή συμφωνία, εφόσον βεβαίως δεν υπάρχουν νέα παρατράγουδα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά θα προωθήσει και το αίτημα της Αγκυρας προκειμένου να εξοφλήσει η Ε.Ε. τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία για το προσφυγικό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τ. Ερντογάν στον Ελληνα πρωθυπουργό, από τα 2,5 δισ. ευρώ που έπρεπε να λάβει η Τουρκία, μέχρι τώρα έχει πάρει μόνο τα 800 εκατομμύρια. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» το πρωί της Παρασκευής. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ελληνας επίτροπος της Ε.Ε. είχε επισκεφθεί προ δεκαημέρου την Τουρκία. Αθήνα και Αγκυρα αποφάσισαν, επίσης καλύτερη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ενώ η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε την επίσπευση της δημιουργίας του τζαμιού στην Αθήνα.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας